Το Γύρισμα

2,5

Η τέχνη μιμείται τη ζωή και αντιστρόφως, σε μια γλυκόπικρη, σαρκαστική και πολύ… γαλλική απομυθοποίηση του λαμπερού κόσμου της μεγάλης οθόνης.

Το Γύρισμα

Στην όλο και πιο αυτοαναφορική σύγχρονη κινηματογραφική πραγματικότητα, η κάμερα επισκέπτεται κάθε τρεις και λίγο τα γυρίσματα ή το post production κάποιας ταινίας (μόνο το τελευταίο τετράμηνο είδαμε τα "Maxxxine", "Ο Κακός Ηθοποιός", "Το Λυσάρι της Ζωής" και "Ο Κασκαντέρ"), μυθοποιώντας αλλά και απομυθοποιώντας τον αστραφτερό κόσμο του σινεμά με κάθε δυνατό τρόπο. Τον γαλλικό δρόμο φωτίζουν η κομψή "Αμερικανική Νύχτα" του Φρανσουά Τριφό και η εκθαμβωτική "Περιπλάνηση" του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, με τον ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Σεντρίκ Καν ("Μάντεψε Ποιος Ήρθε για τα Γενέθλιά σου") να επιλέγει εδώ μια πολύ πιο ανάλαφρη προσέγγιση.


Κι όμως, όλα ξεκινούν μαχητικά στο τελευταίο φιλμ του Σιμόν, Γάλλου auteur ο οποίος βρίσκεται πίσω από την κάμερα ενός κοινωνικού δράματος αλά Στεφάν Μπριζέ ("Ο Νόμος της Αγοράς"). Σε αυτό οι εργάτες ενός εργοστασίου ξεσηκώνονται ενάντια στα αφεντικά τους για να το σώσουν, επιχειρώντας δυναμικά να αναλάβουν τη διαχείρισή του. Άλλα όταν ο Σιμόν φωνάζει "coupez!", όλα επιστρέφουν σε μια φαινομενικά πιο ήρεμη πραγματικότητα, η οποία πίσω από τον δημιουργικό οργασμό της κρύβει μια σειρά από μικρά (και μεγαλύτερα) δράματα. Τα περισσότερα από αυτά θα ανακαλύψει ο νεαρός Ζοζέφ, κομπάρσος ο οποίος αναλαμβάνει με απρόοπτο τρόπο να γυρίσει το making of της ταινίας, μπαίνοντας έτσι στα παρασκήνια μιας περιπετειώδους κινηματογραφικής παραγωγής.


Η τέχνη μιμείται τη ζωή και αντιστρόφως σε μια γλυκόπικρη, σαρκαστική και πολύ… γαλλική σάτιρα των καλλιτεχνικών μύθων οι οποίοι συνοδεύουν τη μαγεία της μεγάλης οθόνης. Ο Καν τούς προσγειώνει με θόρυβο και χιούμορ θέλοντας να είναι κυνικός, συγκινητικός, σαρκαστικός, τρυφερός και ρεαλιστής την ίδια στιγμή. Δυσκολεύεται στην εναλλαγή των στιλ, αλλά η ματιά του είναι εξίσου κοινωνικά και κινηματογραφόφιλα ευαίσθητη. Δεν φοβάται να επιστρατεύσει σεναριακά κλισέ (οι παραγωγοί θέλουν άλλο φινάλε, ο σκηνοθέτης παραμελεί την οικογένειά του…), να θολώσει με méta-modernité τα όρια αλήθειας και μυθοπλασίας και να παραδεχθεί πως το σινεμά είναι μια βρόμικη τέχνη.

Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Το Γύρισμα

Making of
2,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2023
  • Διάρκεια: 119 '
  • Σεντρίκ Καν

Ο νεαρός Ζοζέφ, κομπάρσος σε ένα κοινωνικό δράμα ενός διάσημου Γάλλου σκηνοθέτη, αναλαμβάνει να γυρίσει το making of του, γνωρίζοντας έτσι από πρώτο χέρι τα παρασκήνια μιας περιπετειώδους κινηματογραφικής παραγωγής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Ξαβιέ Λεγκράν μιλάει για τον "Διάδοχο" και μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές της χρονιάς

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του "Μετά τον Χωρισμό" μας εξηγεί τα μυστικά του τελευταίου, αγωνιώδους όσο και σοκαριστικού ψυχολογικού θρίλερ του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/08/2024

Ο Διάδοχος

Ψυχολογικό δράμα με πειστική, υποβλητικά μυστηριώδη ατμόσφαιρα, το οποίο όμως δυσκολεύεται να υποστηρίξει μέχρι τέλους τις ψυχολογικές αλήθειες του. Από τον σκηνοθέτη του πολυβραβευμένου "Μετά τον Χωρισμό".

Το Κορίτσι των Γενεθλίων

Η δυναμική Τρίνε Ντίρχολμ παίρνει επάνω της ένα ασφυκτικών προθεσμιών και χώρων δραματικό θρίλερ, το οποίο αντιμετωπίζει τολμηρά το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης.

Η Ζαριά

Τα περίπλοκα παιχνίδια της τύχης δεν γίνονται απόλυτα πιστευτά σε ένα ερωτικό θρίλερ με πρωτοκλασάτο καστ και επινοημένη πλοκή.

Η Πύλη της Κολάσεως

Μεγάλο Βραβείο στις Κάνες και ξενόγλωσσο Όσκαρ για μια συγκινητική και εικαστικά εντυπωσιακή ιστορία πάθους τραγικών διαστάσεων, από τις πρώτες διεθνείς επιτυχίες του γιαπωνέζικου κινηματογράφου.

Μαύρη Βροχή

Λυρικό ρέκβιεμ για έναν κόσμο που χάνεται και μια από τις συγκινητικότερες και βαθιά φιλοσοφημένες κινηματογραφικές προσεγγίσεις του πυρηνικού ολέθρου.