Borderlands

1

Περιπέτεια και χαβαλές αλληλοεξοντώνονται σε ένα φουτουριστικό νεογουέστερν, το οποίο, παρά τις προσπάθειες της Lady Kate, τα κάνει όλα λάθος.

Borderlands

Ηθοποιός η οποία θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί η Μέριλ Στριπ της επόμενης γενιάς, η 55χρονη Κέιτ Μπλάνσετ έχει πίσω της μια ζηλευτή, πολυβραβευμένη  δραματική καριέρα με λιγοστές άστοχες επιλογές. Αναμφίβολα, μια απ’ αυτές είναι και το ρίσκο της να μεταμορφωθεί σε ηρωίδα δράσης, αναλαμβάνοντας το ρόλο της Λίλιθ στην κινηματογραφική μεταφορά του ευπώλητου βιντεοπαιχνιδιού "Borderlands". Αυτή τη θέλει διαστημική κυνηγό επικηρυγμένων που "τα έχει δει όλα", πείθεται όμως από τον πλούσιο και πανίσχυρο Άτλαντα, μεγιστάνα υπόπτων διαθέσεων, να βρει και να του παραδώσει την απαχθείσα κόρη του. Ταξιδεύει λοιπόν ως τον πλανήτη Πανδώρα (απλή συνωνυμία με εκείνον των γαλάζιων ιθαγενών), στον οποίο συρρέουν όλοι οι τυχοδιώκτες του σύμπαντος, αναζητώντας το Μαγικό Θησαυροφυλάκιο, στο οποίο υποτίθεται πως οι Ιρίντιανς, εξωγήινη φυλή με προηγμένη τεχνολογία, έχουν κρύψει πολύτιμα τεχνουργήματα με απίστευτες δυνατότητες. Η Λίλιθ εντοπίζει εύκολα τη μικρή Τίνα, αλλά η αλήθεια για την απαγωγή της είναι περιπλοκότερη των όσων φανταζόταν, κάτι που την αναγκάζει να συμμαχήσει με μια σειρά αταίριαστων διαστημοπερίεργων για να αντιμετωπίσει μια γιγάντια, καλοστημένη συνωμοσία.

Ίσως όχι και τόσο καλοστημένη τελικά, αλλά κάθε σύγκρισή της με την ταινία του Ιλάι Ροθ σίγουρα την αδικεί. Σεναριογράφος και σκηνοθέτης σαδιστικά βίαιων ταινιών τρόμου ("Cabin Fever", "Hostel", "Κανίβαλοι"), ο Ροθ γνωρίζει καλά πως απευθύνεται σε ένα κοινό το οποίο γουστάρει τον απενοχοποιημένο, αιματοβαμμένο χαβαλέ και προσπαθεί να συνδυάσει το λοξό χιούμορ με τη θεαματική περιπέτεια, προσαρμόζοντας τα τικ ενός νεογουέστερν στο ντεκόρ μιας δυστοπικής κωμικής φαντασίας (το "Mad Max" είναι η προφανής, άμεση αναφορά). Ο συνδυασμός "δεν κουμπώνει" όμως, αφενός γιατί το κάτι σαν σενάριο πάσχει από κοινοτοπίες, αυθαιρεσίες και αποτυχημένα αστεία (το φλύαρο ρομποτάκι Κλάπτραπ – με τη φωνή του Τζακ Μπλακ – ως το εκβιαστικό comic relief της υπόθεσης), αφετέρου γιατί το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ούτε συναρπαστικό οπτικά ούτε προκλητικό χιουμοριστικά ούτε πρωτότυπο σκηνογραφικά. Φταίει: α) η εξ αρχής ασυναρτησία του όλου εγχειρήματος. β) τα εκτεταμένα επαναληπτικά γυρίσματα (από τον Τιμ Μίλερ του "Deadpool") στα οποία προχώρησε η παραγωγή φοβούμενη την αφηγηματική τολμηρότητα του Ροθ. γ) η πλήρης αμηχανία στην επιλογή ενός σταθερού κινηματογραφικού στιλ. δ) όλα τα προηγούμενα.
Ένα όχι και τόσο δύσκολο τελικά multiple choice.  

ΗΠΑ. 2024. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Borderlands

  • Περιπέτεια
  • 2024
  • Διάρκεια: 102 '
  • Ιλάι Ροθ

Η Λίλιθ είναι μια σκληροτράχηλη διαστημική κυνηγός επικηρυγμένων, η οποία αναλαμβάνει να βρει ένα μικρό κορίτσι που έχει απαχθεί. Θα το εντοπίσει γρήγορα στον πλανήτη Πανδώρα, αλλά θα μπλεχτεί σε μια δόλια και ριψοκίνδυνη συνωμοσία που απειλεί το μέλλον ολόκληρου του γαλαξία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάφα επιπέδου… "Megalopolis" στο νέο τρέιλερ της ταινίας του Κόπολα

Μια καλή ιδέα βρήκε κάκιστη εκτέλεση από τους διανομείς του αμφιλεγόμενου νέου φιλμ του θρυλικού σκηνοθέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/08/2024

Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν: "Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνουμε τα πάντα, αρκεί να τα αποδεχόμαστε"

Κατά την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Lux συναντήσαμε τη σκηνοθέτιδα της ταινίας "20.000 Είδη Μελισσών" και μιλήσαμε για τις ευαίσθητες γραμμές στην κατανόηση και την κινηματογράφηση των τρανς ταυτοτήτων.

20.000 Είδη Μελισσών

Ρεαλιστική, ψυχολογικά και κινηματογραφικά, αντιμετώπιση μιας συγκινητικής ιστορίας ενηλικίωσης. Υποψήφια για 14 Γκόγια και βραβευμένη για την ερμηνεία της δεκάχρονης Σοφία Οτέρο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Clicquot, η Γυναίκα Πίσω Από το Μύθο

Απλό, τυποποιημένο και αγιογραφικό biopic μιας χαρισματικής γυναίκας, ασυμβίβαστης με τον κομφορμισμό της εποχής της.

Το Σύνδρομο των Πρώην Εραστών

"Ανεκδοτολογική" κομεντί, στην οποία το σύγχρονο ζευγάρι, οι καινούργιες οικογενειακές αξίες και η μοντέρνα ερωτική ανθρωπογεωγραφία σατιρίζονται διασκεδαστικά αλλά επιπόλαια.

Μικρή Ιστορία για Ένα Φόνο

Αφοπλιστικά ωμό κοινωνικό δράμα και διεισδυτικό φιλοσοφικό ερώτημα πάνω στο έγκλημα και την τιμωρία. Κινηματογραφική βερσιόν της βιβλικής εντολής "ου φονεύσεις" από τον κισλοφσκικό τηλεοπτικό "Δεκάλογο".

Ανατομία Ενός Εγκλήματος

Υποψήφιο για επτά Όσκαρ, το κλασικότερο ίσως χολιγουντιανό δικαστικό δράμα είναι ταυτόχρονα μια τολμηρή ακτινογραφία της "βαθιάς Αμερικής" του ’50.