Στη σύγχρονη global bartending σκηνή, παίζουν πολύ δυνατά τα ρετρό μιξαρίσματα. Αρκεί μια βόλτα και μια γεύση, από τα bar spots της πόλης. Σε κάθε cocktail menu εντοπίζεται κι ένα σημαντικό ποσοστό από classic cocktails, είτε με την αυθεντική συνταγή, είτε με ευρηματικά twist. Κάτι παίζει και τα νέα «ανακατέμετα» έχουν ένα γοητευτικό άρωμα από τα παλιά. Με αφορμή τα new oldies cocktails,λοιπόν, ας κάνουμε μια βουτιά στην ιστορία του mixing των ποτών ανά δεκαετία...
Η αρχή και η ποτοαπαγόρευση: 1920-1933
Σημαντικό για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της θεματικής cocktail σκηνής είναι μια σύντομη preview αναφορά σε προσωπικότητες του bartending, όπως είναι ο Jerry Thomas, o Harry Johnson και ο William Smith. Πρόκειται για τους πρώτους influence bartenders, ή αλλιώς, γι αυτούς που υπέγραψαν την αρχή της χρυσής εποχής των cocktails στην Αμερική, την περίοδο 1860-1920. Είναι η εποχή που η Αμερική θέτει τις βάσεις και το ρυθμό στα shaker, με την Ευρώπη να παρακολουθεί τη νέα τάση. Από την αποθέωση, έρχεται το 1920 η ποτοαπαγόρευση.
Αρκετά μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά, - βλέπε στο block 16 τα κρυμμένα speakeasy bar, που γίνονται μόδα- και τα cocktails καμουφλάρονται με υλικά, που προσπαθούν να καλύψουν το αλκοόλ. Μιλάμε για τα fizz, όπου το spirit «φρεσκάρεται» με την παρουσία των φυσαλίδων και λίγο αργότερα το gimlet, το ζευγάρωμα του gin, με φρέσκους χυμούς και σόδα.
Πίσω από τη μπάρα του θρυλικού Savoy hotel στο Λονδίνο, συναντάμε τη μορφή του Harry Cradoock, του οποίου το βιβλίο « Τhe Savoy cocktail book» εκδίδεται μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει διάσημα cocktails, όπως για παράδειγμα το White Lady και το Corpse Reviver.
30s-40s: φύγαμε για Κούβα
Η ποτοαπογόρευση στέλνει τους ανήσυχους bartenders στην Κούβα και παίζει η νέα άνθιση των cocktails. Στήνονται θέρετρα και σερβίρονται πολύ καλά cocktails. Στη πράξη, ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των cocktails, είναι η σειρά της margarita και του daiquiri…|
Διάσημοι καλλιτέχνες, διανοούμενοι και ευκατάστατοι Αμερικάνοι απολαμβάνουν δροσερά cocktails στο Hotel Sevilla και το φημισμένο bar El Floridita. Στη περίπτωση μάλιστα του δεύτερου, o Hernest Hemingay ήταν μόνιμος θαμώνας και ο λόγος, βέβαια, το καλύτερο daiquiri στον κόσμο! Μέχρι σήμερα διατηρεί το Floridita τη φήμη του και οι Κουβανοί συνεχίζουν τη σχολή των Cantineros (bartenders), που δημιουργήθηκε τότε από τους αμερικάνους bartenders. Την ίδια περίοδο, κάτι παίζει στη Σκωτία, ένα νέο whisky, το Cutty Sark, κάνει εμφάνιση και ανοίγει πανιά για την Αμερική, με σκοπό τη διάδοση του blended ουίσκι στη γευστική παλέτα των Αμερικάνων.
