Ήταν ζήτημα χρόνου να επικρατήσει το trend των rooftop bars, αλλά και αυτά να προσαρμοστούν στις all day απαιτήσεις τόσο των Αθηναίων όσο και των τουριστών καθώς και να διαμορφώσουν ξεχωριστό προφίλ. Ακολουθώντας τον best of οδηγό μας, ανακάλυψε την πόλη από ψηλά!
A for Athens
Οι κάμερες των κινητών σκοπεύουν από τη μία την Ακρόπολη κι από την άλλη το pop θαλασσί Blue Kamikaze ή το βραβευμένο στιβαρό An Old Pal Named Bobby, που σερβίρεται με ένα σφηνάκι Campari. Στην τριών επιπέδων ταράτσα αυτού του hotel bar, όπου η κίνηση ξεκινάει από νωρίς το πρωί και φουντώνει από το σούρουπο και μετά υπό τους ήχους mainstream lounge και dance μουσικής, ο Θοδωρής Πύριλλος και η ομάδα του ανοίγουν τις πύλες του χρόνου μεταφέροντάς μας σε μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου που διαμόρφωσαν την κουλτούρα του fine drinking. Δύο βραβεία στα Αθηνόραμα Bar Awards για ένα all-day μπαρ που διαθέτει ένα σύντομο international μενού φαγητού, νεανικό vibe και σβέλτο και ενημερωμένο σέρβις. Τώρα που ο καιρός είναι καλός, εμείς προτιμάμε το πάνω-πάνω επίπεδο με την ιλιγγιώδη πανοραμική θέα.
360° Cocktail Bar
Απλόχωρη ταράτσα στην καρδιά της Πλ. Μοναστηρακίου, με πανοραμική θέα και την Ακρόπολη φάτσα κάρτα, σαν να μπορείς να την αγγίξεις, η οποία παραμένει δημοφιλέστατη στους Αθηναίους και τους τουρίστες χάρη στον πολυπρόσωπο χαρακτήρα της. Η νεανική bar team, δραστήρια εντός κι εκτός μπάρας, προτείνει στον τρέχοντα κατάλογο ευωδιαστή 360 New Clear Sangria με λευκό ξηρό κρασί, σύκο και πορτοκάλι, σπιρτόζικο Fragola Spritz, ψαγμένο Colpo Grosso και, βέβαια, το bestseller Greek Kaimaki, που παίζει με τη γνωστή γεύση παγωτού. Η δημιουργική κουζίνα του Γιάννη Πατσόπουλου εφοδιάζεται με ελληνικά, βιολογικά και premium υλικά: η ελληνική σαλάτα έχει φέτα Μονεμβασιάς και η Three Sixty μοσχαρίσιο παστράμι Δράμας, η σπαλομπριζόλα μοσχίδας είναι βιολογικής βοσκής και το burger φτιάχνεται από μοσχάρι Black Angus.
Couleur Locale
Όλο το καλοκαίρι είχαμε το νου μας στο Facebook για να μη χάσουμε τα secret gigs του, που ανακοινώνονται τρεις ώρες πριν από την πραγματοποίησή τους. έτσι πετύχαμε τις παρτάρες με τους DJ Angelo και Lee Anduze. Ανάμεινε στο timeline σου για άλλα δύο secret gigs τον Σεπτέμβριο, έχοντας υπόψη βέβαια ότι όποια ημέρα κι αν έρθεις σε αυτήν την πολύχρωμη ταράτσα στο Μοναστηράκι θα ακούσεις πολύ καλή μουσική από εκλεκτικούς DJs. Όσο ετοιμάζονται για το λανσάρισμα του νέου καταλόγου κοκτέιλ και φαγητού στα μέσα Οκτωβρίου, συνέχισε να απολαμβάνεις καλο-εκτελεσμένα κλασικά κοκτέιλ και comfort food για όλες τις ώρες.
