Cold

2

Ατμόσφαιρα Nordic noir, η οποία δεν υποστηρίζεται από την ελάχιστα πειστική (διπλή) ιστορία που επιστρατεύει τη μία προβλέψιμη ανατροπή μετά την άλλη.

Cold

Σκηνοθέτης ταινιών τρόμου τόσο στην Ισλανδία ("Rökkur") όσο και στις ΗΠΑ ("Child Eater", "The Piper"), ο Έρλινγκουρ Θόροντσεν επιλέγει τώρα κάτι πιο δραματικό, χωρίς όμως να απομακρύνεται εντελώς από το είδος. Ξεκινώντας από ένα crime novel της συμπατριώτισσάς του Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ, ακολουθεί τον Οντίν, ο οποίος μετά την αυτοκτονία της γυναίκας του μεγαλώνει μόνος του την έφηβη Ρουν. Καθώς ερευνά κάποιους παλιούς φόνους που έχουν διαπραχθεί δεκαετίες πριν σε ένα ίδρυμα παραβατικών ανηλίκων, αρχίζει να προβληματίζεται από την όλο και πιο περίεργη συμπεριφορά της κόρης του.


Δύο ιστορίες προχωρούν παράλληλα, δημιουργώντας ένα κλίμα διπλής ανησυχίας, το οποίο ο Θόροντσεν ενισχύει με τα σκοτεινά (στο παρελθόν) και τα παγωμένα (στο παρόν) κάδρα του. Σταδιακά, ένας κόσμος εσωτερικής και εξωτερικής ψυχρότητας φανερώνει το αδιάλλακτο οικιακό/οικογενειακό, αλλά και θεσμικό/κοινωνικό πρόσωπό του, την ώρα που η διπλή πλοκή ζορίζεται όλο και περισσότερο για να φανεί μυστηριώδης και τρομακτική. Επιστρατεύοντας τη μια προβλέψιμη ανατροπή μετά την άλλη καταντά ελάχιστα πειστική, αφήνοντας τη Nordic noir ατμόσφαιρα να διασώσει ό,τι προλαβαίνει.

Ισλανδία. 2023. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Cold

Kuldi
2
  • Θρίλερ
  • 2023
  • Διάρκεια: 98 '
  • Έρλινγκουρ Θόροντσεν

Μετά την αυτοκτονία της γυναίκας του, ο Οντίν μεγαλώνει μόνος του την έφηβη Ρουν. Καθώς ερευνά κάποιους παλιούς φόνους που έχουν διαπραχθεί δεκαετίες πριν σε ένα ίδρυμα παραβατικών ανηλίκων, αρχίζει να προβληματίζεται από την όλο και πιο περίεργη συμπεριφορά της κόρης του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Alien: Romulus

Κατάφερε ο σκηνοθέτης Φέντε Άλβαρεζ να φανεί αντάξιος του franchise που έφτιαξε ο Ρίντλεϊ Σκοτ;

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
29/08/2024

Τελειώνει με Εμάς

Λουλουδάτη μεταφορά ενός ευπώλητου νεο-Άρλεκιν, το οποίο μελοδραματοποιεί ένα κακοποιητικό ρομάντζο με τον πιο παλιομοδίτικο, μελωμένο χολιγουντιανό τρόπο.

Στοιχειωμένη Καρδιά

Ψυχολογικό θρίλερ το οποίο δεν κρατάει τις υποσχέσεις του. Χτίζει μια μίνιμουμ δραματική ένταση, την εκτονώνει όμως με άτσαλη, σεναριακά κακογραμμένη υπερβολή.

Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα

Δράμα εποχής στην υπηρεσία της ιστορικής μνήμης. Λιτό, εύστοχο και αναπόφευκτα αγιογραφικό, διαθέτει συναίσθημα και μια έντιμη λαϊκότητα, χωρίς να γίνεται ρετρό.

Διπλή Ταυτότητα

Επτά οσκαρικές υποψηφιότητες για το πιο κυνικό, ατμοσφαιρικό και αγωνιώδες φιλμ νουάρ της κινηματογραφικής ιστορίας.

Ο Θρύλος του Κάστρου Σουράμι

Ο μύθος του γεφυριού της Άρτας ντύνεται με γεωργιανό φολκλόρ, σε ένα οπτικό ποίημα το οποίο καταργεί τη γραμμική χρονικότητα και κάθε είδους ορθολογική δομή κι ακαδημαϊκή αφήγηση.

Αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Οι ταινίες του λαοφιλούς σκηνοθέτη για ένα πενθήμερο στον κινηματογράφο της Ιεράς Οδού.