Στην τίμια γειτονιά των μεζέδων και της κρητικής ρακής, τα bars δεν μπορεί παρά να τονίζουν την παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Αράζουμε στα τραπεζάκια τους και καταγράφουμε εντυπώσεις από νέες αφίξεις και all time classics...
Kάθε φορά που η διάθεση πάει προς τσιμπολόγημα με καλή παρέα και χαλαρή διάθεση, τα Πετράλωνα είναι μία από τις πιο προφανείς επιλογές. Την τελευταία πενταετία μεταμορφώθηκαν σε κατεξοχήν off Broadway προορισμό με δεκάδες low budget προτάσεις για μεζέ με ουζάκι ή ρακή. Τίμια νεο-καφενεία/κολεκτίβες όπως ο «Κρίκος» και το «Περιβολάκι» δεν θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει κάπου αλλού εκτός από εδώ, σε αυτήν τη γειτονιά που κρατάει ακόμη αρώματα ανθρωπιάς και παλιάς Αθήνας. Και είναι ευτυχές το ότι τα μαγαζιά που ανοίγουν εδώ σέβονται την αισθητική και το χαρακτήρα της περιοχής δίχως να προσποιούνται κάτι πιο πομπώδες από αυτό που είναι: τόποι συνάντησης για αληθινούς φίλους, για χαλαρή παρέα, με πελατεία από όλες τις περιοχές της Αθήνας.
Το ίδιο ισχύει και για τα bars της περιοχής… Οι τιμές τους είναι από χαμηλές μέχρι νορμάλ και οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι οι τύποι που στέκονται αυτάρεσκα στην άκρη της μπάρας με υπεροπτικό ύφος και πούρο στο χέρι. Αντίθετα, εργάζονται στα πόστα τους με μεράκι και πολλή προσωπική δουλειά. Τέτοια είναι η περίπτωση της «Βραζιλιάνας», του φευγάτου μαγαζιού που άνοιξε πρώτο στην Πλατεία Μερκούρη συνδυάζοντας καφέ, μεζέ, ποτό και worldwide μουσική αντίληψη. To πρώτο καθαρόαιμο ποτάδικο όμως της περιοχής δεν είναι άλλο από το «Κλουβί» της οδού Δημοφώντος, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 κι έκτοτε αποτελεί ιδανικό στέκι για κοκτέιλ (ο νέος του κατάλογος μόλις βγήκε στα τραπέζια), αξιόπιστα καλή μουσική (είναι άλλωστε το μοναδικό μαγαζί της περιοχής που φιλοξενεί καθημερινά DJs) αλλά και αρκετό ξενύχτι, αφού κλείνει στις 4 το βράδυ… Στον ίδιο δρόμο, αλλά σε πιο ράθυμο τέμπο, ο πάντοτε πολυσύχναστος «Μπάμπουρας» είναι ένα ολότελα χειροποίητο all day στέκι, στο οποίο ένωσαν την τεχνογνωσία και το μεράκι τους έξι φίλοι, αρχιτέκτονες στην πλειονότητά τους, οι οποίοι θέλησαν καταρχήν να φτιάξουν ένα στέκι για τους ίδιους, με το τσίπουρο και το ποτό να ισοψηφούν στις προτιμήσεις των θαμώνων.
Στην οδό Δημοφώντος βρίσκεται και το ένα από τα δύο νέα bar entries της περιοχής: ο «Κύριος Χου», ο οποίος φτιάχτηκε από τέσσερις παιδικούς φίλους σε μια όμορφα διατηρημένη παλιά μονοκατοικία με αρ ντεκό απλίκες, βγάζει μια ολότελα σπιτική αίσθηση και διαθέτει μια cosy μικρή αυλή, στις γλάστρες της οποίας φύονται ο βασιλικός, το θυμάρι και η αρμπαρόριζα που δίνουν άρωμα στα ωραία cocktails του. «Επί της Δεξαμενής» λέγεται η δεύτερη άφιξη στη συνοικία της Δεξαμενής με τις πολύ καλές επιδόσεις στα σέικερ (το Παν.Τσιμπ. είναι από τα πιο ωραία κοκτέιλ με βάση το τσίπουρο που έχουμε δοκιμάσει τελευταία) και τις δροσιστικές soul, funk, και jazz μουσικές στο μικρό μπαλκόνι του. Την ίδια στιγμή τα Άνω Πετράλωνα εξακολουθούν να καταγράφουν νέες αφίξεις στο γευστικό πεδίο, π.χ. το ταϊλανδέζικο εστιατόριο «Blue Bamboo» και το κουκλίστικο μεζεδο-ποτοπωλείο της οδού Τρώων «Νόνα».
Στα Κάτω Πετράλωνα, πάλι, τα πράγματα μπορεί να μην εμφανίζουν την ίδια κινητικότητα, φιλοξενούν όμως καιρό τώρα δύο απροσποίητα bars με εξίσου φανατικούς θαμώνες. Για το καλοκαίρι η «Λόλα» συνεχίζει το τρίπτυχο «φτηνά ποτά, τσιμπολόγημα, χαλαρή κουβέντα» στα τραπεζάκια που απλώνονται στον παρακείμενο πεζόδρομο, ενώ το εναλλακτικό d-i-y bar «Σπιρτόκουτο», παραμένοντας πιστό στο alternative μουσικό του ύφος, υποδέχτηκε –μετά την πρόσφατη ανακαίνιση– το φετινό καλοκαίρι με ένα μικρό μπαλκονάκι στο πίσω μέρος του. Για ένα μεγαλύτερο κομμάτι ουρανού, τέλος, η ταράτσα του επίσης φρέσκου Τhai restaurant «Andaman» διαχειρίζεται με καλή ισορροπία τη λειτουργία μπάρας και κουζίνας και είναι ό,τι χρειάζεσαι για μια εξωτική απόδραση σε χαμηλούς τόνους...