Η Πύλη της Κολάσεως

4

Μεγάλο Βραβείο στις Κάνες και ξενόγλωσσο Όσκαρ για μια συγκινητική και εικαστικά εντυπωσιακή ιστορία πάθους τραγικών διαστάσεων, από τις πρώτες διεθνείς επιτυχίες του γιαπωνέζικου κινηματογράφου.

Η Πύλη της Κολάσεως

Από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του γιαπωνέζικου κινηματογράφου, ο Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα (1896-1982) γύρισε στην καριέρα του περισσότερες από 120 ταινίες, μερικές μάλιστα από τις πιο πρωτοποριακές του βωβού σινεμά. Όπως το τολμηρό μελόδραμα "Jûjiro" ("Crossroads", 1928) ή το σοκαριστικά μοντέρνο "Kurutta Ippêji" ("A Page of Maddness", 1926), ένας ανατολίτικος "Δόκτωρ Καλιγκάρι", το σενάριο του οποίου συνυπέγραψε ο νομπελίστας Γιασουνάρι Καβαμπάτα. Το φιλμ όμως που τον έκανε παγκόσμια διάσημο και ήταν ένα από τα πρώτα τα οποία σύστησαν, αμέσως μετά το "Ρασομόν", το ασιατικό σινεμά στη Δύση είναι η βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα (Μεγάλο Βραβείο τότε) του Φεστιβάλ Κανών και τα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και κοστουμιών "Πύλη της Κολάσεως".


Η αναπαράσταση εποχής εντυπωσιάζει εξαρχής σε αυτό το Jidaigeki (ιστορικό δράμα), το οποίο εξελίσσεται κατά τον 12ο αιώνα, όταν δύο πολέμαρχοι κινούνται πραξικοπηματικά κατά του τοπικού άρχοντα Κιγιομόρι, τον οποίο υπερασπίζεται γενναία ο σαμουράι Μορίτο. Κερδίζει έτσι την εύνοιά του και μετά τη νίκη του ηγεμόνα τού ζητά ως επιβράβευση των υπηρεσιών του την άδεια να κάνει δική του την όμορφη Κέσα, μια γυναίκα της αυλής, η οποία όμως είναι παντρεμένη με έναν άλλον σαμουράι. Αλλά ακόμη και η διακριτική παρέμβαση του Κιγιομόρι δεν μπορεί να κάμψει την άρνηση της Κέσα, κάτι που θα οδηγήσει τον παθιασμένο Μορίτο στα (ψυχολογικά και ηθικά) όριά του.


Μια ερωτική ιστορία τραγικών διαστάσεων ξεπηδά μέσα από μια πολεμική περιπέτεια, μιας και η "Πύλη…" ξεκινάει με μια σειρά σκηνών δράσης και θεαματικών συγκρούσεων. "Κλείνει" όμως σταδιακά το κάδρο της πάνω στους πρωταγωνιστές ενός συγκινητικού (μελο)δράματος, εγκλωβισμένους μέσα σε κλειστούς, ασφυκτικούς χώρους. Τα φαντασμαγορικά, έντονα χρώματα των πλάνων σκουραίνουν, ο Μορίτο χάνει, σε καιρό ειρήνης, την ανδρεία του και μαζί τις προσωπικές του αξίες, η Κέσα εγκλωβίζεται αναπόδραστα σε έναν (αντρικό) κόσμο βίας και τυπολατρίας. Αλληγορία της μοίρας και της φεουδαρχικής πραγματικότητας της εποχής, η Πύλη της Κολάσεως θα ορίσει την τύχη τους.

Ιαπωνία. 1953. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Πύλη της Κολάσεως

Jigokumon / Gate of Hell
4
  • Σινεφίλ
  • 1953
  • Διάρκεια: 89 '
  • Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα

Στην Ιαπωνία του 1160 ένας γενναίος σαμουράι ερωτεύεται μια γυναίκα της αυτοκρατορικής αυλής. Παρότι είναι παντρεμένη, εκείνος είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Ξαβιέ Λεγκράν μιλάει για τον "Διάδοχο" και μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές της χρονιάς

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του "Μετά τον Χωρισμό" μας εξηγεί τα μυστικά του τελευταίου, αγωνιώδους όσο και σοκαριστικού ψυχολογικού θρίλερ του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/08/2024

Ο Διάδοχος

Ψυχολογικό δράμα με πειστική, υποβλητικά μυστηριώδη ατμόσφαιρα, το οποίο όμως δυσκολεύεται να υποστηρίξει μέχρι τέλους τις ψυχολογικές αλήθειες του. Από τον σκηνοθέτη του πολυβραβευμένου "Μετά τον Χωρισμό".

Το Γύρισμα

Η τέχνη μιμείται τη ζωή και αντιστρόφως, σε μια γλυκόπικρη, σαρκαστική και πολύ… γαλλική απομυθοποίηση του λαμπερού κόσμου της μεγάλης οθόνης.

Το Κορίτσι των Γενεθλίων

Η δυναμική Τρίνε Ντίρχολμ παίρνει επάνω της ένα ασφυκτικών προθεσμιών και χώρων δραματικό θρίλερ, το οποίο αντιμετωπίζει τολμηρά το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης.

Η Ζαριά

Τα περίπλοκα παιχνίδια της τύχης δεν γίνονται απόλυτα πιστευτά σε ένα ερωτικό θρίλερ με πρωτοκλασάτο καστ και επινοημένη πλοκή.

Μαύρη Βροχή

Λυρικό ρέκβιεμ για έναν κόσμο που χάνεται και μια από τις συγκινητικότερες και βαθιά φιλοσοφημένες κινηματογραφικές προσεγγίσεις του πυρηνικού ολέθρου.