Μουσείο – Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Το πολυώροφο κτίριο με πρόσοψη-πλάκες πωρόλιθου στην πλατεία του ναού του Αγ. Σπυρίδωνα στο Παγκράτι φυλάσσει την εμβληματική συλλογή έργων τέχνης του ζεύγους Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Σεζάν, Βαν Γκογκ, Μονέ, Καντίνσκι, Μιρό, Πικάσο και Σαγκάλ είναι μερικά από τα τρανταχτά ονόματα που παρουσιάζονται σταθερά στο μουσείο, μαζί με το πιο άξιο δυναμικό της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής, από τον Γαΐτη και τον Μπουζιάνη έως τον Ρόρρη και τον Τσόκλη. Στα 7.200 τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου υπάρχει επίσης ένα πλήρως εξοπλισμένο αμφιθέατρο χωρητικότητας 190 ατόμων, παιδικό εργαστήριο, βιβλιοθήκη με βιβλία τέχνης καθώς και δύο καφέ-εστιατόρια.

Διεύθυνση:

Tηλ:

Εκθέσεις

Henri Cartier-Bresson. Η αποφασιστική στιγμή

  • Φωτογραφία

Το μνημειώδες λεύκωμα «Η αποφασιστική στιγμή» του Cartier-BrESSON εκδόθηκε το 1952 από τον Tériade και τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Simon & Schuster. Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζονται 76 από τις συνολικά 126 φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, μαζί με πολλά αρχειακά τεκμήρια, και μεταφέρουν τον επισκέπτη στις κρίσιμες δεκαετίες της ζωής του Cartier-Bresson 1932-1952. Μέσα από τις περιπλανήσεις του σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία και η Βιρμανία, αποκαλύπτεται ένας άνθρωπος που βασανιζόταν ανάμεσα σε μια προσωπική ερμηνεία του εσωτερικού κόσμου του και σε μια πιο παρατηρητική προσέγγιση του εξωτερικού κόσμου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Πεμ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ.

  • Εως: 27/10

Henri Cartier-Bresson. Ελλάδα

  • Φωτογραφία

Για πρώτη φορά, οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Cartier-Bresson στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τριών ταξιδιών που πραγματοποίησε το 1937, το 1953 και το 1961 συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται στην ενότητα της έκθεσης «Ελλάδα». Οι φωτογραφίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε διαφορετικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και συνοδεύονται από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό. Στο πρώτο του ταξίδι, το 1937, ο φωτογράφος επισκέφθηκε περιοχές όπως η Αθήνα, το Γαλαξίδι, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Ύδρα και οι Σπέτσες. Στο δεύτερο ταξίδι του το 1953 παρέμεινε στη χώρα για τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων επικεντρώθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους αποθανατίζοντας παράλληλα στιγμιότυπα από την ζωή στην Αθήνα, και περιηγήθηκε στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Στο τρίτο του ταξίδι το 1961, ως απεσταλμένος των περιοδικών Vogue και Holiday, το πρόγραμμά του ήταν οργανωμένο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τις Κυκλάδες.

Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Πεμ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ.

  • Εως: 27/10