Gramatik: Ο ακτιβιστής DJ και παραγωγός στην Αθήνα

Ο Σλοβένος DJ και παραγωγός που έχει διαμορφώσει signature ήχο και είναι υποστηρικτής της ψηφιακής ελευθερίας, θα μας ξεσηκώσει σε ένα μεγάλο party στο «Votanikos Open Air Stage» την Παρασκευή 10/7.

Gramatik: Ο ακτιβιστής DJ και παραγωγός στην Αθήνα

Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του Gramatik είναι να δειπνήσει στο Διάστημα με τον Elon Musk (τον ιδιοφυή ιδιοκτήτη της Space Exploration Technologies), τον εφευρέτη Nikola Tesla, τον Stephen Hawking, τον James Brown και τον Louis C.K. Θα πλήρωνε όσο όσο «ώστε να δει τη Γη από μακριά κι έπειτα να πέθαινε ευτυχισμένος»! Σίγουρα αυτό το όνειρο του Gramatik είναι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι θα περιμέναμε από έναν καταξιωμένο DJ, ο οποίος θα ήταν ευτυχισμένος με ένα residency στην Ibiza!

Όπως όμως επιβεβαιώνουν η καλλιτεχνική και η ιδεολογική του τοποθέτηση, ο Gramatik δεν είναι άλλος ένας super star DJ με φιλοδοξίες να σκαρφαλώσει ψηλά σε κάποιο δημοψήφισμα ή να χρησιμοποιεί ιδιωτικό αεροσκάφος για τις μετακινήσεις του αλά David Guetta. Αλίμονο! Αυτός είναι ο άνθρωπος που χαρίζει τη μουσική του μέσα από το BitTorrent και στις συνεντεύξεις του, όπου προάγει την ιδέα της ψηφιακής ελευθερίας, μοιάζει περισσότερο με σκληροπυρηνικό μέλος της κοινότητας των χάκερ-ακτιβιστών Anonymous παρά με dance παραγωγό.

Ο Denis Jasarevic (αυτό είναι το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε το 1984 στη Σλοβενία. Στην ηλικία που τα περισσότερα παιδιά γοητεύονται από τις μελωδίες… κουρδιστών παιχνιδιών, εκείνος άκουγε funk, soul, jazz και blues από το ραδιόφωνο στο δωμάτιο της αδερφής του, ενώ αργότερα πέρασε στον DJ Premier, τον Rza και τον Dr. Dre. Πρωτοπόρος στη hip hop σκηνή της χώρας του, έμαθε τα βασικά του είδους στους συμπατριώτες του ως MC, διοργανωτής events και με την κυκλοφορία ενός άλμπουμ από το συγκρότημά του 5th Element.

Συνδυάζοντας τα ακούσματά του με τα διάφορα υβρίδια της dance μουσικής, ο Gramatik άρχισε σιγά σιγά να διαμορφώνει έναν προσωπικό ήχο. Από τους πειραματισμούς του με άξονα το hip hop στα τέσσερα άλμπουμ με τίτλο «Street Bangerz» έως το «The Age of Reason» (η πρώτη του κυκλοφορία στη δική του εταιρία Lowtemp) και την πρόσφατη συλλογή «Coffee Shop Selection» όπου συγκεντρώνει παλιά και νέα tracks, φαίνεται να έφτασε η ώρα γι’ αυτόν το signature ήχο, τον οποίο ο ίδιος περιγράφει ως εξής: «Η προσπάθειά μου ήταν να συνδυάσω τα αυθεντικά ’50s και ’60s blues με όλες της εκφάνσεις της EDM και το αποτέλεσμα είναι το bluestep. Είναι ένα δυναμικό μείγμα των blues και της dubstep, που συλλαμβάνει την ακατέργαστη ενέργεια και των δύο μουσικών κόσμων σε μια νέα συνεκτική, και πιθανόν τολμηρή, εικόνα».

