Clicquot, η Γυναίκα Πίσω Από το Μύθο

2

Απλό, τυποποιημένο και αγιογραφικό biopic μιας χαρισματικής γυναίκας, ασυμβίβαστης με τον κομφορμισμό της εποχής της.

Clicquot, η Γυναίκα Πίσω Από το Μύθο

Οι μοδάτες σινε-βιογραφίες χαρισματικών και ασυμβίβαστων γυναικών συνεχίζονται με αυτήν της Μπαρμπ-Νικόλ Πονσαρντέν. Μιας Γαλλίδας από πλούσια οικογένεια (ο πατέρας της, έμπορος υφασμάτων, διετέλεσε δήμαρχος της Ρεμς), η οποία το 1798 και στα 21 της χρόνια παντρεύτηκε τον Φρανσουά Κλικό, γιο ενός οινοποιού στην Καμπανία. Ο πρόωρος θάνατός του το 1805 θα την αφήσει χήρα με ένα επτάχρονο κορίτσι, αλλά σε πείσμα κάθε πίεσης που δέχτηκε από το περιβάλλον της αρνήθηκε να πουλήσει τα οικογενειακά αμπέλια (στους Μοέ), όπως και να παραχωρήσει τη διαχείριση της επιχείρησης σε κάποιον έμπειρο άντρα.


Βασισμένος στο "The widow Clicquot" της Τιλάρ Τζέι Ματσέο, ο Τόμας Νάπερ, σταθερός βοηθός σκηνοθέτη του Τζο Ράιτ ("Περηφάνια και Προκατάληψη", "Εξιλέωση", "Άννα Καρένινα"), μας διηγείται πως η ανυποχώρητη ηρωίδα του κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις αντιξοότητες που βρήκε μπροστά της (από μηνύσεις μέχρι πολέμους) και δοκιμάζοντας πρωτοποριακές τεχνικές να κάνει τη Veuve Clicquot (Χήρα του Κλικό) τη δεύτερη εμπορικότερη σαμπάνια στον κόσμο. Τα διαδοχικά φλας μπακ σπάνε τη μονοτονία της γραμμικής εξιστόρησης και αποκαλύπτουν σταδιακά τα "παρασκήνια" της τρικυμιώδους σχέσης της Μπαρμπ-Νικόλ με τον νεαρό Κλικό, το μοναδικό ενδιαφέρον δραματικό στοιχείο ενός απλού, τυποποιημένου biopic. Με φροντισμένη αναπαράσταση εποχής, μοιρασμένους τους ρόλους των (φεμινιστών) καλών και των (πατριαρχικά οπισθοδρομικών) κακών, και αγιογραφική φυσικά περιγραφή της "γυναίκας πίσω από τον μύθο".  

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Clicquot: Η Γυναίκα Πίσω Από το Μύθο

Widow Clicquot
2
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 90 '
  • Τόμας Νάπερ

Στις αρχές του 19ου αιώνα η νεαρή χήρα ενός οινοποιού της Καμπανίας αντιστέκεται πεισματικά στις πιέσεις του περιβάλλοντός της, προσπαθώντας να διαχειριστεί όπως εκείνη νομίζει μια επιχείρηση η οποία σύντομα θα αναδεικνυόταν σε μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως στην παραγωγή σαμπάνιας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Borderlands

Περιπέτεια και χαβαλές αλληλοεξοντώνονται σε ένα φουτουριστικό νεογουέστερν, το οποίο, παρά τις προσπάθειες της Lady Kate, τα κάνει όλα λάθος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
22/08/2024

Γκάφα επιπέδου… "Megalopolis" στο νέο τρέιλερ της ταινίας του Κόπολα

Μια καλή ιδέα βρήκε κάκιστη εκτέλεση από τους διανομείς του αμφιλεγόμενου νέου φιλμ του θρυλικού σκηνοθέτη.

Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν: "Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνουμε τα πάντα, αρκεί να τα αποδεχόμαστε"

Κατά την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Lux συναντήσαμε τη σκηνοθέτιδα της ταινίας "20.000 Είδη Μελισσών" και μιλήσαμε για τις ευαίσθητες γραμμές στην κατανόηση και την κινηματογράφηση των τρανς ταυτοτήτων.

20.000 Είδη Μελισσών

Ρεαλιστική, ψυχολογικά και κινηματογραφικά, αντιμετώπιση μιας συγκινητικής ιστορίας ενηλικίωσης. Υποψήφια για 14 Γκόγια και βραβευμένη για την ερμηνεία της δεκάχρονης Σοφία Οτέρο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Το Σύνδρομο των Πρώην Εραστών

"Ανεκδοτολογική" κομεντί, στην οποία το σύγχρονο ζευγάρι, οι καινούργιες οικογενειακές αξίες και η μοντέρνα ερωτική ανθρωπογεωγραφία σατιρίζονται διασκεδαστικά αλλά επιπόλαια.

Μικρή Ιστορία για Ένα Φόνο

Αφοπλιστικά ωμό κοινωνικό δράμα και διεισδυτικό φιλοσοφικό ερώτημα πάνω στο έγκλημα και την τιμωρία. Κινηματογραφική βερσιόν της βιβλικής εντολής "ου φονεύσεις" από τον κισλοφσκικό τηλεοπτικό "Δεκάλογο".

Ανατομία Ενός Εγκλήματος

Υποψήφιο για επτά Όσκαρ, το κλασικότερο ίσως χολιγουντιανό δικαστικό δράμα είναι ταυτόχρονα μια τολμηρή ακτινογραφία της "βαθιάς Αμερικής" του ’50.