FASMA Festival: H προωθημένη dance πρόταση του κέντρου

Η δεύτερη διοργάνωση του FASMA Festival πραγματοποιείται από τις 13 μέχρι­ τις 15/3 σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους του κέντρου της πόλης.

FASMA Festival: H προωθημένη dance πρόταση του κέντρου

Η δεύτερη διοργάνωση του FASMA Festival πραγματοποιείται από τις 13 μέχρι­ τις 15/3 σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους του κέντρου της πόλης. Μέσα από live performances, μεταμεσονύκτια dance parties, προβολές και workshops, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις προωθημένες όψεις της σύγχρονης ψηφιακής δημιουργίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην τομή του πειραματικού ήχου με την ηλεκτρονική χορευτική μουσική.

FASMA Festival: H προωθημένη dance πρόταση του κέντρου - εικόνα 1

Μετά την επιτυχημένη περσινή ­διοργάνωση και τα επιμέρους events-προπομπός η ομάδα του FASMA Festival έχει κάνει σαφή την ασυμβίβαστη πρόθεσή της να παρουσιάσει στο κοινό ενδιαφέρουσες προτάσεις από όλο το εύρος της ηλεκτρονικής μουσικής. Ξεκινώντας από τις πιο πειραματικές πτυχές της, για να φτάσει στις πιο χορευτικές, καθαρά σωματικές εκδοχές της. Από αυτήν την άποψη το FASMA είναι ενδεικτικό μιας τάσης που φέρνει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τον πειραματισμό και την dance κουλτούρα όλο και πιο κοντά, παράγοντας ενδιαφέροντα υβρίδια και καταρρίπτοντας στεγανά και αντιλήψεις που θέλουν τον πειραματικό ήχο να αναλώνεται σε αποστειρωμένες ακαδημαϊκές ασκήσεις και την dance να είναι τελείως καμένη και ανεγκέφαλη. Ούτε το ένα ούτε το άλλο...

FASMA Festival: H προωθημένη dance πρόταση του κέντρου - εικόνα 2

Με σταθερό ζητούμενο τη φρεσκάδα, με μικρά και μεθοδικά βήματα, δίχως τάσεις μεγαλομανίας και τηρώντας αποστάσεις από τις μαζικές κι εμπορικές εκδοχές της ηλεκτρονικής μουσικής, η ομάδα του φεστιβάλ επιλέγει προσεκτικά ένα καλλιτεχνικό roster, το οποίο με τη σειρά του το τοποθετεί στην εμπροσθοφυλακή των φεστιβάλ νέας μουσικής διεθνώς. Από μόνο του το FASMA αποτελεί μια επίκαιρη φεστιβαλική πρόταση, που θα παρουσίαζε το ίδιο ενδιαφέρον σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη κι αν διοργανωνόταν. Τυγχάνει όμως να πραγματοποιείται στην Αθήνα και αυτό το γεγονός το υποχρεώνει να αναδείξει μια παράλληλη καλλιτεχνική πραγματικότητα της πόλης μας, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τη δράση δισκογραφικών (Modal Analysis), ομάδων και μονάδων που διοργανώνουν events (Phormix, Habeat Records, Reform), καλλιτεχνών που δισκογραφούν και προκαλούν αίσθηση στο εξωτερικό (ANFS, Dream Weapons, Kondaktor κ.ά.), DJs με ιδιαίτερη αισθητική και αντίληψη για την techno (Morah, Saradis, Nemmet, Unmoved Mover κ.ά.), και ιδιαίτερων, αντισυμβατικών περιπτώσεων (Υπάρχει Πρόβλημα Αμαλία, Terra Exotica). Πρόκειται για διαφορετικές όψεις της ακμάζουσας πειραματικής και techno αθηναϊκής σκηνής, η οποία –ευτυχώς– δεν γίνεται αντιληπτή με τους ενίοτε καταστροφικούς όρους του εγχώριου hype, ενώ την ίδια στιγμή αρχίζει να αναγνωρίζεται στο εξωτερικό ως μια υπολογίσιμη και φρέσκια κατάσταση του ευρωπαϊκού underground.

FASMA Festival: H προωθημένη dance πρόταση του κέντρου - εικόνα 3

Οι διεθνείς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ φέρουν ασφαλώς τη δική τους αισθητική πρόταση. Ενδεικτικά o Ιταλός ηλεκτρακουστικός συνθέτης Valerio Tricoli θεωρείται αυτήν τη στιγμή ένα από τα πιο ενδιαφέροντα live acts της διεθνούς πειραματικής σκηνής, ο Νορβηγός Svarte Greiner (μέλος των Deaf Center) καταφθάνει ως εφευρέτης κι εδραιωτής του ιδιώματος acoustic doom, ο συμπατριώτης του Skatebard βάζει τη δική του neο-italo κι electro πινελιά, ο Beneath φέρνει έναν προσωπικό πειραγμένο ήχο με έντονα στοιχεία UK garage, ο Ολλανδός Delta Funktionen έρχεται με τις περγαμηνές ενός από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους δεξιοτέχνες της techno, ενώ ο Γάλλος Kangding Ray από το δυναμικό της Raster-Noton έχει προσφέρει επανειλημμένα στο αθηναϊκό κοινό techno live performances υψηλής ποιότητας.

