Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Σε ένα από τα παλαιότερα νεοκλασσικά της πόλης που λειτουργούσε σαν εργοστάσιο μεταξιού στεγάζεται τα τελευταία χρόνια η Πινακοθήκη του δήμου, που συγκεντρώνει μία πλούσια ανθολογία Ελλήνων (κυρίως) εικαστικών έργων με περισσότερα από 3.000 δημιουργήματα να απεικονίζουν τις τάσεις και τις ξένες επιρροές πάνω στην εγχώρια τέχνη. Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της είναι η συλλογή Χαρακτικής με έργα των μεγάλων δασκάλων αυτής της τέχνης, των άξιων συνεχιστών τους, αλλά και των νέων χαρακτών.

Εκθέσεις

Γυναικεία Ζητήματα

  • Μεικτά Μέσα

17 Ελληνίδες καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικές εκφράσεις και αναζητήσεις, σε έναν αναστοχασμό του ρόλου και της θέσης της γυναίκας, παρουσιάζονται σε μία ομαδική έκθεση. Τα έργα διαμορφώνουν έναν διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του ενεστώτος χρόνου, επαναδιατυπώνοντας διαγενεακούς προβληματισμούς και θέτοντας επίκαιρα ερωτήματα. Στην ελληνική γλώσσα, η έκφραση γυναικείο ζήτημα είναι σχεδόν ταυτόσημη με το κίνημα του φεμινισμού. Ο πληθυντικός του τίτλου υποδηλώνει όχι μόνο τη συλλογικότητα του εγχειρήματος αλλά και την εννοιολογική του ευρύτητα. Αποτελεί ταυτόχρονα υποδόρια αναφορά στα διαφορετικά κύματα που διανύει ο φεμινισμός από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Υπογραμμίζει επιπλέον την πολλαπλότητα των διαφορετικών, συχνά εκ διαμέτρου αντίθετων, απόψεων που διέπουν τη φεμινιστική σκέψη.

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ.-4 μ.μ.

  • Εως: 22/09

Στη σκιά Μέρος ΙΙ

  • Αφιερώματα

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης "Στη σκιά" συνεχίζει την ιχνηλάτηση της γυναικείας συμβολής στην τέχνη του 20ού αιώνα. Αυτή τη φορά, παρουσιάζονται 31 καλλιτέχνιδες που γεννήθηκαν μεταξύ 1911 και 1941. Οι περισσότερες είναι απόφοιτες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ υπάρχουν και εκείνες, όπως η Εύα Μπουλγουρά, που πραγματοποίησαν ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής ή σπούδασαν σε σχολές του Παρισιού. Στην πλειονότητά τους, αρχίζουν να εκθέτουν από το 1950 σε χώρους όπως το Ζάππειο, ο Παρνασσός, η Αίθουσα Κεντρικόν, η Αίθουσα Πέην, η Αίθουσα Μάνου, η Αίθουσα Ζαχαρίου, ο Ζυγός, το Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, η Αίθουσα Τέχνης Χίλτον, οι Νέες Μορφές, η Άστορ, η Ώρα και η Μέδουσα. Ανάμεσά τους υπάρχουν σημαντικές εκπρόσωποι της ελληνικής χαρακτικής, της κεραμικής και της αφαιρετικής ζωγραφικής. Συμμετέχουν επίσης καλλιτέχνιδες που ασχολήθηκαν με το ψηφιδωτό, τη φωτογραφία, την εικονογράφηση, τη διακοσμητική και τη σκηνογραφία. Στην έκθεση συνυπάρχουν αρμονικά διαφορετικές τάσεις και αναζητήσεις: η ανθρώπινη παρουσία με την ανθρώπινη απουσία, ο ανθρωποκεντρισμός με την αφαίρεση, ο λυρισμός με τη συγκράτηση των συναισθημάτων, η νοσταλγία του παρελθόντος με την επιδίωξη του νέου. Η θεματολογία των έργων ποικίλει: τοπία, νεκρές φύσεις, προσωπογραφίες, εσωτερικοί χώροι, σκηνές καθημερινής ζωής, το γυναικείο σώμα.

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ.

  • Εως: 15/09