Είμαι Ακόμη Εδώ

3

Τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες για μια συγκινητική πολιτική καταγγελία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Αφηγηματικά ορθόφωνη, καθοδηγείται από το ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Φερνάντα Τόρες.

Είμαι Ακόμη Εδώ 3

Στις αρχές του αιώνα, ο Βάλτερ Σάλες αποτελούσε, μαζί με τον Φερνάντο Μεϊρέγες ("Η Πόλη του Θεού"), τη μεγάλη ελπίδα του βραζιλιάνικου σινεμά. Κάνοντας αίσθηση αρχικά με τον υποψήφιο για Όσκαρ "Κεντρικό Σταθμό" (1998) και κατόπιν με τη διεθνή επιτυχία των βιογραφικών "Ημερολογίων Μοτοσικλέτας" (2004), δοκίμασε χωρίς επιτυχία μια αγγλόφωνη καριέρα ("Στοιχειωμένο Νερό", "Στο Δρόμο") και από το 2012 έμεινε μακριά από τα κινηματογραφικά πλατό. Από τα νιάτα του, όμως, κουβαλούσε μια ιστορία την οποία ήθελε πολύ να διηγηθεί. Γεννημένος στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1956, μεγάλωσε κοντά στο σπίτι της οικογένειας Πάιβα και ως έφηβος έκανε παρέα με τα παιδιά του Ρούμπενς και της Εουνίτσε.


Ο Ρούμπενς Πάιβα ήταν πολιτικός μηχανικός στο Σάο Πάολο, ο οποίος το 1962 εξελέγη βουλευτής με το Εργατικό Κόμμα. Δύο χρόνια αργότερα, όμως, στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση και διέλυσε τη βουλή. Εκείνος κατέφυγε για λίγο στο εξωτερικό και επιστρέφοντας μετακόμισε με τη σύζυγό του και τα πέντε τους παιδιά στο Ρίο. Συνέχισε να εργάζεται ως μηχανικός, διατηρώντας παράλληλα επαφές με αριστερούς αντιφρονούντες. Μέχρι την 20ή Ιανουαρίου 1971, όταν ασφαλίτες τον προσαγάγουν για ανάκριση και τα ίχνη του χάνονται. Χωρίς νέα του, η Εουνίτσε προσπαθεί να μάθει πού βρίσκεται, αλλά συλλαμβάνεται και η ίδια και μένει 12 μέρες στη φυλακή.


Το 2015, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Μαρσέλο Ρούμπενς αποτύπωσε την ιστορία των γονιών του στο χαρτί και σχεδόν αμέσως ο Σάλες ξεκίνησε την προετοιμασία για την κινηματογραφική της μεταφορά, η οποία κράτησε σχεδόν εφτά χρόνια. Οι σεναριογράφοι Εϊτόρ Λορέγκα και Μουρίλο Χάουζερ ("Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο") έμειναν πιστοί στο πρώτο υλικό, το οποίο περιγράφει έναν φαινομενικά ανέμελο μικρόκοσμο, αυτόν των Πάιβα, στον οποίο εισβάλλει βίαια η (πολιτική) πραγματικότητα. Η ατμοσφαιρική, ρετρό φωτογραφία του Αδριάν Τεϊχίδο ("Narcos") εκμεταλλεύεται τη ζεστασιά του φιλμ 35mm και σοκάρει με τον τρόπο που περνά από τα ηλιόλουστα πλάνα της παραλίας της Ιπανίμα σ’ αυτά των σκοτεινών μπουντρουμιών της Ασφάλειας. 

Ως Εουνίτσε, η Φερνάντα Τόρες (κόρη της "μεγάλης κυρίας" Φερνάντα Μοντενέγκρο, η οποία υποδύεται την Εουνίτσε σε μεγάλη ηλικία) συλλαμβάνει όλο το βουβό πόνο, την εσωτερική αγωνία και την ήρεμη αποφασιστικότητα ενός χαρακτήρα που καλείται να γίνει από κομπάρσος του δράματος πρωταγωνιστής του. Μαζί του και μια ολόκληρη χώρα, η δημοκρατική ενηλικίωση της οποίας, επώδυνα λυτρωτική, αποτυπώνεται αλληγορικά και αφηγηματικά αβίαστα μέσα από μια συγκινητική πολιτική καταγγελία, η οποία απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας, τη Χρυσή Σφαίρα γυναικείας ερμηνείας και τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες (καλύτερης ταινίας, διεθνούς ταινίας και α΄ γυναικείου ρόλου).    

Βραζιλία, Γαλλία. 2024. Διάρκεια: 137΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Είμαι Ακόμη Εδώ

Ainda Estou Aqui / I'm Still Here
3
  • Δραματική
  • 2024
  • Διάρκεια: 137 '
  • Βάλτερ Σάλες

Ρίο ντε Τζανέιρο, 1971. Ο πρώην βουλευτής Ρούμπενς Πάιβα συλλαμβάνεται απροειδοποίητα από τη χουντική αστυνομία. Η σύζυγός του και μητέρα πέντε παιδιών Εουνίτσε προσπαθεί να μάθει νέα του, αρνούμενη να μείνει άπρακτη και σιωπηλή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τρελή Από Έρωτα - Μπρίτζετ Τζόουνς: Η Επιστροφή

Λίγες πνευματώδεις ατάκες και δυο-τρεις σύντομες παρουσίες γνωστών σταρ δεν μπορούν να νοστιμίσουν την ξαναζεσταμένη συνταγή μιας κάποτε ευρηματικής ρομαντικής κομεντί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
13/02/2025

Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο

Κλειστοφοβική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία εισβάλλει με σινεφίλ θάρρος στα χωράφια της επιστημονικής φαντασίας, για να αναμετρηθεί, μελαγχολικά κι αμήχανα, με την επώδυνη απώλεια.

Dog Man

Συνδυασμός ψηφιακού και "χοντροκομμένου", παιδικού σκίτσου, ένας χαριτωμένος πρωταγωνιστής και απλές, μα αποτελεσματικές σεναριακές ιδέες παραλλάσσουν διασκεδαστικά μια άφθαρτη για το ανήλικο κοινό φόρμουλα.

Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία - Τα Άγνωστα Ελληνικά Χρόνια της Κάλλας

Συνεντεύξεις, αρχειακό οπτικό υλικό και ηχητικά ντοκουμέντα συνθέτουν μια αγιογραφική, μα καλοσχηματισμένη και μακριά από κουτσομπολιά εικόνα της "γέννησης" μιας μουσικής ιδιοφυΐας.

Arkadiko Film Festival 2025: Όσα θα δούμε στο φεστιβάλ του Cinobo

Το φεστιβάλ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, ενώνoντας ευρωπαϊκές πλατφόρμες και προσκαλώντας το κοινό σε μια κινηματογραφική εμπειρία, με 12 ταινίες που ανοίγουν διάλογο για την κοινωνία, την ιστορία και τις προκλήσεις της Ευρώπης του σήμερα.

Αφιέρωμα με 30 βραβευμένες ελληνικές ταινίες στον κινηματογράφο Έλλη

Δέκα μέρες γεμάτες σινεμά έρχονται σύντομα στην ιστορική αίθουσα του κέντρου.

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ τα κάνει όλα και συμφέρει στη νέα ταινία του

Το "Is This Thing On?" βρίσκει τον Αμερικανό σε ρόλο σκηνοθέτη, πρωταγωνιστή, παραγωγού και χειριστή κάμερας.