Φτιάξε το δικό σου cocktail bar στο σπίτι

Θέλεις να αναπαράγεις την εμπειρία του fine drinking στο σπίτι; Απευθυνθήκαμε στον bartender Θοδωρή Καϊσίδη για να μάθουμε ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός για τους ερασιτέχνες mixologists.

Φτιάξε το δικό σου cocktail bar στο σπίτι

Θέλεις να αναπαράγεις την εμπειρία του fine drinking στο σπίτι; Ή να εντυπωσιάζεις τους φίλους σου δροσίζοντάς τους τώρα το καλοκαίρι με homemade cocktails στη βεράντα; Απευθυνθήκαμε στον bartender Θοδωρή Καϊσίδη για να μάθουμε ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός για τους ερασιτέχνες mixologists.

Φτιάξε το δικό σου cocktail bar στο σπίτι - εικόνα 1
Ο Θοδωρής Καϊσίδης (κάτω αριστερά) μας συμβουλεύει πώς να φτιάξουμε ένα kit ώστε να μεταφέρουμε στο σπίτι την εμπειρία του fine drinking

Αν ξαφνικά, εκεί που κάθεσαι στο σπίτι, σου έρθει η λαχτάρα για ένα cocktail, τι κάνεις; Η μία λύση είναι να φορέσεις κάτι πρόχειρο και να πεταχτείς σε ένα bar – υπάρχουν τόσες πιάτσες στην Αθήνα, που οι περισσότεροι έχουμε κοντά μας κάποιο καλό κοκτεϊλάδικο. Η άλλη λύση είναι να αναμείξεις κάτι με τα χεράκια σου. Αλλά σου κάνει καρδιά να χτυπήσεις ένα cocktail σε ένα πλαστικό shaker-δώρο με μια προωθητική συσκευασία καφέ, που έχει μείνει ξεχασμένο στο ντουλάπι; Ή να ανακατέψεις τα υλικά ενός Negroni με κουτάλι της σούπας; Δεν θα ήταν… απρέπεια και έλλειψη σεβασμού απέναντι στην αλματώδη ανάπτυξη και τη διεθνή αναγνώριση του ελληνικού bartending;

Μέχρι τώρα, οι λάτρεις των εκλεκτών γεύσεων και όσοι προτιμούν να εμβαθύνουν παρά να ακολουθούν τα trends έχουν φροντίσει να αναβαθμίσουν και να ανανεώσουν τον οικιακό εξοπλισμό τους ώστε να συντονιστούν με τις απαιτήσεις του fine dining και του specialty coffee. Στις μέρες μας ωστόσο (και, όπως προβλέπεται, και στις αρκετές επόμενες), οι πιο καυτές εξελίξεις εντοπίζονται στο χώρο του fine drinking.

Μήπως είναι ώρα, λοιπόν, να μεταφέρεις στο σπίτι σου την εμπειρία της παρασκευής ενός cocktail όπως σε έχει εντυπωσιάσει όταν παρακολουθείς άξιους και βραβευμένους bartenders επί το έργον; Και να εντυπωσιάσεις εσύ με τη σειρά σου τους φίλους σου προτείνοντάς τους κάτι πιο ενδιαφέρον από ένα Gin and Tonic, που θα έχεις φτιάξει με επαγγελματικό μεράκι;

Φτιάξε το δικό σου cocktail bar στο σπίτι - εικόνα 2

Ζητήσαμε από τον Θοδωρή Καϊσίδη, ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας Star Shaker που εμπορεύεται εργαλεία για bars (κι έχει την αποκλειστική διάθεση των γιαπωνέζικων οίκων Birdy, Yukiwa και Sakai Takayuki), bartender και φιναλίστ στον ελληνικό τελικό του Bacardi Legacy, να μας κατατοπίσει ώστε να φτιάξουμε ένα kit επαρκές για την παρασκευή μιας μεγάλης γκάμας cocktails – τον ρωτήσαμε και πώς θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε στιλ στο χτύπημα του shaker, αλλά αυτό μάλλον μόνο με πολύωρη εξάσκηση μπροστά σε καθρέφτη μπορεί να επιτευχθεί!