Gazarte
Στην ανακαινισμένη (ώστε να μας υποδέχεται όλο το χρόνο) ταράτσα του αγαπημένου πολυχώρου στο Γκάζι ξεφεύγεις εντελώς από την εικόνα μιας γειτονιάς που υπηρετεί τη μαζική διασκέδαση. Το μεράκι είναι ολοφάνερο στην country style αίσθηση του χώρου με τα χειροποίητα έπιπλα και φωτιστικά αλλά και τα δέντρα, στη μεγάλη λίστα με εκλεκτά spirits, στα πληθωρικά κοκτέιλ (bestseller το Passion Caramel) και, φυσικά, στις μουσικές. Πριν από τις διακοπές ξαπλώσαμε στα μαξιλάρια μπροστά στο μικρό stage για να ακούσουμε Παύλο Παυλίδη και χορέψαμε με Gadjo Dilo και Idra Kayne, ενώ αυτήν την Κυριακή 4/9 θα υποδεχτούμε το φθινόπωρο στην Jazz Sunday με τους Tsakelectric. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο δίνουν το ρυθμό εδώ οι παραγωγοί του Pepper.
The Zillers
Αυτό το rooftop cafe-bar-restaurant της Μητροπόλεως έγινε αμέσως hit προορισμός για τους Αθηναίους – οπότε, ναι, οι κρατήσεις είναι απαραίτητες. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί μόλις αντικρίσεις το κατάφυτο περιβάλλον (ένας κρεμαστός κήπος) και τη φωτισμένη μητρόπολη. Στην κουζίνα η Κωνσταντίνα Φάκλαρη αναμειγνύει τα αρώματα των ελληνικών υλικών (όπως στο ριζότο «γεμιστά» με κουκουνάρι, κορινθιακή σταφίδα και μους φέτας ή στο κοτόπουλο νανάκι με κους-κους από βουβαλίσιο γάλα, άγρια μανιτάρια, θυμάρι και γραβιέρα Κυνουρίας), ενώ στο μπαρ χτυπάνε στα σέικερ τις ισορροπημένες συνταγές του Γιάννη Σαμαρά, ο οποίος μεταχειρίζεται διακριτικά τα φρούτα σε κοκτέιλ όπως το Ipanema και το Ornamajo. Κάποια βράδια έχουμε ξεχαστεί πίνοντας και κουβεντιάζοντας στα υπέροχα μαρμάρινα πάσα...
Hytra Bar
Με κινητήρια δύναμη τη δημιουργικότητα του bartender Παναγιώτη Φράγκου και την εμπειρία του στο food & cocktail pairing, η μπάρα στον 7ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, που προσφέρει πανοραμική θέα στο αθηναϊκό skyline, παίζει σε δύο ταμπλό. Εξυπηρετεί όσους ανεβαίνουν εδώ μόνο για ποτό αλλά και προτείνει ταιριάσματα με την κουζίνα του Τάσου Μαντή, τόσο στη «Hytra» όσο και στην πιο προσιτή «Hytra Απλά» – την αρμονία του pairing θα τη γευτείς βάζοντας ένα Salty Aegean (από την ενότητα των δροσιστικών Spirits & Tonic) δίπλα από το λαυράκι με κριθαρότο από άγριο μάραθο και αυγοτάραχο, ή ένα Mexican 55 (αφρίζουσα παραλλαγή της Tommy's Margarita από την ενότητα των Champagne Cocktails) δίπλα από το παραδοσιακό ρεβανί. Τα δύο μενού γευσιγνωσίας 8 και 14 βημάτων σου δίνουν την ευκαιρία να απολαύσεις αυτήν τη συμμαχία κουζίνας και μπάρας.
Thea Terrace
Οι θαμώνες μιλούν πάντα χαμηλόφωνα, σαν να μη θέλουν να χαλάσουν την απόλαυση της θέας τόσο για τους ίδιους όσο και για τους υπολοίπους. Το cafe-bar στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου «Central» είναι ιδανικό για να ξεφύγεις οποιαδήποτε ώρα από τη βουή του Συντάγματος: νωρίς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν ένα ονειρεμένο γραφείο με θέα (το wi-fi είναι δωρεάν), το μεσημέρι να κάνεις ένα break για ουζάκι και ποικιλία, ενώ το βράδυ να δοκιμάσεις τις signature δημιουργίες του Αλέξανδρου Γκικόπουλου, ο οποίος έχει εμπνευστεί από τη θέα twists σε κλασικά κοκτέιλ όπως το Negroni και το Julep.
