Ricardo Villalobos: το πάρτι του μεγάλου μινιμαλιστή

Ο Χιλιανός σταρ της dance σκηνής διατηρεί το μύθο του ζωντανό μέσα από DJ sets και παραγωγές παροιμιώδους διάρκειας. Αυτό το Σάββατο 4/10 επιστρέφει ως headliner ενός ακόμα Blend party στο «Acro».

Ricardo Villalobos: το πάρτι του μεγάλου μινιμαλιστή

Ο Χιλιανός σταρ της dance σκηνής διατηρεί το μύθο του ζωντανό μέσα από DJ sets και παραγωγές παροιμιώδους διάρκειας. Αυτό το Σάββατο 4/10 επιστρέφει ως headliner ενός μεγάλου πάρτι στο «Acro».

Ricardo Villalobos: το πάρτι του μεγάλου μινιμαλιστή - εικόνα 1

Κάνοντας πλάκα, ο Ricardo Villalobos εξομολογήθηκε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο RBMA radio για το πώς θα έπρεπε να πείσει τη γιαγιά του ότι η παρατεταμμένη απουσία του από το σπίτι και το τράβηγμα στα άκρα των ορίων της ακοής του γίνονται για να βάλει ένα πιάτο φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι. Σχεδόν χωρίς παύση, ο Χιλιανός παραγωγός και DJ ακολουθεί εδώ και χρόνια ένα μοτίβο που τον θέλει να δουλεύει­ τη δική του μουσική στο στούντιο τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο στριμώχνοντας όσο περισσότερες εμφανίσεις μπορεί κι εκμεταλλευόμενος τις χρονικές ζώνες ανάμεσα στους προορισμούς του – δεν ήταν λίγες άλλωστε οι φορές που ακύρωσε κάποιο gig για­τί δεν μπορούσε να… αποχωρήσει από το αμέσως προηγούμενο­.

Ο Villalobos είναι ο τύπος που περνάει καλά στο booth. Δεν αντιμετωπίζει το DJing απλώς σαν ένα πάρεργο μέσα από το οποίο βρίσκει έναν εύκολο τρόπο να βιοπορίζεται. Κάθε κύτταρο του σώματός του συντονίζεται με τη μουσική και το ρυθμό, ο οποίος είναι σταθερά κολλημένος στα 128 BPM. Τον τσεκάρεις στο club και βλέπεις έναν γενναιόδωρο performer που χαίρεται την κάθε στιγμή, αλληλεπιδρώντας με το crowd ακόμη κι αν το τέλος της βραδιάς τον έχει βρει εξαϋλωμένο και παραδομένο σε κάθε πειρασμό.

Ricardo Villalobos: το πάρτι του μεγάλου μινιμαλιστή - εικόνα 2

Οι ρίζες της μουσικής του παιδείας εντοπίζονται στους λατινοαμερικάνικους ρυθμούς και ήχους, τους οποίους ενσωμάτωσε οργανικά στις παραγωγές, μετατρέποντας τη Χιλή σε unique selling point και προετοιμάζοντας το έδαφος για μια ολόκληρη γενιά κατοπινών­ παραγωγών όπως οι Luciano, Matias Aguayo, Dinky, Miguel Tutera και άλλοι πολλοί. Οι μουσικές του καταβολές σε συνδυασμό με τη μινιμαλιστική του αίσθηση για το χορευτικό ήχο απογείωσαν την καριέρα του στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, τότε που το minimal εγκαταστάθηκε για τα καλά στα ευρωπαϊκά dancefloors, σβήνοντας ταυτόχρονα τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη house και την techno…

Και όλο αυτό μέσα από μια αβίαστη προσέγγιση που τον θέλει να αφήνεται στη διαλογιστική διάσταση του επαναλαμβανόμενου ρυθμού μέσα από tracks τα οποία σπάνια διαρκούν λιγότερο από δέκα λεπτά (το 37λεπτο Fizheuer Zieheuer κοντράρει στα ίσια τη διάρκεια των κομματιών της όψιμης περιόδου του Fela Kuti). «Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησα να γράφω μουσική μέχρι σήμερα. Προσεγγίζω τον ήχο με την ίδια αθωότητα. Με τη μουσική συλλέγω συναισθήματα. Δεν έχει να κάνει με τη σκέψη ή με τη διανοητική εργασία. Το κίνητρό μου είναι καθαρά συναισθηματικό… Όσο πιο πολύ σκέφτομαι τη μουσική μου τόσο πιο πολύ μπερδεύομαι…» Το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας δισκογραφίας του Villalobos διακρίνεται από μια φυσική, σχεδόν αβίαστη ροή. Χορεύεται και ακούγεται ευχάριστα, χωρίς να εκβιάζει την αντίδραση του ακροατή μέσα από εύκολα μελωδικά άγκιστρα. Το ίδιο ισχύει και για τα DJ sets του. Και ίσως αυτό είναι και το μυστικό της μακροζωίας του μέσα σε μια σκηνή γεμάτη φευγαλέες μόδες…

Στο «Acro» ο Villalobos έρχεται παρέα με την Ελβετίδα Sonja Moonear, ψυχή του label Ruta5 (η δισκογραφική ετικέτα της ειδικεύεται στην χορευτική μουσική που παράγεται έξω από τις κυρίαρχες μητροπόλεις του είδους) και τακτική παρτενέρ του Χιλιανού στα decks (εμφανίστηκαν μαζί τον Ιούλιο στο «Cavo Paradiso»), ενώ το event πλαισιώνεται, όπως πάντα, από τους residents του «Blend» Mikee και Manolaco.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

801 Rooftop Bar: Πειραιώτικο fine drinking με θέα το λιμάνι

Η ζωντανή ενέργεια του λιμανιού συναντά έναν κομψό χώρο με φροντισμένα ποτά και νόστιμο finger food.

Αστεράτες βραδιές O/Purist

Μη χάσετε τα πολύ καλοκαιρινά event O/Purist Starry Nights τις Πέμπτες του Ιουλίου σε αγαπημένα μπαρ της Αθήνας.

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.