Πάντα Υπάρχει το Αύριο

2

Συνταγογραφημένο ανάλαφρο μελόδραμα που χαντακώνει τον πολύτιμο αντισεξιστικό λόγο του σε ένα αφελές σενάριο.

Πάντα Υπάρχει το Αύριο 1

Ξημερώνει, η Ντέλια ξυπνάει, λέει καλημέρα στο σύζυγό της και εκείνος τη χτυπά. Έτσι, τρομοκρατικά και βίαια, εξελίσσεται η ρουτίνα της κεντρικής ηρωίδας την οποία ενσαρκώνει η Πάολα Κορτελέζι. Το ημερολόγιο γράφει 1946, ο Μουσολίνι είναι πια παρελθόν και η Ιταλία μπαίνει σε νέα εποχή. Τα συντηρητικά κατάλοιπα του φασισμού, όμως, συνεχίζουν να παρεισφρέουν στα σπίτια των φτωχών λαϊκών τάξεων, ένα εκ των οποίων είναι και της Ντέλια, η οποία προσπαθεί δουλεύοντας όπου βρει να αναθρέψει τα παιδιά της όσο ανέχεται την κακοποίηση του άντρα της. Μέχρις ότου δεν αντέχει πια.

Η Κορτελέζι, η οποία σκηνοθετεί για πρώτη φορά, διαθέτει ωστόσο αρκετή πείρα, έχοντας πρωταγωνιστήσει και υπογράψει τα σενάρια μιας σειράς κωμωδιών μαζικής απήχησης ("Δε θα Συμπεθεριάσουμε Ποτέ!", "Άντρες Εναντίον Γυναικών"). Στο ντεμπούτο της, βέβαια, επιλέγει να εμβαθύνει στις πολλαπλές εκφάνσεις της πατριαρχικής καταπίεσης και δη της σεξιστικής βίας, υιοθετώντας μια ισόποσα δραματική και ανάλαφρη προσέγγιση. Μια αντιφατική πλην γνώριμη κινηματογραφική συνταγή ("Τζότζο", "Η Ζωή Είναι Ωραία"), την οποία η δημιουργός διανθίζει με αισθητικά δάνεια από το ρεύμα του ιταλικού νεορεαλισμού ("Κλέφτης Ποδηλάτων", "Στρόμπολι"), προσθέτοντας στοιχεία μιούζικαλ για να τονιστεί το αίσθημα αποπροσωποποίησης της ηρωίδας στις βίαιες σκηνές και επενδύοντας στη νοσταλγία.

Κάπου εδώ ξεκινούν και τα φάουλ της Κορτελέζι, η οποία από τη δίκαιη καταγγελία περνά σταδιακά στην επανάληψη και τη φλυαρία. Ελαττώματα που προκύπτουν, κυρίως, από τη συνταγογραφημένη πλοκή (η συζυγική φρίκη, το ερωτικό απωθημένο) και την ανάπτυξη των χαρακτήρων, η οποία ενστερνίζεται αντί να διασκεδάζει τα στερεότυπα που επικαλείται. Κάθε ήρωας ορίζεται αποκλειστικά από την ιδιότητα που του αποδίδεται και τα δεινά τους παρουσιάζονται με μελοδραματική υπερβολή όσο και με συναισθηματικό χειρισμό. Κατ’ επέκταση, οι περίπλοκες καταστάσεις που απεικονίζονται οδηγούνται σε μια αναπόφευκτη απλοϊκότητα. Εντέλει, η Κορτελέζι προφυλάσσεται από την πολυτιμότητα όσων την ανησυχούν, παρά το γεγονός πως η σεναριακή αφέλειά της δεν μειώνεται στο ελάχιστο.

Α/Μ. Ιταλία. 2023. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Πάντα Υπάρχει Το Αύριο

C'è Ancora Domani / There Is Always Tomorrow
2
  • Δραματική Κωμωδία
  • 2023
  • Διάρκεια: 118 '
  • Πάολα Κορτελέζι

Στη μεταπολεμική Ιταλία, μια μητέρα προσπαθεί να αναθρέψει τα παιδιά της, αλλά και να επιβιώσει ενός κακοποιητικού συζύγου, μέχρις ότου δεν αντέχει πια και αποφασίζει να αναλάβει δράση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.