Ο Διάδοχος

2,5

Ψυχολογικό δράμα με πειστική, υποβλητικά μυστηριώδη ατμόσφαιρα, το οποίο όμως δυσκολεύεται να υποστηρίξει μέχρι τέλους τις ψυχολογικές αλήθειες του. Από τον σκηνοθέτη του πολυβραβευμένου «Μετά τον Χωρισμό».

Ο Διάδοχος

Ο κινηματογραφικός κόσμος του Ξαβιέ Λεγκράν είναι γεμάτος οικογενειακά μυστικά και ψέματα. Το 2013 ο 45χρονος Παριζιάνος πέρασε πίσω από την κάμερα για τη μικρού μήκους "Avant que de Tout Perdre", η οποία κέρδισε το αντίστοιχο Σεζάρ και μια οσκαρική υποψηφιότητα. Η ιστορία της κακοποιημένης από τον σύζυγό της Μιριάμ όμως συνεχίστηκε εξίσου πετυχημένα στο μεγάλο μήκους ντεμπούτο τού Λεγκράν "Μετά τον Χωρισμό" (2017). Το λιτά σκιτσαρισμένο, μα διεισδυτικό και επώδυνα ειλικρινές πορτρέτο της σύγχρονης εν οίκω αστικής πραγματικότητας, το οποίο του χάρισε το Αργυρό Λιοντάρι Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας και τα Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας και Πρωτότυπου Σεναρίου.


Έχοντας σκηνοθετήσει πέρσι δύο επεισόδια από το τηλεοπτικό σίριαλ "Tout va bien", πάνω στα πεπραγμένα μιας… δυσλειτουργικής οικογένειας, ο Λεγκράν θα επιστρέψει στις κινηματογραφικές εμμονές του ακολουθώντας τον ταλαντούχο μόδιστρο Ελιάς Μπαρνές, ο οποίος θριαμβεύει στο πρώτο ντεφιλέ του ως νέου καλλιτεχνικού διευθυντή ενός διάσημου γαλλικού οίκου μόδας. Ανησυχώντας για το ιατρικό οικογενειακό ιστορικό του, μιας και νιώθει έντονες ενοχλήσεις στο στήθος του, πληροφορείται πως ο από καιρό αποξενωμένος πατέρας του πέθανε στο Μόντρεαλ από καρδιακή προσβολή. Θα αναγκαστεί να πετάξει ως εκεί για την κηδεία και τις κληρονομικές εκκρεμότητες, προσπαθώντας να διεκπεραιώσει απρόθυμα και γρήγορα όλες τις τυπικές διαδικασίες. Θα αναζητήσει και τα ιατρικά αρχεία του πατέρα του, αλλά έντρομος θα έρθει αντιμέτωπος με ένα σοκαριστικό "οικιακό" μυστικό που προσπαθεί να συνειδητοποιήσει και να βρει τρόπο να το αντιμετωπίσει.


Οι εντυπωσιακές εκπλήξεις είναι το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τον Λεγκράν στην αφήγηση ενός εσωτερικού ταξιδιού (ο "λαβύρινθος" της επίδειξης μόδας ως αλληγορικό σημάδι της πορείας που θα ακολουθήσει ο Ελιάς), το οποίο αφορά την πολύπλοκη "διαδοχή" παρελθόντος και παρόντος. Τολμηρός και οραματιστής, ο Ελιάς προσπαθεί να αποποιηθεί όχι μόνο την καλλιτεχνική (επιλέγει εκείνος τους όρους της φωτογράφησής του) αλλά και την πατρική κληρονομιά του. Έχει διακόψει όλους τους οικογενειακούς δεσμούς του, καθώς έχει μόνο τυπική επικοινωνία και με τη σνομπ μητέρα του, αλλά δεν μπορεί να σιγήσει τη "φωνή του αίματος". Μια προίκα την οποία ο Λεγκράν συνδέει, όπως και στο "Μετά τον Χωρισμό", με την πολύ βαθιά ριζωμένη πατριαρχία και τον κύκλο βίας που αυτή πυροδοτεί όταν οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί ενός ολόκληρου κοινωνικού συστήματος αμφισβητούνται. Κι όταν οι σκελετοί βγουν τελικά από την ντουλάπα, η επιδέξια μετατροπή αυτού του ψυχολογικού δράματος σε θρίλερ θα μας κερδίσει με το σασπένς και την υποβλητικά μυστηριώδη ατμόσφαιρά του, αφήνοντάς μας από την άλλη μετέωρους με τις σεναριακές αυθαιρεσίες τις οποίες επιστρατεύει για να αναδείξει τις διάφανες ψυχολογικές αλήθειες του ήρωά του.

Γαλλία, Καναδάς. 2023. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Διάδοχος

Le Successeur
2,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 112 '
  • Ξαβιέ Λεγκράν

Μετά το πρώτο του ντεφιλέ ως καλλιτεχνικού διευθυντή ενός διάσημου οίκου μόδας, ο Ελιάς Μπαρνές αναγκάζεται να ταξιδέψει έως το Μόντρεαλ για την κηδεία του αποξενωμένου πατέρα του. Προσπαθεί να διεκπεραιώσει απρόθυμα και γρήγορα όλες τις τυπικές διαδικασίες, θα έρθει όμως αντιμέτωπος με ένα σοκαριστικό οικογενειακό μυστικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Ξαβιέ Λεγκράν μιλάει για τον "Διάδοχο" και μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές της χρονιάς

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του "Μετά τον Χωρισμό" μας εξηγεί τα μυστικά του τελευταίου, αγωνιώδους όσο και σοκαριστικού ψυχολογικού θρίλερ του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/08/2024

Το Γύρισμα

Η τέχνη μιμείται τη ζωή και αντιστρόφως, σε μια γλυκόπικρη, σαρκαστική και πολύ… γαλλική απομυθοποίηση του λαμπερού κόσμου της μεγάλης οθόνης.

Το Κορίτσι των Γενεθλίων

Η δυναμική Τρίνε Ντίρχολμ παίρνει επάνω της ένα ασφυκτικών προθεσμιών και χώρων δραματικό θρίλερ, το οποίο αντιμετωπίζει τολμηρά το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης.

Η Ζαριά

Τα περίπλοκα παιχνίδια της τύχης δεν γίνονται απόλυτα πιστευτά σε ένα ερωτικό θρίλερ με πρωτοκλασάτο καστ και επινοημένη πλοκή.

Η Πύλη της Κολάσεως

Μεγάλο Βραβείο στις Κάνες και ξενόγλωσσο Όσκαρ για μια συγκινητική και εικαστικά εντυπωσιακή ιστορία πάθους τραγικών διαστάσεων, από τις πρώτες διεθνείς επιτυχίες του γιαπωνέζικου κινηματογράφου.

Μαύρη Βροχή

Λυρικό ρέκβιεμ για έναν κόσμο που χάνεται και μια από τις συγκινητικότερες και βαθιά φιλοσοφημένες κινηματογραφικές προσεγγίσεις του πυρηνικού ολέθρου.