Αφού αρχίσαμε να μαθαίνουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πίνουμε τα κλασικά cocktails, ήρθε η ώρα να τα αποδομήσουμε. Απευθυνθήκαμε σε πέντε bartenders και τους ζητήσαμε να βάλουν το δικό τους twist σε γνωστές και άγνωστες συνταγές.
Στην εκρηκτική σκηνή του bartending, η οποία ανεβαίνει στις πολλές πιάτσες της Αθήνας, οι αναγνωρισμένοι, εντός και εκτός, πρεσβευτές της κινούνται προς δύο κατευθύνσεις: προς τα εμπρός, επινοώντας μείξεις που τους ταξιδεύουν στους διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά και προς τα πίσω, στις κλασικές συνταγές που μαθαίνουμε ξανά με το σωστό τρόπο. Στην Αθήνα μπορείς πια να πιεις ένα by the book Mai Tai και Negroni, όπως και να δοκιμάσεις πολύ ενδιαφέρουσες παραλλαγές τους, χάρη στην ικανότητα (και την απαραίτητη εκπαίδευση) πολλών bartenders οι οποίοι μπορούν να «καταλάβουν» ένα κλασικό cocktail, να το αποδομήσουν και να το αναδομήσουν καθώς γνωρίζουν καλύτερα μια ποικιλία υλικών και τις ιδιαιτερότητες της γευστικής παλέτας του ελληνικού κοινού. Οι ικανότατοι bartenders στους οποίους απευθυνθήκαμε για να προτείνουν το δικό τους twist σε ιστορικά cocktails μας αφηγούνται μια «πειραγμένη» ιστορία που αποτελείται από γνωστά και άγνωστα κλασικά cocktails αλλά και old school πατέντες.
Παναγιώτης Φράγκος
Ritzy
Αχ, τα ’80s… Μα δεν λατρεύετε να τα μισείτε; Μ’ αυτήν τη διάθεση, ο Παναγιώτης Φράγκος σατιρίζει πίσω από την μπάρα του «Ritzy» στον Χολαργό τα cocktails που είχαν κακοποιηθεί εκείνη τη δεκαετία. Ένα απ’ αυτά είναι το old school Καρπούζι, η ελληνική πατέντα μεταφοράς του Alabama Slammer στα καθημάς. Χρησιμοποιώντας ατόφιο το χυμό του πιο καλοκαιρινού φρούτου (τον δοκιμάσαμε και σκέτο και είχε απίστευτη γλύκα), δημιουργεί με ρούμι, αγουρίδα, λάιμ, ζάχαρη και δυόσμο το ευκολόπιοτο Karpouzaki, ιδανικό για να ρυθμίσεις την εσωτερική σου θερμοκρασία όταν έχει ζέστη! Φυσικά, θα δαγκώσεις και τις φέτες καρπουζιού του ντεκόρ...
Γιάννης Σαμαράς
The Dalliance House
Μια ολόκληρη ενότητα με classics revisited έχει περιλάβει στον κατάλογο του θεαματικού κηφισιώτικου bar-restaurant ο Γιάννης Σαμαράς, και η δική του εκδοχή για το Mai Tai σε στέλνει κατευθείαν στην Πολυνησία. Είναι το νέο του όνομα (Luau, που σημαίνει παραδοσιακό χαβανέζικο γλέντι) και τα συστατικά του (ρούμι, λικέρ Orange Fine Champagne, σιρόπια ζάχαρης, τζίντζερ και αμύγδαλου και μους από φρούτα του πάθους), που μετατρέπουν το αγαπημένο cocktail των ’50s και ’60s σε μια φρουτώδη και spicy εξωτική απόλαυση.
Στέλιος Παπαδόπουλος
Amigos
O Στέλιος Παπαδόπουλος προβλέπει ότι η Paloma θα γίνει το cocktail του επόμενου καλοκαιριού και κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο να συμβεί. Ήδη οι θαμώνες του πολυσύχναστου γλυφαδιώτικου bar-restaurant αισθάνονται ότι ταξιδεύουν στο Μεξικό, όχι μόνο χάρη στα έντονα χρώματα που τους περιβάλλουν αλλά και στη «μεταφρασμένη στα ελληνικά» εκδοχή του δημοφιλούς μεξικάνικου cocktail που προτείνει ο brand ambassador της Jose Cuervo, η οποία φτιάχνεται με τεκίλα, ροζ γκρέιπφρουτ, λάιμ και σιρόπι αγαύης. Aνάλογα με το γευστικό γούστο σου, ζητάς να προσθέσουν σόδα ή/και τσίλι.
Θοδωρής Πυρίλλος
Α for Athens
Το δημοφιλέστατο «A for Athens» στο Μοναστηράκι με τη θέα που κόβει την ανάσα δεν θα ολοκληρωνόταν ως downtown εμπειρία αν δεν υπήρχαν τα cocktails του Θοδωρή Πυρίλλου. Ο Έλληνας που έφτασε στον τελικό του Diageo Reserve World Class αντλεί την έμπνευσή του από την αιώνια λιακάδα της tiki κουλτούρας, παρακάμπτει το ρούμι, και προτείνει το Cou-Cou Comber με βότκα, σπιτικό σιρόπι αγγουριού, φρέσκο χυμό λεμονιού, πράσινο τσάι και μια ιδέα αψέντι για την πιο δροσιστική (και ισορροπημένη) απόλαυση.
Αλέξανδρος Γκικόπουλος
Hide & Seek
Μαζί με μια dream team που αποτελείται από τους Σπύρο Κερκύρα, Γιάννη Αλεξόπουλο και Λυκούργο Χριστοθανόπουλο, ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος μας συστήνει στον παιχνιδιάρικο κατάλογο του καινούργιου bar-restaurant στο Ψυχικό ένα σχετικά άγνωστο cocktail, που ωστόσο χρονολογείται από πολύ παλιά. Το Sgroppino πρωτοφτιάχτηκε στη Βενετία με βότκα, prosecco και σορμπέ λεμονιού, ενώ εδώ προσθέτουν αρμπαρόριζα και καρπούζι παρουσιάζοντας ένα ροζέ cocktail με γρανιτένια υφή που το απολαμβάνεις ιδανικά πριν ή μετά το φαγητό, χαλαρώνοντας στον ήσυχο κήπο.