Η Μούσα του Μπονάρ

2

Τέχνη, έρωτας και αληθινή ζωή «συγκρούονται» σε μια κοστουμαρισμένη βιογραφία η οποία διαχειρίζεται κουμπωμένη τα πάθη των ηρώων της.

Η Μούσα του Μπονάρ

Ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ο Μαρτέν Προβόστ έχει αδυναμία στις θηλυκές καλλιτεχνικές βιογραφίες, όπως αυτές της ζωγράφου Σεραφίν Λουί ("Το Χάρισμα της Σεραφίν") και της συγγραφέα Βιολέτ Λεντίκ ("Violette"). Ακόμα και τώρα, που προσεγγίζει τον Πιέρ Μπονάρ, η προσοχή του μοιράζεται ανάμεσα στο διάσημο μεταϊμπρεσιονιστή και τη μούσα του Μαρτ ντε Μελινί, η οποία, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες ηρωίδες του, αν και ιδιαίτερα ταλαντούχα, έχει μείνει στο περιθώριο της ιστορίας (των εικαστικών).

Όλα ξεκινούν στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν ο Γάλλος ζωγράφος Πιέρ Μπονάρ θα ζητήσει από την άγνωστή του Μαρτ να ποζάρει για μοντέλο του. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν μια ερωτική σχέση γεμάτη σκαμπανεβάσματα (θα παντρευτούν μετά από 30 χρόνια), από την οποία όμως δεν θα λείψει ποτέ ο σφοδρός πόθος του ενός για τον άλλον. Αν και αρχικά θα τον πλησιάσει με αμφίβολες προθέσεις, εκείνη θα γίνει η έμπνευσή του σε περισσότερους από 700 πίνακες, θα υπομείνει μέχρι τέλους τον άστατο χαρακτήρα του και θα παραμείνει στη σκιά του, αν και σε μεγάλη ηλικία θα αρχίσει να ζωγραφίζει με απελευθερωμένο, προσωπικό στιλ.

Τέχνη, έρωτας και αληθινή ζωή "συγκρούονται" σε μια κοστουμαρισμένη βιογραφία η οποία εξετάζει το τίμημα της μεγαλοφυίας, τη θέση της γυναίκας σε μια αντροκρατούμενη κοινωνία και την απρόβλεπτη, επώδυνη, αλλά και απελευθερωτική φύση του amour fou. Υπερβολικά προσεκτική, ακόμα και στα χιουμοριστικά ξεσπάσματά της, διαχειρίζεται κουμπωμένη τα πάθη των ηρώων της, με τον Προβόστ να βαδίζει σε προβλέψιμα μονοπάτια ψυχολογικής ανάλυσης και κοινωνικής κριτικής, σε αντίθεση με τους χαρακτήρες του, οι οποίοι αμφισβήτησαν τα ήθη και τις συμπεριφορές της εποχής τους.

Γαλλία, Βέλγιο. 2023. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μούσα του Μπονάρ

Bonnard, Pierre et Marthe
2
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 122 '
  • Μαρτέν Προβόστ

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Γάλλος ζωγράφος Πιέρ Μπονάρ θα ζητήσει από την άγνωστή του Μαρτ να ποζάρει για μοντέλο του, εγκαινιάζοντας μια ερωτική σχέση που θα τον εμπνεύσει για πέντε ολόκληρες δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εγώ, ο Απαισιότατος 4

Οι χαριτωμενιές των χαρακτήρων, με τα Μίνιονς να κλέβουν εύκολα την παράσταση, δίνουν περιστασιακό ενδιαφέρον σε μια αδύναμη πλοκή, η οποία δεν έχει ιδέες ανανέωσης του franchise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/08/2024

Βρέχει Άντρες

Η Λορ Καλαμί είναι απολαυστική σε έναν πικάντικο ρόλο, τον οποίο η Καρολίν Βινιάλ ("Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ") τυποποιεί με ανάλαφρη αφέλεια.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Θαύμα στο Μιλάνο

Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεορεαλισμός, βραβευμένος με Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Υπάλληλοι

Έξυπνοι διάλογοι, αστείοι χαρακτήρες, cool ύφος και μια ασπρόμαυρη low budget κωμωδία, μια από τις ταινίες που γέννησαν τον νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Η "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου στη λίστα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους ταινιών οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία της.

"A complete unknown": Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

Κυκλοφόρησε το teaser trailer της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.