Μαγική Πόλη

3,5

Κοινωνικό μελόδραμα που απελευθέρωσε στο πανί μια σαρωτική κοινωνική ένταση, εντυπωσιάζοντας με τη νεορεαλιστική ατμόσφαιρα, τους ζωντανούς, λαϊκούς χαρακτήρες και την ειλικρίνεια της πολιτικής καταγγελίας του.

Μαγική Πόλη

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, το ελληνικό σινεμά προσπαθούσε να αφήσει πίσω την εφηβική, ταραγμένη από τον Παγκόσμιο Πόλεμο ηλικία του και να κάνει τα πρώτα καλλιτεχνικώς ενήλικα βήματά του. Οι Αλέκος Σακελλάριος, Γιώργος Τζαβέλλας, Κώστας Γρηγορίου και Στέλιος Τατασόπουλος είναι μερικοί από τους πρώτους δημιουργούς που υπογράφουν μια σειρά ταινιών με κινηματογραφικές ιδέες και αξιώσεις, όλα όμως αλλάζουν πραγματικά μέσα σε ένα μόλις χρόνο από δύο νέους ανθρώπους, όταν το 1954 ο Μιχάλης Κακογιάννης σκηνοθετεί το "Κυριακάτικο Ξύπνημα" και ο Νίκος Κούνδουρος τη "Μαγική Πόλη". Μέλος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, φυλακισμένος στη Μακρόνησο και απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο 28χρονος Κούνδουρος θα περάσει πρώτη φορά πίσω από την κάμερα για ένα κοινωνικό μελόδραμα γραμμένο από τη Μαργαρίτα Λυμπεράκη και γυρισμένο σε φυσικούς χώρους, τις φτωχογειτονιές του Δουργουτίου (σημερινός Νέος Κόσμος).

Ακολουθεί τον Κοσμά, νεαρό οδηγό ενός φορτηγού. Όταν τον πνίξουν τα χρέη, θα αναγκαστεί να καταφύγει σε έναν τοκογλύφο, ο οποίος θα τον παρασύρει στον κόσμο της παρανομίας. Με αρκετές ατέλειες κι ένα διδακτισμό που σήμερα μοιάζει ξεπερασμένος, η "Μαγική Πόλη" απελευθέρωσε στο πανί μια σαρωτική κοινωνική ένταση, εντυπωσιάζοντας με την πρωτοφανή για τα εγχώρια δεδομένα νεορεαλιστική ατμόσφαιρα, τους ζωντανούς, λαϊκούς χαρακτήρες (από τον δυναμικό Γιώργο Φούντα έως τον πρωτοεμφανιζόμενο Θανάση Βέγγο) και την ειλικρίνεια της πολιτικής καταγγελίας της. Μπλοκαρισμένη από την ελληνική λογοκρισία, θα προβληθεί ανεπίσημα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ανοίγοντας την πόρτα της διεθνούς καταξίωσης στον νεαρό σκηνοθέτη, η οποία θα έρθει μέσα από το διαγωνιστικό τμήμα της ίδιας διοργάνωσης δυο χρόνια αργότερα, με τον αριστουργηματικό "Δράκο".

Α/Μ. Ελλάδα. 1954. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: FILMTRADE

Περισσότερες πληροφορίες

Μαγική Πόλη

3,5
  • Δραματική
  • 1954
  • Διάρκεια: 80 '
  • Νίκος Κούνδουρος

Ο Κοσμάς, νεαρός οδηγός ενός φορτηγού, είναι πνιγμένος στα χρέη. Θα αναγκαστεί να καταφύγει σε έναν τοκογλύφο, ο οποίος θα τον παρασύρει στον κόσμο της παρανομίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ανακοινώθηκε το καστ της νέας τηλεοπτικής προσαρμογής του "Άρχοντα των Μυγών" με μουσική από τον Χανς Ζίμερ

Το BBC και η Stan ανακοίνωσαν το καστ για την πολυαναμενόμενη τηλεοπτική προσαρμογή του κλασικού μυθιστορήματος του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/09/2024

Φεστιβάλ Βενετίας: Το "April" δεν είναι για όλους, αλλά είναι η ταινία της φετινής Μόστρα

Ένα σκληρό, σκληροπυρηνικά σινεφίλ δράμα που θυμίζει ταινία τρόμου είναι έτοιμο να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να κλέψει το Χρυσό Λιοντάρι από τα "The Room Next Door" και "The Brutalist".

Οι 30ες Νύχτες Πρεμιέρας κάνουν αφιέρωμα στον Ακίρα Κουροσάβα

Διψήφιος αριθμός αριστουργημάτων του σπουδαίου Ιάπωνα δημιουργού φιλοξενούνται στην επετειακή διοργάνωση.

Είδαμε το teaser του "Minecraft" και δεν ξέρουμε πώς να νιώσουμε

Τα πρώτα πλάνα από την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου βιντεοπαιχνιδιού μιας προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα (όχι απαραίτητα καλά).

Προβληματισμοί και πρώτες εντυπώσεις από το 47ο Φεστιβάλ Δράμας

Οι μικρού μήκους που ξεχωρίσαμε και ορισμένες σκέψεις για το παρόν του ελληνικού σινεμά.

Αφιέρωμα Αλέν Ντελόν στο θερινό Cine Paris στην Πλάκα

Ο θερινός τιμά τη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντα ηθοποιού προβάλλοντας πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του.

Πρώτο κλιπ από το "Queer" του Λούκα Γκουαντανίνο που εντυπωσίασε στη Βενετία

Ο Ντάνιελ Κρεγκ πρωταγωνιστεί στη μεταφορά του μυθιστορήματος του Μπάροουζ που ξεχώρισε στο Λίντο.