Πάμε για cupping; Η Αθήνα αγκαλιάζει το νέο κύμα του καφέ

O καφές κάνει reload, γίνεται πιο σοφιστικέ και pemium, συχνάζει πλέον σε ψαγμένες μπάρες.

Πάμε για cupping; Η Αθήνα αγκαλιάζει το νέο κύμα του καφέ

O καφές κάνει reload, γίνεται πιο σοφιστικέ και pemium, συχνάζει πλέον σε ψαγμένες μπάρες, διακρίνεται σε νέους ευρηματικούς ρόλους και μας προκαλεί να συμμετέχουμε σε ζωντανά roasting (καβουρδίσματα) και cupping (γευσιγνωσίες). H Χρυσούλα Κυριακοπούλου μας μυεί στην νέα τάση της πόλης και εστιάζει σε στέκια και εμπειρίες που την αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο.

Πάμε για cupping; Η Αθήνα αγκαλιάζει το νέο κύμα του καφέ - εικόνα 1

Aκόμα θυμάμαι τα αρώματα φουντουκιού, πραλίνας και καραμέλας του speciality coffee από τη Βραζιλία και τις απρόσμενες νότες φράουλας και περγαμόντου της ποικιλίας από την Αιθιοπία που δοκίμασα στο πρόσφατο σεμινάριο της ελληνικής εταιρείας Samba Café στο «Qawha».

Τα τελευταία χρόνια o καφές γίνεται πιο σοφιστικέ και premium, ανεβάζει επιδόσεις, εμπλουτίζεται σε ποικιλίες και ρόλους του και μας βάζει σε διάθεση… ανακάλυψης με τα μυστικά της ιεροτελεστίας του. Φυσικά η τάση μάς ήρθε απέξω, υιοθετήθηκε όμως από τους Έλληνες επιχειρηματίες που σύστησαν στο κοινό μια σειρά από καινούργιες γευστικές εμπειρίες.

Το «Tailor Made», στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, ήταν από τους πρωτοπόρους στο χώρο του καφέ τρίτου κύματος και διόλου τυχαία μας συστήνεται πλέον εκτός από Cocktail Bar και ως Micro-roastery. Τι σημαίνει αυτό; Απευθείας επαφή με τους παραγωγούς ανά τον κόσμο, εισαγωγή πράσινων κόκκων και καβούρδισμα in house. Αυτήν τη στιγμή στο «Tailor Made» κάνουν roasting σε τρεις διαφορετικές ποικιλίες από Βραζιλία, Μαλάουι και Μεξικό και τις σερβίρουν με διαφορετικούς τρόπους εκχύλισης, παροτρύνοντάς μας να αποφύγουμε τη ζάχαρη, που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά τους.

Πάμε για cupping; Η Αθήνα αγκαλιάζει το νέο κύμα του καφέ - εικόνα 2
«Tailor Made»

Στο ίδιο πλαίσιο στο «Underdog» στο Θησείο, μια dream team βραβευμένων baristas μας βοηθάει να επιλέξουμε ανάμεσα στους speciality coffee από Αιθιοπία, Παναμά, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαβαδόρ, Κολομβία, Περού και Τανζανία της Ninety Plus, μιας από τις καλύτερες εταιρείες πράσινων κόκκων στον κόσμο. Ο Τάσος Δελιχρήστος τους καβουρδίζει με μαεστρία και μετά αναλαμβάνουν ο Γιώργος Κουστουμπάρδης και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος (παγκόσμιοι πρωταθλητές καφέ και αλκοόλ 2015 και 2016 αντίστοιχα) να μας τους προτείνουν είτε the classic way (espresso, cappuccino, freddo, φίλτρου) είτε the new way, βλέπε espresso tonic και cold brew. Το νέο trend του καλοκαιριού, πάντως, είναι τo cold brew.

