Premium spirits αλά ελληνικά μας «φτιάχνουν» το καλοκαίρι

Ανάμεσα στις γευστικές προτάσεις του φετινού φεστιβάλ Ελλάδα ­Γιορτή Γεύσεις, ξεχώρισαν μερικά παιχνιδιάρικα ποτά με έντονη ελληνική ταυτότητα. Ας τα γνωρίσουμε!

Premium spirits αλά ελληνικά μας «φτιάχνουν» το καλοκαίρι

Ανάμεσα στις αμέτρητες γευστικές προτάσεις του φετινού φεστιβάλ Ελλάδα ­Γιορτή Γεύσεις, ξεχώρισαν μερικά παιχνιδιάρικα ποτά με έντονη ελληνική ταυτότητα. Ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει αξίζει να τα γνωρίσουμε, να τα δοκιμάσουμε δροσερά και να τα εμπλουτίσουμε με εύκολα υλικά που ανεβάζουν τη refreshing δράση τους.

Premium spirits αλά ελληνικά μας «φτιάχνουν» το καλοκαίρι - εικόνα 1

Είναι αλήθεια ότι μία από τις πιο δυνατές τάσεις της bartending σκηνής τα τελευταία χρόνια είναι τα «ψαγμένα» κοκτέιλ με βάση εμβληματικά ελληνικά ποτά. Οι τοπικές ποτοποιίες, με τη σειρά τους, εμπνέονται από το fine drinking, επενδύουν σε πειραματισμούς, κάνουν συνεργασίες με bartenders και κυκλοφορούν νέες προτάσεις που αναβαθμίζουν την κατηγορία των ελληνικών spirits. Αρκετά από αυτά πατάνε με δημιουργικό τρόπο σε παραδοσιακές συνταγές και τις ανανεώνουν και άλλα δημιουργούν καινούργιο πεδίο δράσης με αναπάντεχα αποτελέσματα.

Premium spirits αλά ελληνικά μας «φτιάχνουν» το καλοκαίρι - εικόνα 2

Στο φεστιβάλ γεύσης του «α», που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Τεχνόπολη, έλαμψαν με την... παρουσία τους κάποιες πολύ καλές τέτοιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα η πρωτοπόρος Mdry, μια ετικέτα που αξιοποιεί τις αρετές της παραδοσιακής μαστίχας, τις εξελίσσει και δημιουργεί ένα νέο κεφάλαιο στην κατανάλωσή της. Δεν πρόκειται για άλλο ένα λικέρ μαστίχας, αλλά για ένα εξαιρετικό, ολοκληρωμένο spirit. Σερβιρισμένη δροσερή, απελευθερώνει τα εκρηκτικά αρώματα της μαστίχας και τα ενσωματώνει στους βαθμούς του αλκοόλ. Το στόμα είναι πρωτότυπο, καθώς δεν βγάζει την αναμενόμενη γλύκα, αλλά μια πιπεράτη κομψότητα.
Πίνεται πολύ ευχάριστα straight, όμως μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές μείξεις χάρη στο υψηλότερο αλκοόλ και στη λιγότερη ζάχαρη. Στο φεστιβάλ ο mixologist Διονύσης Πολάτος μας κέρασε μερικές, τις οποίες μπορείτε εύκολα να δοκιμάσετε και στο σπίτι. Προσθέστε, ας πούμε, λίγη ginger beer και μια φέτα αγγουριού ή μερικές φέτες πράσινου μήλου, χυμό από φρέσκο λάιμ και λίγο μέλι. Πιστέψτε με, το αποτέλεσμα αξίζει.

Premium spirits αλά ελληνικά μας «φτιάχνουν» το καλοκαίρι - εικόνα 3

Πάμε σε έναν δυνατό παίκτη των spirits, το τζιν, που έγινε αντικείμενο συζήτησης στην Τεχνόπολη. Τρεις γυναίκες, η Χαρά και η Κατερίνα Κατσού (από την ποτοποιία Avantes) και η Λίλα Δημοπούλου (από την εισαγωγική εταιρεία premium ποτών LKC), ένωσαν τη χάρη και τη φινέτσα τους κι έφτια­ξαν το ελληνικό τζιν Grace. Δεν είναι τυχαίο που όσοι δοκίμαζαν επέστρεφαν ξανά και ξανά στο περίπτερο. Αυτό το τζιν γαργαλάει­ τις αισθήσεις με άρωμα Ελλάδας: υπέροχες νότες κρίταμου, μυρτιάς­ και σχίνου μπλέκονται με άνθη πορτοκαλιάς.

Όπως μας είπε η Λίλα, επί πέντε μήνες έκαναν δοκιμές για να καταλήξουν στην καλύτερη συνταγή. Εκτός από τις άψογες πρώτες ύλες, χρησιμοποίησαν την πρωτότυπη μέθοδο υδροατμοαπόσταξης που χρησιμοποιούν και στην αρωματοποιία­. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Πέρα από τη δυνατή του μύτη, το Grace έχει έντονο στόμα, γεμάτο νύξεις φρούτων και βοτάνων, που μένουν ευχάριστα στον ουρανίσκο. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι βρήκαμε το τζιν μας για προχωρημένα καλοκαιρινά gin tonic. To επόμενο ποτό έκανε το ντεμπούτο του στο φεστιβάλ και κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς έπαιζε σε δικό του τερέν.

Premium spirits αλά ελληνικά μας «φτιάχνουν» το καλοκαίρι - εικόνα 4

Αγαπάτε το μέλι; Αν ναι, αυτό­ το spirit θα το λατρέψετε. Το Regina di miele, δηλαδή βασίλισσα από μέλι, κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές, την ελαφριά με 13% αλκοόλ και την ενισχυμένη με 21%. Το team που κρύβεται πίσω από αυτήν την πολύ ενδια­φέρουσα πρόταση αποτελεί από μόνο του εγγύηση ποιότητας. Ο Δήμος και ο Ορέστης από το Μέλι Αγγελικής συναντήθηκαν με τους experts, την εμβληματική ποτοποιία Πολυκαλά και τον ταλαντούχο bartender Κώστα Λύτρα, κι έδωσαν το φιλί της ζωής στο ιστορικό υδρόμελο, το οποίο έπιναν στην αρχαία Ελλάδα.

Για την παραγωγή της Regina επιλέγεται μόνο εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, το οποίο βράζει μαζί με ροζ πιπέρι, κανέλα και αθάνατο και μετά εκχυλίζεται στο αλκοόλ. Οι οδηγίες για να το απολαύσετε και να περάσετε πολύ καλά εσείς και η παρέα σας σε αυτοσχέδια πάρτι στη βεράντα είναι απλές: το ελαφρύ πιείτε το σκέτο και δροσερό, στους 8°C, και το πιο αλκοολικό αναμείξτε το σε αναλογία 1:2 με σόδα ή τόνικ. Για τους πιο προχωρημένους must taste η Μargarita, που αντί για σιρόπι αγαύης έχει Regina di Μiele. Καλές δοκιμές!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

801 Rooftop Bar: Πειραιώτικο fine drinking με θέα το λιμάνι

Η ζωντανή ενέργεια του λιμανιού συναντά έναν κομψό χώρο με φροντισμένα ποτά και νόστιμο finger food.

Αστεράτες βραδιές O/Purist

Μη χάσετε τα πολύ καλοκαιρινά event O/Purist Starry Nights τις Πέμπτες του Ιουλίου σε αγαπημένα μπαρ της Αθήνας.

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.