Φτιάξε το δικό σου cocktail bar στο σπίτι - εικόνα 3

Ο Θοδωρής, λοιπόν, μας ξεκίνησε από τα βασικά, δηλαδή ότι τα cocktails χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τα shaken (Margarita, Daquiri, Mai-Tai, Cuba Libre, Sidecar), τα stirred (Negroni, Manhattan, Old Fashioned) και τα built (Tequila Sunrise, Moscow Mule, Paloma, highballs). Από εκείνον μάθαμε ότι οι Ιάπωνες έχουν τελειοποιήσει τα εργαλεία για bars (το ίδιο δεν έκαναν με τα μαχαίρια;) χρησιμοποιώντας τα καλύτερα υλικά και επιστρατεύοντας το χαρακτηριστικό ψυχαναγκασμό τους για ακρίβεια και λειτουργικότητα· ότι έπειτα από τις βελτιώσεις που έκαναν οι Ιάπωνες δεν κατασκευάζονται πια καινοτόμα εργαλεία, με εξαίρεση ίσως το κουτάλι που δημιούργησε και λάνσαρε πέρυσι ο Χρήστος Χουσέας· κι άλλες (συναρπαστικές για τους εξερευνητές του διεθνούς bartending ή για τους φίλους τξης επιστήμης της Φυσικής) λεπτομέρειες, όπως ότι τα καλλίγραμμα shakers που υπογράφει για την Birdy ο Erik Lorincz του «American Bar» στο λονδρέζικο ξενοδοχείο «The Savoy» είναι τρεις φορές γυαλισμένα στο χέρι ώστε να γλιστράει καλύτερα ο πάγος και να μη θρυμματίζεται.

Απαραίτητες για κάθε τύπο cocktail είναι φυσικά οι μεζούρες, τα bar spoons (κουτάλια) και οι φόρμες σιλικόνης για την παρασκευή πάγου σε μεγάλα κομμάτια. Επιπρόσθετα, για τα «χτυπητά» cocktails χρειάζεσαι shaker (κατά προτίμηση τριών κομματιών με βάση, σουρωτήρι και καπάκι, τα λεγόμενα cobbler shakers), και για όσα απαιτούν ανακάτεμα mixing glass ή tin (από γυαλί ή ατσάλι). Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα αξεσουάρ... για προχωρημένους, όπως φλόγιστρα (για να καις φλούδες εσπεριδοειδών), παγοθραύστες, βαρελάκια για παλαίωση ή swizzle sticks για παιχνιδιάρικο σερβίρισμα.

Φτιάξε το δικό σου cocktail bar στο σπίτι - εικόνα 4

Αφού φτιάξεις ένα βασικό kit και εξοικειωθείς με τη χρήση των εργαλείων εκτελώντας συνταγές που θα βρεις από χιλιάδες πηγές στο Internet, το επόμενο βήμα για να μοιάσεις σε έναν bartender παγκοσμίου κλάσης είναι να αγοράσεις μερικά βιβλία που θα ανοίξουν τους ορίζοντές σου αλλά και θα χρησιμοποιηθούν ως coffee table books για ξεφύλλισμα. Προτείνουμε τα «Smuggler’s Cove: Exotic Cocktails, Rum, and the Cult of Tiki» και «The Dead Rabbit Drinks Manual: Secret Recipes and Barroom Tales from Two Belfast Boys Who Conquered the Cocktail World», γραμμένα από τους δημιουργούς βραβευμένων bars, τα οποία κέρδισαν φέτος και πέρυσι αντίστοιχα το βραβείο καλύτερου στα Spirited Awards του Tales of the Cocktail – πολλά αναγνωρισμένα bars έχουν εκδώσει βιβλία με τη φιλοσοφία τους και συνταγές. Κι επειδή έχουμε αρκετές μέρες με υψηλές θερμοκρασίες μπροστά μας, προτείνουμε επίσης το «Spritz: Italy’s Most Iconic Aperitivo Cocktail, with Recipes» για να δημιουργήσεις πολλές εκδοχές αυτού του trendy cocktail.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

801 Rooftop Bar: Πειραιώτικο fine drinking με θέα το λιμάνι

Η ζωντανή ενέργεια του λιμανιού συναντά έναν κομψό χώρο με φροντισμένα ποτά και νόστιμο finger food.

Αστεράτες βραδιές O/Purist

Μη χάσετε τα πολύ καλοκαιρινά event O/Purist Starry Nights τις Πέμπτες του Ιουλίου σε αγαπημένα μπαρ της Αθήνας.

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.