Ακούστε τους δύο πρώτους δίσκους της σειράς «Street Bangerz»:





Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Gramatik έκανε ακόμη και όσους είχαν απομακρυνθεί από την dubstep να την επαναπροσεγγίσουν με πιο απενοχοποιημένο αφτί! «Bluestep» είναι και ο τίτλος ενός κομματιού από τον καθοριστικό δίσκο «The age of reason», με τον οποίο ο Gramatik κάνει όχι μόνο μια καλλιτεχνική δήλωση για την αντίληψή του περί dance μουσικής, αλλά και μια πολιτική.

Ακούστε το δίσκο «The age of reason»:



Εμπνεόμενος τον τίτλο του «The age of reason» από ένα μονόλογο του stand-up κωμικού George Carlin, αναφέρει τα εξής: «Σε κάποια στιγμή της ζωής μας φτάνουμε στην ηλικία της λογικής. Τότε συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν τόσες πολλές ανόητες πεποιθήσεις, ξεδιάντροπες αντιφάσεις και παράλογες απαγορεύσεις που μας επιβάλλονται από την κοινωνία για διάφορους κακόβουλους λόγους. Συνειδητοποιούμε ότι όλα έχουν σχεδιαστεί για να μας κρατήσουν σε μια γραμμή και να μας εμποδίσουν να αξιοποιήσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Κάποιοι άνθρωποι φτάνουν σ’ αυτήν την ηλικία νωρίτερα και κάποιοι αργότερα, αλλά οι περισσότεροι ποτέ. Μέσα από τη μουσική μου, θα ήθελα να οδηγήσω περισσότερους ανθρώπους και νωρίτερα στην ηλικία της λογικής. Ή, τουλάχιστον, να ενώσω όσους αισθάνονται το ίδιο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Gramatik θαυμάζει τον συμπατριώτη του Nikola Tesla, όχι μόνο για τις εκατοντάδες εφευρέσεις του (το πηνίο του το έχει αξιοποιήσει στο παρελθόν σε ένα εντυπωσιακό light show) αλλά και για τις αντικαπιταλιστικές πεποιθήσεις του – γι’ αυτό με μια απλή αναζήτηση σχεδόν το σύνολο της μουσικής του είναι διαθέσιμο δωρεάν στο Internet.

Δείτε ένα απόσπασμα από το stage show «The Coil», εμπνευσμένο από την εφεύρεση του Nikola Tesla:



Στο μεγάλο party που διοργανώνεται στο «Votanikos Open Air Stage» αυτή την Παρασκευή 10/7, τον Gramatik θα πλαισιώσει ένα πολυσυλλεκτικό line up από την ελληνική σκηνή, όπως ο Cayetano, ο Blend Mishkin, ο Yaz (της ομάδας Leet), οι The Moka Band και οι Fundracar. Να σημειωθεί επίσης ότι ως ένδειξη συμπαράστασης στους Έλληνες fans του, ο Gramatik ζήτησε τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων (και για την αθηναϊκή του εμφάνιση αλλά και για την επόμενη ημέρα στο Αίγιο), προσαρμόζοντας τις απαιτήσεις του. Έτσι, οι αθηναϊκές τιμές διαμορφώνονται στα 10€ (προπώληση) και 13€ (ταμείο), ενώ όσοι έχουν προ-αγοράσει εισιτήριο των 15€ θα δικαιούνται ένα ποτό δωρεάν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

801 Rooftop Bar: Πειραιώτικο fine drinking με θέα το λιμάνι

Η ζωντανή ενέργεια του λιμανιού συναντά έναν κομψό χώρο με φροντισμένα ποτά και νόστιμο finger food.

Αστεράτες βραδιές O/Purist

Μη χάσετε τα πολύ καλοκαιρινά event O/Purist Starry Nights τις Πέμπτες του Ιουλίου σε αγαπημένα μπαρ της Αθήνας.

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.