Πρόκειται για ένα δροσερό twist στον καφέ φίλτρου, καθώς η εκχύλιση γίνεται με παγωμένο νερό και χρειάζεται περίπου εφτά με οκτώ ώρες για να ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα όμως αξίζει και με το παραπάνω τον κόπο: απολαμβάνεις ένα τελείως διαφορετικό refreshing ρόφημα με λικεράτο χαρακτήρα και φινετσάτες νότες καφέ.

Πάμε για cupping; Η Αθήνα αγκαλιάζει το νέο κύμα του καφέ - εικόνα 3
«Odori»

Εξαιρετικές επιλογές σε cold brew βρίσκουμε πλέον σε πολλά spots της πόλης. Ένα από αυτά είναι το «Kudu The Workshop» στο Γκάζι, ένας νέος προχωρημένος πολυχώρος του καφέ, όπου γίνονται και διαδραστικά σεμινάρια. Φοράμε ποδιά, παρακολουθούμε βήμα βήμα τη διαδικασία του καβουρδίσματος, μετράμε πυκνότητες και μετά πάμε στο δωμάτιο του cupping για αναλυτική γευσιγνωσία. Στον κατάλογο-tablet υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δύο ποικιλίες espresso από Αφρική και Λατινική Αμερική και δύο φίλτρου. Οι επιλογές, όμως, του ψησίματος και του φιλτραρίσματος είναι πολλές. Μελετάς και παραγγέλνεις.
Μερικά ακόμα meeting points για coffee lovers, είναι το «Mind The Cup», στο Περιστέρι, που επίσης κάνει αποκλειστικές εισαγωγές και καβουρδίζει διαφορετικές ποικιλίες, τις οποίες μπορείς να αγοράσεις και για το σπίτι, το «Qawha» στο Αιγάλεω, όπου απολαμβάνεις μερικούς από τους πιο αρωματικούς speciality coffees σε μαξιλάρες φτιαγμένες από σακιά καφέ, το «Dizer by Qawha» που κάνει απίστευτους next generation ελληνικούς στη χόβολη και τους σερβίρει με λουκουμάκι.

Πάμε για cupping; Η Αθήνα αγκαλιάζει το νέο κύμα του καφέ - εικόνα 4
«Mind The Cup»

Σε όλα τα παραπάνω μαγαζιά, o καφές παίζει μεν τον πρώτο ρόλο, αφήνει όμως ανοιχτό το πεδίο δράσης τόσο στο αλκοόλ όσο και σε ψαγμένες γευστικές προτάσεις. Μάλιστα πολλές φορές γίνονται και πετυχημένα mix and match…

Τα κοκτέιλ με καφέ, για του λόγου το αληθές, έχουν βρει τη θέση τους στις λίστες πολλών bars. Για να πάρετε μια ρουφηξιά, στο «The Trap» στο Σύνταγμα, σερβίρεται το ευρηματικό ανθρακούχο Cascara Spitz, όπου το περίβλημα των κόκκων του καφέ γίνεται ρόφημα και αναμειγνύεται με aperol, εσπεριδοειδή και μπαχαρικά. Must taste επίσης είναι ο κρύος Irish coffee, με κρέμα καρύδας, καφέ φίλτρου από Κολομβία και ιρλανδέζικο ουίσκι.

Στο νέο hot spot «Odori» πίνουμε το συναρπαστικό aperitivo Piazza Castillo με καφέ cold brew, τόνικ, βερμούτ και Fernet Branca. Στην πρώτη αθηναϊκή βερμουτερία, βρίσκουμε επίσης ένα αποκλειστικό και μοναδικό χαρμάνι, το Odori coffee, που προκύπτει από το μυστικό blend μονοποικιλιακών καφέδων από την Κεντρική και Νότια Αμερική και την Ασία. Όλο αυτό το coffee boom βρίσκει ανταπόκριση στο κοινό και δείχνει ότι θα έχει διάρκεια. Stay tuned!

Περισσότερες πληροφορίες

Mind The Cup

Αιμιλίου Βεάκη 29, Περιστέρι
  • Bars

Underdog (The)

Ηρακλειδών 8, Θησείο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.