The Killing

5

Μεθοδική, αγωνιώδης και ενορχηστρωμένη στην αφηγηματική της εντέλεια heist movie, η οποία εντυπωσιάζει ακόμα με το πρωτοποριακό, απόλυτα μοντέρνο στιλ της.

The Killing

Η πρώτη ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ για χολιγουντιανό στούντιο ήταν μια φτηνή, γυρισμένη σε 24 μέρες ασπρόμαυρη heist movie, βασισμένη στο pulp μυθιστόρημα του Λάιονελ Γουάιτ "Clean break". Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο σπουδαίος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζιμ Τόμσον ("The getaway", "The grifters") έκανε το μεγαλύτερο μέρος της σεναριακής προσαρμογής, αλλά ο σκηνοθέτης πήρε το credit, ενώ κάποιοι άλλοι πως ο Τόμσον απλά βοήθησε τον Κιούμπρικ δουλεύοντας κυρίως στους διαλόγους, όπως ακριβώς αναγράφεται και στους τίτλους της ταινίας. Όπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα είναι η μεθοδική, αγωνιώδης και ενορχηστρωμένη στην αφηγηματική της εντέλεια περιγραφή μιας ληστείας των εισπράξεων ενός ιπποδρόμου από μια συμμορία με επικεφαλής τον άρτι αποφυλακισθέντα μικροκακοποιό Τζόνι Κλέι.

Η "Κλοπή" ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα b-movies της εποχής σαν τη μύγα μέσ’ το γάλα, χάρη στη λιτή, μα στέρεα και ψυχολογικά ακριβή προσέγγιση των losers χαρακτήρων και την επηρεασμένη από στοιχεία αρχαίας τραγωδίας παρουσίαση της σκοτεινής, αθέατης στα ξέγνοιαστα 50s του Αϊζενχάουερ, πλευράς του αμερικανικού ονείρου. Ακόμα και σήμερα ξαφνιάζει, όμως, με το πρωτοποριακό, απόλυτα μοντέρνο διηγηματικό ύφος της, το οποίο παίζει ιδιοφυώς με το χρόνο και εκμεταλλεύεται στο έπακρο το σασπένς και τις δυνατότητες του μοντάζ, αποδεικνύοντας πως το σινεμά, ακόμα και στα πλέον "φτηνά", λαϊκά και mainstream είδη του, όπως η αστυνομική περιπέτεια, μπορεί να εκφραστεί με τη δική του, αυτόνομη γλώσσα. Τέσσερις δεκαετίες πριν το "Pulp Fiction", οι περισσότερες εντυπωσιακές ιδέες του Ταραντίνο είναι βγαλμένες από εδώ…

Α/Μ. ΗΠΑ. 1956. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: RIVIERA

Περισσότερες πληροφορίες

The Killing

5
  • Αστυνομική
  • 1956
  • Διάρκεια: 83 '
  • Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ο άρτι αποφυλακισθείς μικροκακοποιός Τζόνι Κλέι συγκεντρώνει μια πενταμελή συμμορία και οργανώνει τη φιλόδοξη ληστεία των εισπράξεων ενός ιπποδρόμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χίτσκοκ, Paw Patrol, γαλλική κωμωδία και πολλά ακόμα έρχονται στο Cinefix

Αυτές είναι οι ταινίες που επιλέχθηκαν από το Cinema Alive να προβληθούν στο Κτήμα Φιξ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/08/2024

Ο Ξαβιέ Λεγκράν μιλάει για τον "Διάδοχο" και μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές της χρονιάς

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του "Μετά τον Χωρισμό" μας εξηγεί τα μυστικά του τελευταίου, αγωνιώδους όσο και σοκαριστικού ψυχολογικού θρίλερ του.

Ο Διάδοχος

Ψυχολογικό δράμα με πειστική, υποβλητικά μυστηριώδη ατμόσφαιρα, το οποίο όμως δυσκολεύεται να υποστηρίξει μέχρι τέλους τις ψυχολογικές αλήθειες του. Από τον σκηνοθέτη του πολυβραβευμένου "Μετά τον Χωρισμό".

Το Γύρισμα

Η τέχνη μιμείται τη ζωή και αντιστρόφως, σε μια γλυκόπικρη, σαρκαστική και πολύ… γαλλική απομυθοποίηση του λαμπερού κόσμου της μεγάλης οθόνης.

Το Κορίτσι των Γενεθλίων

Η δυναμική Τρίνε Ντίρχολμ παίρνει επάνω της ένα ασφυκτικών προθεσμιών και χώρων δραματικό θρίλερ, το οποίο αντιμετωπίζει τολμηρά το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης.

Η Ζαριά

Τα περίπλοκα παιχνίδια της τύχης δεν γίνονται απόλυτα πιστευτά σε ένα ερωτικό θρίλερ με πρωτοκλασάτο καστ και επινοημένη πλοκή.