FASMA Festival: H προωθημένη dance πρόταση του κέντρου - εικόνα 4

Σε αυτά τα φεστιβάλ όμως η μεγαλύτερη γοητεία δεν κρύβεται σε αυτά που ήδη ξέρεις κι εμπιστεύεσαι, αλλά σε εκείνα που έχουν τη δυναμική να σε εκπλήξουν εκεί που δεν το περιμένεις. Και αυτές οι εκπλήξεις βρίσκονται σε καθεμία από τις δράσεις του φετινού FASMA. Επιπλέον, πέρα από τις συναυλίες και τα DJ sets, το FASMA Festival περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του μια σειρά από οπτικο­ακουστικές εγκαταστάσεις κι εργαστήρια με καταξιωμένους καλλιτέχνες από τον κλάδο των ψηφιακών τεχνών καθώς και κινηματογραφικές προβολές. Στις τελευταίες συμπεριλαμβάνεται το «άγιο δισκοπότηρο» της ηλεκτρονικής μουσικής, το σπάνιο ντοκιμαντέρ «Sahko the movie», το οποίο καταγράφει τη φινλανδική techno ετικέτα Sahko Recordings στην περίοδο της ακμής της, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ενώ η ταινία «The sound of Belgium» εξερευνά την πλούσια πλην ανείπωτη ιστορία της βελγικής χορευτικής σκηνής. Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο «Six d.o.g.s.», το «Space Under», το «Astron» και το «Artower» από τις 13 μέχρι τις 15/3.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.fasmafestival.com και στους οδηγούς του «α». Για αναλυτικές πληροφορίες γύρω από τα εργαστήρια και τη συμμετοχή επισκεφθείτε το http://athens.sae.edu/fasmafestival.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

six d.o.g.s

six d.o.g.s | -1 (basement)

Προβολή: The Sound of Belgium (19.00 - 20.15)

Live Acts: Valerio Tricoli, Svarte Greiner, Virilio (21.00 - 00.00)

six d.o.g.s | Gig space (μετά τα μεσάνυχτα)

Kangding Ray (live), Headless Horseman (live), ANFS (live), Kondaktor, Morah

six d.o.g.s | Bar

Chris OD, Υπάρχει Πρόβλημα Αμαλία

astron bar (μετά τα μεσάνυχτα)

DJ TLR, Unmoved mover, Saradis

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Space Under (Workshops, Screening, Installation)

Workshops:

11.30 - 13.30: Max/MSP – A graphical real-time Music Programming Environment

Εισηγητής: Λάμπρος Πηγούνης

14.00 - 16.00: Οι κρυφοί θόρυβοι της καθημερινότητας - Κατασκεύασε το δικό σου μικρόφωνο επαφής

Εισηγητής: Tomash Ghz

16.30 - 19.30: Introduction in TouchDesigner – Creating Real Time Content

Εισηγητής: Andrew Quinn

Προβολή (20.00 - 21.00)

Sähkö The movie - Documentary on Finnish techno label Sähkö Recordings in its mid-90s prime

Installation (21.15)

SpaceTime Helix

Performance by Michela Pelusio & Stratos Bichakis

Artower Agora (μετά τα μεσάνυχτα)

Delta Funktionen, Skatebård, Dream Weapons, Hydroessa, Mackenzie

astron bar (μετά τα μεσάνυχτα)

Beneath, John Templeton, Nemmett

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Secret Afternoon Closing Party - Αποκλειστική είσοδος στους κατόχους τριήμερου εισιτηρίου (update: τα εισιτήρια τριημέρου έχουν εξαντληθεί)

XDB, Terra Exotica, be uncensored DJs

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

801 Rooftop Bar: Πειραιώτικο fine drinking με θέα το λιμάνι

Η ζωντανή ενέργεια του λιμανιού συναντά έναν κομψό χώρο με φροντισμένα ποτά και νόστιμο finger food.

Αστεράτες βραδιές O/Purist

Μη χάσετε τα πολύ καλοκαιρινά event O/Purist Starry Nights τις Πέμπτες του Ιουλίου σε αγαπημένα μπαρ της Αθήνας.

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.