«Upupa Epops»: ο τσαλαπετεινός των Κάτω Πετραλώνων

Ρετρομαξιμαλιστικός διάκοσμος και μια αγαπημένη bartender, η Μάρφη Μπαλή, σε ένα all-day bar που έγινε δημοφιλές αμέσως μόλις άνοιξε τα φτερά του.

«Upupa Epops»: ο τσαλαπετεινός των Κάτω Πετραλώνων

«Σήκω και παίξε/Εκείνες τις υγρές νότες που κλέβουν τις καρδιές των ανθρώπων»… Δεν ανοίγουν τυχαία τον κατάλογο του «Upupa Epops» αυτοί οι στίχοι από το «The Conference of the Birds»: το μυστικιστικό ποίημα που έγραψε ο Πέρσης Farid ud-Din Attar το 1177 και αναφέρεται στη συνάθροιση των πτηνών όλου του κόσμου για να επιλέξουν το βασιλιά τους, συνδέεται τόσο με το όνομα του καινούργιου all-day bar (upupa epops είναι η επιστημονική ονομασία του τσαλαπετεινού) όσο και με τα cocktails της συνιδιοκτήτριας Μάρφης Μπαλή, που είναι φτιαγμένα για να σου κλέψουν την καρδιά. Κι όπως ο τσαλαπετεινός ξεχωρίζει από μακριά όταν ανορθώνει το λοφίο του, έτσι και το «Upupa Epops» ξεχώρισε αμέσως μόλις άρχισε να λειτουργεί – δύο βδομάδες μετά το opening, η προσέλευση δείχνει ότι η γειτονιά χρειαζόταν ένα τέτοιο μαγαζί, αλλά και ότι θα δυσκολευόμαστε να βρίσκουμε ελεύθερο τον καναπέ που κοιτάζει στην οδό Αλκμήνης!

«Upupa Epops»: ο τσαλαπετεινός των Κάτω Πετραλώνων - εικόνα 1

Στα Κάτω Πετράλωνα, το μεσοπολεμικό μικρό σύμπλεγμα τριών κτισμάτων που περιβάλλουν μια αυλή διαμορφώθηκε από δύο ανθρώπους με αναγνωρίσιμο ρετρομαξιμαλιστικό mix ’n’ match στιλ από μαγαζιά όπως το «Noel», το «Μπρίκι» και το «Bungalow 19»: ο Άλεξ Πετράκης, στο γενικό στήσιμο και τη διακόσμηση, και η Βίβιαν Δημητρακοπούλου, στα εικαστικά στοιχεία, τόνισαν τις φθορές στους τοίχους με μια πολυδουλεμένη τεχνοτροπία με νερό, συγκέντρωσαν και πείραξαν αντίκες (ειδικά στο παλαιο-αστικό «σαλόνι» του δεξιού κτιρίου, που μοιάζει με σκηνικό από το «Θέατρο της Δευτέρας»), σκόρπισαν φύλλα μπρούντζου σε διάφορα σημεία, ζωγράφισαν με πράσινο χρώμα το πλαίσιο των κουφωμάτων, κρέμασαν πίνακες (της Βίβιαν) με βασικό μοτίβο τον τσαλαπετεινό, κάλυψαν τα ηλεκτρολογικά στοιχεία με το χρώμα του μπρούντζου και έπαιξαν με τους αριθμούς (άραγε, οι τριψήφιοι αριθμοί στις πόρτες της τουαλέτας αποτελούν κάποιον κωδικό;).

«Upupa Epops»: ο τσαλαπετεινός των Κάτω Πετραλώνων - εικόνα 2

Η bartender Μάρφη Μπαλή, που επιθυμούσαμε να τη δούμε σε ένα δικό της εγχείρημα απ’ όταν μας σέρβιρε στο «Baba Au Rum», το «42» ή το «Cinco», υπογράφει μαζί με την ομάδα της δέκα signature καθώς και κλασικά και bubbly cocktails – αυτά ετοιμάζονται κάτω από το φως στρατηγικά τοποθετημένων spots, με σίγουρο χέρι όπως μας απέδειξε ένα σωστό Cox’s Daquiri. Ειδικά στα signature cocktails χρησιμοποιούνται υλικά από ένα ευρύ φάσμα ώστε να ικανοποιούν πελάτες με διαφορετικό βαθμό εξοικείωσης με το fine drinking: θα γευτείς από δημοφιλείς γεύσεις (φρούτα του πάθους και μαστίχα στο Liliko’i) μέχρι σιρόπι tobacco στο Moroccan κι από σπιτικό παγωτό καϊμάκι στο The Long Purple μέχρι σταγόνες καπνιστού ουίσκι στο Bluegrass Sour.

info: Αλκμήνης 7, 2121055214.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Athens Rum & Whisky Festival, η επιστροφή: Ρούμι και ουίσκι στο καθιερωμένο γευστικό τετ-α-τετ

Το premium ραντεβού με τις σημαντικότερες ετικέτες σε ρούμι και ουίσκι έρχεται και πάλι, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/11/2024

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.