Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα

2,5

Δράμα εποχής στην υπηρεσία της ιστορικής μνήμης. Λιτό, εύστοχο και αναπόφευκτα αγιογραφικό, διαθέτει συναίσθημα και μια έντιμη λαϊκότητα, χωρίς να γίνεται ρετρό.

Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα

Οι μνήμες του εμφυλίου πολέμου στοιχειώνουν ακόμα το ισπανικό παρόν, το οποίο προσπαθεί να ρίξει όσο περισσότερο φως γίνεται στο πολλαπλά σκοτεινό παρελθόν του. Οι εκσκαφές μαζικών τάφων από τη δεκαετία του ’30 όλο και πληθαίνουν (θυμηθείτε τις αλμοδοβαρικές "Παράλληλες Μητέρες"), αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες γεγονότων σαν αυτά που εξερευνά η Αριάδνα, η οποία ανακαλύπτει ότι ο υπέργηρος παππούς της ψάχνει κρυφά τα ίχνη του πατέρα του, ο οποίος είχε εξαφανιστεί κατά τον Εμφύλιο. Αποφασίζει τότε να ταξιδέψει ως τη γενέτειρά του, ένα ορεινό χωριό στον Βορρά, όπου θα μάθει την ιστορία του, αλλά κι εκείνη του δασκάλου Άντονι Μπενάγιες.


Χαρισματικός εκπαιδευτικός, θαρραλέος ακτιβιστής και ένθερμος αντιφασίστας, ο Μπενάγιες άφησε πίσω του ένα σύντομο, μα σημαντικό έργο, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, απελευθερωτικές ιδέες και μεθόδους, παρόμοιες με του Γάλλου παιδαγωγού Σελεστέν Φρενέ. Η Πατρίσια Φοντ τον βιογραφεί με ένα δράμα εποχής στην υπηρεσία της ιστορικής μνήμης. Λιτό, εύστοχο και αναπόφευκτα αγιογραφικό, διαθέτει συναίσθημα και μια έντιμη λαϊκότητα, χωρίς να γίνεται ποτέ ρετρό.

Ισπανία. 2023. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα

El Maestro que Prometió el Mar
2,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 105 '
  • Πατρίσια Φοντ

Η Αριάδνα ανακαλύπτει ότι ο υπέργηρος παππούς της ψάχνει κρυφά τα ίχνη του πατέρα του, ο οποίος είχε εξαφανιστεί κατά τον ισπανικό εμφύλιο. Αποφασίζει τότε να ταξιδέψει ως τη γενέτειρά του, ένα ορεινό χωριό στον Βορρά, όπου θα μάθει την ιστορία του, αλλά κι εκείνη του δασκάλου Άντονι Μπενάγιες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Alien: Romulus

Κατάφερε ο σκηνοθέτης Φέντε Άλβαρεζ να φανεί αντάξιος του franchise που έφτιαξε ο Ρίντλεϊ Σκοτ;

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
29/08/2024

Τελειώνει με Εμάς

Λουλουδάτη μεταφορά ενός ευπώλητου νεο-Άρλεκιν, το οποίο μελοδραματοποιεί ένα κακοποιητικό ρομάντζο με τον πιο παλιομοδίτικο, μελωμένο χολιγουντιανό τρόπο.

Στοιχειωμένη Καρδιά

Ψυχολογικό θρίλερ το οποίο δεν κρατάει τις υποσχέσεις του. Χτίζει μια μίνιμουμ δραματική ένταση, την εκτονώνει όμως με άτσαλη, σεναριακά κακογραμμένη υπερβολή.

Cold

Ατμόσφαιρα Nordic noir, η οποία δεν υποστηρίζεται από την ελάχιστα πειστική (διπλή) ιστορία που επιστρατεύει τη μία προβλέψιμη ανατροπή μετά την άλλη.

Διπλή Ταυτότητα

Επτά οσκαρικές υποψηφιότητες για το πιο κυνικό, ατμοσφαιρικό και αγωνιώδες φιλμ νουάρ της κινηματογραφικής ιστορίας.

Ο Θρύλος του Κάστρου Σουράμι

Ο μύθος του γεφυριού της Άρτας ντύνεται με γεωργιανό φολκλόρ, σε ένα οπτικό ποίημα το οποίο καταργεί τη γραμμική χρονικότητα και κάθε είδους ορθολογική δομή κι ακαδημαϊκή αφήγηση.

Αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Οι ταινίες του λαοφιλούς σκηνοθέτη για ένα πενθήμερο στον κινηματογράφο της Ιεράς Οδού.