Η Φύση του Έρωτα

3

Νοσταλγική, απενοχοποιημένα αισθησιακή και ενεργητικά σκηνοθετημένη κομεντί που υποβάλλει με το ζεστό ύφος και τον καταπραϋντικό υπαρξισμό της.

Η Φύση του Έρωτα 1

Το όνομα της Μόνια Τσόκρι πιθανότατα είναι γνωστό στους εκλεκτικούς σινεφίλ. Η Καναδή ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός και έγινε ευρύτερα αναγνωρίσιμη χάρη στις συνεργασίες της με το συμπατριώτη και πολυσυζητημένο auteur Ξαβιέ Ντολάν ("Φανταστικές Αγάπες", "Λόρενς για Πάντα"), προτού περάσει πίσω από την κάμερα για το "La Femme de mon Frère" (2019), το σκηνοθετικό ντεμπούτο της που, μάλιστα, βραβεύτηκε στις Κάννες. Ως δημιουργός, βέβαια, προσέλκυσε περισσότερα βλέμματα χάρη στο ποπ "Babysitter" (2022), μια βιτριολική κομεντί, η οποία παρά το άνισο σενάριό της είχε να επιδείξει μια άψογη και γοητευτική στο μάτι αισθητική. Τώρα, με τη "Φύση του Έρωτα", η Τσόκρι παραδίδει την καλύτερη ταινία της μέχρι στιγμής, εξερευνώντας με χιούμορ, πηγαίο ρομαντισμό και ένα νοσταλγικό στιλιζάρισμα καθολικά ζητήματα καρδιάς.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Σοφία, μια ευκατάστατη γυναίκα η οποία συνειδητοποιεί πως η πολυετής σχέση με το σύντροφό της έχει μπαγιατέψει, όταν γνωρίζει τον Σιλβάν, το μάστορα που έχει αναλάβει τις επιδιορθώσεις στο εξοχικό της. Το κεραυνοβόλο σκίρτημα τούς οδηγεί σε έναν παθιασμένο δεσμό, ο οποίος, όμως, σύντομα φέρνει το ζευγάρι αντιμέτωπο με τις προκαταλήψεις, τις ιδιοτροπίες και τα ελαττώματά του.

Η Φύση του Έρωτα 2

Ήδη και μόνο από την ανάγνωση της πλοκής γίνεται ξεκάθαρο πως το φιλμ της Τσόκρι δεν επανεφευρίσκει ακριβώς τον τροχό. Εξάλλου, μια απροσδόκητη γνωριμία, η έξαψη μιας "παράνομης" πράξης, οι ταξικές διαφορές, μεταξύ άλλων, αποτελούν κατεξοχήν υλικά των rom coms και ακριβώς αυτά που τα καθιστούν τόσο απολαυστικά. Ωστόσο, η δημιουργός επιφυλάσσει μικρές εκπλήξεις σχεδόν σε κάθε σκηνή, την ώρα που σκηνοθετεί με χειροπιαστή ενέργεια και ηλεκτρισμό τη δράση βάζοντάς σε στο σύμπαν της. Επιπλέον, υιοθετεί έναν απενοχοποιημένο αισθησιασμό που προσδίδει χαρακτήρα και προσβασιμότητα σε ένα φιλμ υψηλών καρδιακών παλμών. Καταφέρνει μέχρι και να δικαιώσει ένα από τα διασημότερα κομμάτια των Scorpions που έχει κορεστεί, δυστυχώς, στα ελληνικά ώτα…

Από εκεί και πέρα, παρότι η αφήγηση παραμένει σε "ασφαλή νερά", η ταινία οφείλει τη χάρη της στους γλυκόπικρους αναστοχασμούς που διατυπώνει πάνω στην ίδια τη φύση των επιθυμιών και των απωθημένων. Η απάντηση σε μια μακροχρόνια σχέση που έχει πια αποσεξουαλικοποιηθεί εντελώς, μπορεί να είναι μια περιστασιακή, αυθόρμητη και στα όρια του λιβιδινικού περιπέτεια, αλλά πόσο θα μακροημερεύσει; Κατ’ επέκταση, πόσο περιοριστική μπορεί να είναι η έννοια του "μοναδικού" συντρόφου, όταν άλλος είναι ικανός να προσφέρει αγάπη και άλλος έρωτα; Τα γαλλικά χρησιμοποιούν την ίδια λέξη ("amour") και για τις δύο περιπτώσεις, η Τσόκρι, όμως, εναρμονίζεται με την πολυπλοκότητα της έννοιας και δεν προσφέρει αναπόφευκτα ελλιπείς μα καταπραϋντικές απαντήσεις.

Καναδάς, Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Φύση του Έρωτα

Simple comme Sylvain / The Nature of Love
3
  • Κομεντί
  • 2023
  • Διάρκεια: 110 '
  • Μόνια Τσόκρι

Μια ευκατάστατη γυναίκα σε μακροχρόνια σχέση ερωτεύεται κεραυνοβόλα το μάστορα του εξοχικού της, με τον οποίο σύντομα συνάπτουν παθιασμένο δεσμό που τους φέρνει αντιμέτωπους με τις προκαταλήψεις και την ηθική τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Σιωπηλή Καμαριέρα

Αβίαστα υποβλητική και απροσδόκητα φορτισμένη ερωτικά απεικόνιση μιας ταξικής πάλης σε τέσσερις τοίχους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η Φύλακας των Δράκων

Ημιτελής σε όλα τα επίπεδα περιπέτεια, η οποία δεν εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε τον πραγματικά ενδιαφέροντα και ξεχωριστό κόσμο της.

Η Θάλασσα Μέσα μου

Βραβείο ξενόγλωσσου Όσκαρ για μια ελαττωματική στη ρίζα της προσέγγιση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, η οποία ποντάρει στον συναισθηματικό εκβιασμό.

Δεσμώτης του Ιλίγγου

Η συγκινητικότερη ερωτική ιστορία κι ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στην επιθυμία και την απατηλή "εικόνα" της.

Ο Αρχηγός των Κατασκόπων

Προχειρότατο όσο και τετριμμένο σε όλα του κατασκοπικό θρίλερ, το οποίο λησμονείται τη στιγμή που πέφτουν οι τίτλοι τέλους.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Oxbelly Retreat 2024

Ανακοινώθηκαν σεναριογράφοι και συγγραφείς που συμμετείχαν στο φετινό Oxbelly.

Ταινίες Τσέπης: γυρισμένες με κινητό από εσάς για εσάς

"Το καλοκαίρι φταίει" είναι ο τίτλος για το φετινό κάλεσμα σε νέους σκηνοθέτες και νέες σκηνοθέτριες.