40s-50s: στον κόσμο των Tiki
Στα τέλη του '30 ο Ernest Raymond Beaumont από τη Λουϊζιάνα, ένας πρώην bootlegger (έτσι έλεγαν αυτούς που μετέφεραν παράνομα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης 1920-1933), επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στον Νότιο Ειρηνικό, άνοιξε ένα μικρό bar restaurant στο Beverly Hills, το Don the Beatchcomber. Εκεί, σε μια τρύπα περίπου 25 θέσεων μετέφερε τις εικόνες και τις γεύσεις από τα ταξίδια του στον Ειρηνικό και κάπως έτσι ξεκίνησε η περίοδος της tiki κουλτούρας. Tiki στα bar είναι μια ολοκληρωμένη εξωτική εμπειρία: από τη διακόσμηση και τη μουσική μέχρι τα cocktails.
Το 1950, το εξωτικό κίνημα βρισκόταν σε έξαρση και ο Don Beatchcomber είχε ήδη δημιουργήσει το Zombie -ένα cocktail με βάση το ρούμι, που πήρε μυθικές διαστάσεις- και διεκδικούσε με τον Victor Jules Bergeron την πατρότητα του επίσης θρυλικού Mai Tai. O Victor, μαθητής του Ernest, άνοιξε στη Washington το δικό του tiki bar, το Trader Vic’s, που αργότερα έγινε η μεγαλύτερη αλυσίδα tiki σε ολόκληρο τον κόσμο και υπάρχει μέχρι και σήμερα.
Ενώ, λοιπόν, η Αμερική ζούσε σε ρυθμούς Tiki, η Ευρώπη και συγκεκριμένα το Λονδίνο και το Παρίσι, καλλιεργούσαν την κουλτούρα του Fine Drinking, σερβίροντας σε ξενοδοχεία και ψαγμένα bars μελετημένα μιξαρίσματα με βάση το ουίσκι, τα βερμούτ κτλ. Για να πάρετε σήμερα μια καλή tropical γεύση και να μπείτε στο mood, αρκεί μια επίσκεψη στο Baba au Rum, στο Tiki Αthens, στο Mr.Peackok ή στο 9βήτα.
60s-70s...Lets Disco!
Τα tiki δίνουν τη θέση τους στα disco cocktails και από τις γαρνιτούρες με τα λουλούδια, τις ομπρελίτσες και τα μπαμπού, πήγαμε σε πολύχρωμα και, για να λέμε την αλήθεια, αδιάφορα ποτά. Για πολλούς, η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί την «μαύρη περίοδο» των cocktails. Χρησιμοποιούνται πάρα πολύ τα λικέρ και οι περισσότερες συνταγές δεν είναι ισορροπημένες, σε κάποιες περιπτώσεις η γλύκα είναι πολύ έντονη και σε άλλες τα υπερβολικά φρούτα καλύπτουν τα υπόλοιπα συστατικά. Βέβαια, έχουμε ορισμένες εκλάμψεις, όπως το Long Island ice, το Yellow Bird και το Hot Grasshopper. Όλα αυτά τα ποτά σερβίρονται μέχρι σήμερα και έχουν το κοινό τους.
#Cuttypaizei tip
Μπες σε κάθε περίοδο των cocktails, στη πόλη υπάρχουν πολλά spot. Kλείσε θέση στο www.urbanadventures.gr και ζήσε for free την εμπειρία ενός Urban Adventures Τour. Ανακάλυψε ό,τι πιο retro vintage «κρύβεται» στην πόλη…από δισκάδικα γεμάτα επιτυχίες άλλων δεκαετιών, μέχρι retro κουρεία για το πιο vintage look, κι από pre-owned έπιπλα μέχρι dance halls που μαθαίνουν φιγούρες οι Swing dancers, το crew του Cutty Sark σου υπόσχεται ότι μετά από αυτό θα δεις την Αθήνα με άλλο μάτι. Άσε που μετά από κάθε tour ακολουθεί party, όπου θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μοναδικά ένα από το classis whisky cocktails με Cutty Sark, ή κάποιο με ένα Cutty twist cocktails και dj sets! Ψήθηκες, έτσι;