Μετρώντας αντίστροφα προς τα αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy, το νέο θεσμό ανάδειξης των καλύτερων bars της Αθήνας, η έμπειρη ομάδα του «α» γυρίζει εδώ και μήνες την πόλη, δοκιμάζει και αξιολογεί, ακολουθώντας αυστηρά πρότυπα και διαδικασίες ανάλογες με αυτές του θεσμού των Χρυσών Σκούφων. Αυτήν την εβδομάδα κάνει focus σε ιδιαίτερα cocktail spots της Κηφισιάς.
Rakkan: Fusion cocktails
Στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου Μελά στην Κηφισιά, το bar restaurant «Rakkan» κάνει αισθητή την παρουσία του με fusion ιαπωνικές γεύσεις αλλά και ευρωπαϊκές επιρροές, premium ποτά και περίτεχνα κοκτέιλ. Τα κοκτέιλ είναι σαφώς επηρεασμένα από την ιαπωνική και περουβιανή κουλτούρα, τόσο στα υλικά τους όσο και στην ευφάνταστη παρουσίασή τους. Ανακαλύψτε το Μυστήριο της Γκέισας (Geisha’s Mystery) με ιαπωνικό ρούμι, πουρέ λίτσι και νότες πικρής λεβάντας και έπειτα δοκιμάστε το ζεστό Geisha’s Roses, σάκε σερβιρισμένο με ιαπωνική ιεροτελεστία και αρωματισμένο με άνθη τριαντάφυλλου, λίτσι και κράνμπερι. Το Honsu είναι ένα πολυδιάστατο και πολύπλοκο μείγμα τζιν και λικέρ St Germain με κουφοξυλιά, που σίγουρα αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι πιο κλασικοί επίσης θα ικανοποιηθούν, αφού η ομάδα της μπάρας τα καταφέρνει καλά και στα classic cocktails αλλά και στα tailor made που θα ζητήσει ο πελάτης. Ο νέος executive chef Naruse Fumiaki μαζί με τον sushi chef Νίκο Χολέβα και την ομάδα τους προτείνουν ιδιαίτερες γευστικές επιλογές, όπως το signature πιάτο Black cod Αλάσκας με πουρέ yuzu.
The Dalliance House: Eating & drinking σε γοητευτικό σκηνικό
Ανοίγει από νωρίς για καφέ, συνεχίζει χαλαρά και μόλις έρθει η ώρα του ποτού σερβίρει in house cocktails με καλές επιδόσεις, σε ένα χώρο που αποπνέει γούστο και διαχέει μια χαλαρωτική αύρα. Μεγάλη πέραση έχουν οι άνετοι καναπέδες, με φόντο τα ντιζαϊνάτα φωτιστικά και τα ποπ αρτ αντικείμενα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μπάρα δεν συγκεντρώνει τα βλέμματα και δεν ενορχηστρώνει την premium εμπειρία, με κοκτέιλ καλοδουλεμένα και απρόσμενα γευστικά. Το cocktail menu ανανεώνεται συχνά, ανάλογα με την εποχή και τα φρέσκα υλικά, ενώ στρέφεται γύρω από κλασικά και ασυνήθιστα mix. Πρωτότυπο και νόστιμο είναι το Beast, με βάση το ουίσκι Chivas. Αξίζει όμως να τεστάρετε γευστικά και το αρωματικό Ornamago. Για πιο straight καταστάσεις, η λίστα των ποτών είναι παραπάνω από ενημερωμένη, με πολλές premium και σπάνιες ετικέτες σε malts, μπίρες ακόμα και κρασιά. Στο φαγητό οι επιδόσεις είναι εξίσου καλές, με πιάτα δημιουργικής ελληνικής κουζίνας. Για να πάρετε μια γεύση: το ταρτάρ σολομού έχει ευχάριστη υφή, οι καραβίδες με κριθαρότο είναι εξαιρετικές και η ταλιάτα μοσχαριού έρχεται άψογα ψημένη.
Recipe: Casual, νεανικό και ολοήμερο
Όταν ένας ραδιοφωνικός παραγωγός, με γνώσεις στο αλκοόλ και με αίσθηση του τι αναζητά ο υποψιασμένος πελάτης –αναφέρομαι στον Νίκο Μορφέση– στήνει ένα bar, οι πιθανότητες να μην είναι επιτυχημένο το concept είναι ελάχιστες. Το Recipe ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Τρισυπόστατο, το πρωί και το απόγευμα λειτουργεί ως καφέ - mini restaurant ενώ το βράδυ φοράει τα καλά του και παίρνει τη μορφή ενός κοκτέιλ μπαρ, με δυναμική, νεανική ατμόσφαιρα. Σε ό,τι αφορά τα κοκτέιλ, από τα κλασικά ξεχωρίζει η πολύ καλή εκτέλεση του Manhattan.
Από τα signature πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το Self Esteem: η Cazadores Reposado Tequila, το γλυκό βερμούτ, το λικέρ λεμόνι και το Campari δίνουν ένα σύνθετο σύνολο με όγκο και βάθος. Οι γλυκόπικρες νότες κυριαρχούν και χαρίζουν ένταση και διάρκεια στην επίγευση. Σε ό,τι αφορά το φαγητό, οι γεύσεις παίζουν μεταξύ πανίνι, πίτσας, σαλάτας και πλατό τυριών ή αλλαντικών. Τα δύο πρώτα που δοκιμάσαμε στέκονται άνετα στο ύψος των απαιτήσεων του χώρου.
Bellini: All day με αύρα πολυτέλειας
Από τα must της Κηφισιάς, το «Bellini» είναι κατ’ αρχάς ένας πολυσυλλεκτικός χώρος. Λειτουργεί όλη την ημέρα ως all-day καφέ, δίνει την αίσθηση γαλλικού μπιστρό προτείνοντας ένα καλά δομημένο μενού και, τέλος, είναι ένα κοκτέιλ μπαρ με αξιώσεις. Ο χώρος στον οποίο κυριαρχεί η μεγάλη ζωντανή μπάρα, είναι ευχάριστος και πολυτελής, όσο αρμόζει στην περιοχή, χωρίς όμως υπερβολές. Συμπληρώνεται, από δύο μικρότερους χώρους κλεισμένους με γυαλί, έναν στην είσοδο (οδός Λεβίδου) και έναν στην πίσω πλευρά του μαγαζιού, οι οποίοι προσφέρονται καλύτερα για all-day καταστάσεις, ενώ λειτουργεί και για φαγητό. Σε επίπεδο μπαρ, η λίστα των signature κοκτέιλ είναι μικρή μεν, αλλά σχεδόν όλα τους είναι πολύ καλά. Ένα μικρό δείγμα του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν μπορείτε να πάρετε δοκιμάζοντας ένα 4 Leoni. Η Absolut συνδυάζεται με τζιν Beefeater, λικέρ μαστίχας και βανίλιας, ενώ το σύνολο συμπληρώνεται με passion fruit, πορτοκάλι και μανταρίνι, με αποτέλεσμα γλυκές πικάντικες νότες, πολύ καλή ισορροπία και ενδιαφέρουσα επίγευση. Ο κατάλογος του φαγητού πατάει γερά στην πίτσα και τις πάστες, με μια μικρή επιλογή από ορεκτικά, σαλάτες και ένα πιάτο με κρέας.