Διπλή Ταυτότητα

5

Επτά οσκαρικές υποψηφιότητες για το πιο κυνικό, ατμοσφαιρικό και αγωνιώδες φιλμ νουάρ της κινηματογραφικής ιστορίας.

Διπλή Ταυτότητα

Το 1944, ο ατρόμητος Μπίλι Γουάιλντερ αναμετριέται με το μυθιστόρημα του συγγραφέα Τζέιμς Κέιν "Double indemnity" ("Διπλή αποζημίωση" κι όχι "ταυτότητα" φυσικά!), το οποίο λόγω του αυστηρού κώδικα Χέιζ θεωρείτο τότε απ’ όλο το Χόλιγουντ μη κινηματογραφήσιμο. Πολλοί πρωτοκλασάτοι σταρ αρνήθηκαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ακόμα και ο μόνιμος συνεργάτης του Αυστριακού δημιουργού Τσαρλς Μπράκετ φοβήθηκε να εμπλακεί στη διασκευή του, για την οποία ο Γουάιλντερ ζήτησε ως συνσεναριογράφο τον Ρέιμοντ Τσάντλερ. Η συνεργασία τους ήταν άκρως επεισοδιακή, αλλά εκείνος κατάφερε να αξιοποιήσει δημιουργικά τον δύστροπο, αλκοολικό συγγραφέα, με τον οποίο συνυπέγραψαν ένα από τα σκοτεινότερα, κυνικότερα, ψυχολογικά και κοινωνικά διεισδυτικότερα φιλμ νουάρ της κινηματογραφικής ιστορίας.


Η ιστορία αφορά μια μοιραία γυναίκα, μια μεγάλη ασφάλεια ζωής, ένα φονικό σχέδιο και ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας: Όταν ο ασφαλιστής Γουόλτερ Νεφ γνωρίζει τη Φίλις Ντίτρικσον, σύζυγο ενός πελάτη του, ξεκινά μαζί της μια παθιασμένη ερωτική σχέση. Εκείνη του προτείνει να δολοφονήσουν τον άντρα της για να εισπράξουν την ασφάλεια ζωής του, αλλά ο Νεφ βάζει σε εφαρμογή ένα ακόμα πιο ριψοκίνδυνο και επικερδές σχέδιο.


Μια πλοκή ανάλογη του "Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές", πάλι του Τζέιμς Κέιν, κι ένα γαϊτανάκι άπληστων επιθυμιών, ανομολόγητων παθών και προδοσιών, όπου αιχμηρά κοντράστα και έντονες φωτοσκιάσεις αντανακλούν έναν κόσμο απληστίας και μια κοινωνία απόλυτης διαφθοράς (φωτογραφία από τον Τζον Σέιτζ του "Η Λεωφόρος της Δύσης"). Τα ατμοσφαιρικά κάδρα εγκλωβίζουν τους ήρωες και τις απέλπιδες προσπάθειες διαφυγής τους, ενώ το μοντάζ προσδίδει στα βλέμματα έναν διαρκώς απειλητικό τόνο. Ο Γουάιλντερ σοκάρει με το σεναριακό εύρημα της αφήγησης ενός ετοιμοθάνατου και μεγαλουργεί με ένα ντεκουπάζ το οποίο ρίχνει βαριά τη σκιά του (κοινωνικά προσδιορισμένου) τετελεσμένου πάνω σε αδίκους και… αδίκους. Πιστώνεται, επίσης, μια μεγάλη εμπορική επιτυχία με εφτά οσκαρικές υποψηφιότητες, μία εκ των οποίων για την αξεπέραστη femme fatale Μπάρμπαρα Στάνγουικ σε έναν από τους κορυφαίους γυναικείους ρόλους της μεγάλης οθόνης.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1944. Διάρκεια: 107΄

Περισσότερες πληροφορίες

Διπλή Ταυτότητα

Double Indemnity
5
  • Φιλμ Νουάρ
  • 1944
  • Διάρκεια: 107 '
  • Μπίλι Γουάιλντερ

Ένας ασφαλιστής ερωτεύεται μια παντρεμένη γυναίκα και μπλέκει σε μια υπόθεση φόνου και ασφαλιστικής απάτης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Alien: Romulus

Κατάφερε ο σκηνοθέτης Φέντε Άλβαρεζ να φανεί αντάξιος του franchise που έφτιαξε ο Ρίντλεϊ Σκοτ;

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
29/08/2024

Τελειώνει με Εμάς

Λουλουδάτη μεταφορά ενός ευπώλητου νεο-Άρλεκιν, το οποίο μελοδραματοποιεί ένα κακοποιητικό ρομάντζο με τον πιο παλιομοδίτικο, μελωμένο χολιγουντιανό τρόπο.

Στοιχειωμένη Καρδιά

Ψυχολογικό θρίλερ το οποίο δεν κρατάει τις υποσχέσεις του. Χτίζει μια μίνιμουμ δραματική ένταση, την εκτονώνει όμως με άτσαλη, σεναριακά κακογραμμένη υπερβολή.

Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα

Δράμα εποχής στην υπηρεσία της ιστορικής μνήμης. Λιτό, εύστοχο και αναπόφευκτα αγιογραφικό, διαθέτει συναίσθημα και μια έντιμη λαϊκότητα, χωρίς να γίνεται ρετρό.

Cold

Ατμόσφαιρα Nordic noir, η οποία δεν υποστηρίζεται από την ελάχιστα πειστική (διπλή) ιστορία που επιστρατεύει τη μία προβλέψιμη ανατροπή μετά την άλλη.

Ο Θρύλος του Κάστρου Σουράμι

Ο μύθος του γεφυριού της Άρτας ντύνεται με γεωργιανό φολκλόρ, σε ένα οπτικό ποίημα το οποίο καταργεί τη γραμμική χρονικότητα και κάθε είδους ορθολογική δομή κι ακαδημαϊκή αφήγηση.

Αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Οι ταινίες του λαοφιλούς σκηνοθέτη για ένα πενθήμερο στον κινηματογράφο της Ιεράς Οδού.