Είσαι αρχάριος ή βετεράνος whisky taster; Προτιμάς τα single malts με ή χωρίς νερό; Είσαι fan των κλασικών σκοτσέζικων ή ψάχνεσαι για νέες Japanese εμπειρίες; Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, στην πόλη υπάρχουν καθαρόαιμα whisky bars, που το σερβίρουν straight για κάθε γούστο και το γαρνίρουν μόνο με επιπλέον customise details.
Για αυτούς που αγαπούν τις special editions, το Tailor Made στη Νέα Σμύρνη συγκεντρώνει τις σπάνιες ετικέτες γνωστών brands. Tο Cardhu 15 και 18 ετών, το Springbank από το Campbeltown, Bruichladdich και Kilchoman από το Islay, το βραβευμένο Glenfarclas, το μοναδικό ιρλανδικό καπνιστό Connemara, είναι ένα ενδεικτικό short list. Γενικά στο «Tailor Made» δεν παίζουν με κοινότοπες επιλογές, ψάχνονται με χρονολογημένα, αγοράζουν από κάθε οίκο την καλύτερη εκδοχή του και κάθε εβδομάδα έχουν τουλάχιστον 2-3 καινούργιες «σφήνες».
Σε όλα αυτά, προσθέτουμε την καλύτερη ατραξιόν, το malt whisky trail, με οδηγό τον expert Τεό Σπυρόπουλο. Έρχεται ένα δισκάκι με πέντε ουίσκι, από τις πέντε βασικές περιοχές της Σκοτίας και σε βάζει, ειδικά στην περίπτωση που είσαι αρχάριος, στη λογική των malts, δείχνοντάς σου τον δρόμο για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει: ένα γλυκό και φρουτώδες Speyside ή ένα έντονο και τυρφώδες Islay;
Στο CV Distiller μπαρ της Χατζηγιάννη Μέξη με τον ατελείωτο κατάλογο ουίσκι –βλέπε 750 ετικέτες– σίγουρα αξίζει να πιεις το ποτό σου straight. Η εμπειρία ξεκινάει από το ξεφύλλισμα της λίστας, όπου όλα καταγράφονται νοικοκυρεμένα, ανά περιοχή, ανά αποστακτήριο και ανά χρονιά, με focus σε δυσεύρετες ετικέτες (Macallan 1920, AnCnoc 1975, Old Pulteney 1967), σπάνιες εμφιαλώσεις, αριθμημένες φιάλες και σε αποκλειστικές δουλειές που έχουν κάνει οι master blenders από τη δεκαετία του ’50. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ετικέτες από αποστακτήρια που έχουν πλέον κλείσει, όπως το Port Ellen, ενώ σε όλα τα παραπάνω προστίθενται κάθε χρόνο γύρω στις 100 με 150 ετικέτες.
Κάθε Πέμπτη, μετά τις γιορτές, θα καθιερωθεί το Flavour Camp, με εισηγητές τους connoisseurs Θοδωρή Πυρίλλο και Θοδωρή Αναγνώστου. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση στην κατηγοριοποίηση των ουίσκι, με βάση πέντε αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε flavor meeting, στο εντυπωσιακό υπόγειο πριβέ κελάρι, θα τσεκάρονται πέντε επιλογές, μία από κάθε βασική κατηγόρια, ενώ θα υπάρχουν και θεματικές γευσιγνωσίες για μεμονωμένα αποστακτήρια και σπάνιες φιάλες.
Στο ατμοσφαιρικό Barreldier στη Βουλής, εκτός από τα παλαιωμένα κοκτέιλ, δυνατό ατού είναι και η συλλογή ουίσκι. Πολλά blends, αρκετά αμερικάνικα και, φυσικά, εκλεκτά single malts έρχονται με διαφορετικό σερβίρισμα, ανάλογα με το χαρακτήρα τους. Τα Lowhlands και Speyside, που είναι πιο μαλακά, φρουτένια και λουλουδάτα, συνοδεύονται από αποξηραμένα ροδάκινα, μήλα, βερίκοκα και καμία φορά σύκα. Τα Higlands και τα Islay έρχονται με σοκολάτα σε διαφορετικές περιεκτικότητες κακάο.
Σερβίρονται σε ποτήρι για χωρίς πάγο ή, σε περίπτωση που κάποιος το προτιμά, με ένα μεγάλο icebal που παγώνει το ποτό χωρίς να το νερώσει. Όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης Mario Bosso, η λίστα αυξάνεται συνέχεια και σύντομα θα ξεπερνά κατά πολύ τις 50 ετικέτες. Στον καινούργιο κατάλογο έχει γίνει προσθήκη ενός μικρού αλλά πολύ ενδεικτικού flight με τρία ουίσκι από Lowland, Highland και Islay.
Το Αμπάριζα, το κλασικό και αγαπημένο bar του κέντρου, έχει αδυναμία στον βασιλιά των ποτών. Απόδειξη οι αρκετές deluxe επιλογές που ταξινομούνται με βάση την περιοχή. Ο Αντώνης Φερράρας, όποτε πάει στο εξωτερικό, επιστρέφει με super special και ψαγμένες ετικέτες. Μη φύγετε χωρίς να τσεκάρετε το Edradour, ένα από τα μικρότερα αποστακτήρια, και το Glenrothes Robur Reserve, που δεν εξάγεται εκτός Σκοτίας. Γενικά, δώστε βάση στα 50 single malts και ιδιαίτερη προσοχή στην ξεχωριστή λίστα με bourbon, tennessy και rye.
Μπορεί το Low Profile του κέντρου (Σύνταγμα) να διατηρεί χαμηλό προφίλ, το έχουν ανακαλύψει όμως εδώ και χρόνια –καθόλου τυχαία– όλοι οι whisky lovers. Εκατό περίπου ετικέτες από όλες τις περιοχές, Αμερική, Σκοτία και Ιαπωνία, είναι όλες μία και μία. Θα βρείτε πολλά single malts παλαίωσης, από 8 μέχρι 40 χρόνων. Μπορείτε να τεστάρετε αρκετά ζητώντας τις μισές μερίδες, που παίζουν ειδικά για testings. Ρωτήστε για ειδικές περιπτώσεις και συλλεκτικά και βάλτε στην ατζέντα σας κάθε Πέμπτη: ένα malt έχει την τιμητική του και παρουσιάζεται εις βάθος!
Μερικές ακόμα καλές περιπτώσεις για εξόδους με αφορμή: Tο Dalliance House με περισσότερες από 70 ετικέτες είναι must στάση στην Κηφισιά. Σας προτείνουμε το ιρλανδέζικο Tyrconnell, το ντελικάτο Aultmore Speyside, το πλούσιο Highland Park και το βοτανικό Fujikai. Στην ίδια περιοχή, στο φρεσκαρισμένο Oozora Cash, με την υπογραφή του Νεκτάριου Ντάλα, πίνουμε ιδιαίτερες χρονιές malts και σπάνιες Japanese φιάλες. Ειδικά για malts της ανατολής, αξίζει μια επίσκεψη στο καινούργιο Sushimou στην Πλάκα. Μια ακόμη νέα άφιξη που συζητιέται πολύ λόγω της αξιόλογης κάβας του είναι το Θα σε κάνω Βασίλισσα στον Βοτανικό, ενώ γι’ αυτούς που λατρεύουν τα classics σταθερές αξίες είναι το Au Revoir στην Πατησίων και το μπαρ της Μεγάλης Βρεταννίας.