Galaxy Bar
Το rooftop bar του «Hilton» έχει θέα που κόβει την ανάσα (κι εντυπωσιακό light system στο εσωτερικό), λανσάρισε πριν από χρόνια τη μόδα του κοκτέιλ, άλλαξε την εικόνα που έχουμε για τα μπαρ των ξενοδοχείων, μπαίνει σταθερά σε λίστες με τα καλύτερα του κόσμου και προσφέρει μια ολοκληρωμένη premium εμπειρία στο κοσμοπολίτικο κοινό του. Ωραίο παιχνίδι που αναβλύζει αρώματα γίνεται στην ενότητα Gin & Tonic ή στα κοκτέιλ που χρησιμοποιούν ελληνικά υλικά (π.χ. μαστίχα στα Aegean Pride και Mastiha Elixir).
Bar 8
Επιβλέποντας το σταυροδρόμι των κεντρικών αθηναϊκών διόδων, η open air προέκταση του «GB Roof Garden Bar» στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» προσελκύει ένα smart casual κοινό που γοητεύεται από την αδιαμφισβήτητη αίγλη του χώρου και το άψογο σέρβις. Ετοιμάσου να περάσεις αρκετή ώρα μέχρι να επιλέξεις κοκτέιλ, καθώς θα ρίχνεις ματιές μία στη θέα και μία στον εκτενή κατάλογο. Επειδή αισθάνεσαι... Above the Clouds, θα προτιμήσεις το ομώνυμο κοκτέιλ με ρούμι ή η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα θα σε στρέψει σε μία από τις πολλές εκδοχές του Martini και στα champagne cocktails.
CityZen
Θα περίμενες ότι μια ταράτσα σε τόσο τουριστικό σημείο (δυο βήματα από την Πλ. Μοναστηρακίου) θα ακολουθούσε τον mainstream δρόμο... Δεν θα ήταν όμως ζεν, σωστά; Όσο ο καιρός είναι καλός ανέβα στο δεύτερο επίπεδο με την country αισθητική – ανοίγει από τις 6 μ.μ., ενώ το ακριβώς από κάτω επίπεδο από τις 8 π.μ. Προσεγμένη η δουλειά που γίνεται στα κοκτέιλ (ενδιαφέρουσα η εκδοχή της Paloma με καρπούζι), ενώ το εκτενέστατο μενού του Αλέξανδρου Καρανικόλα βασίζεται αποκλειστικά σε ελληνικά προϊόντα.
Penthouse 21
Value for money hotel bar στην κορυφή του ξενοδοχείου «President» κι ένα από τα τελευταία καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης. Lounge αισθητική, όλες οι υπηρεσίες που περιμένεις από έναν τέτοιο χώρο και καλύτερο νυχτερινό spot τα stands που επιβλέπουν την κίνηση της Κηφισίας. Αν έρθεις για μπάνιο στην ήσυχη πισίνα, το πιθανότερο είναι ότι θα ξεχαστείς μέχρι αργά το βράδυ.
Point Α
Στημένο σε μοντέρνο μίνιμαλ στιλ σε μια υπέροχη βεράντα με ξύλινο ντεκ, ωραία πέργκολα και γκρι-μπεζ τόνους στην επίπλωση, αυτό το bar-restaurant στο roof garden του ξενοδοχείου «Ηρώδειο» έχει πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, στο μουσείο και στις στέγες της Πλάκας. Οι δύο νεαροί Κρητικοί σεφ Μανώλης Μαυριγιαννάκης και Μάριος Πιρπιρίδης χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές, παρουσιάζοντας ένα best of ελληνικών γεύσεων αλλά και μεσογειακές και διεθνείς προτάσεις με έθνικ πινελιές. Πολύ καλή δουλειά γίνεται στα κοκτέιλ, όπου ο Λευτέρης Σοφαντζής έχει στήσει έναν ωραίο, εκτενή κατάλογο με αρχαιοελληνικές αναφορές.