Ρασομόν

5

Η αλήθεια, το ψέμα και το αιώνιο απατηλό παιχνίδι τους στην κομψότερη, αξεπέραστη έως τώρα κινηματογραφική εκδοχή τους. Χρυσό Λιοντάρι και ξενόγλωσσο Όσκαρ για την εμβληματικότερη στιγμή του ιαπωνικού σινεμά.

Ρασομόν

Δύο νουβέλες του Ριουνοσούκε Ακουταγκάουα, του "πατέρα του ιαπωνικού διηγήματος", μας ταξιδεύουν στην Ιαπωνία του 15ου αιώνα. Εκεί ένας ληστής αναμετριέται με ένα σαμουράι και τη σύζυγό του: ένας άνθρωπος νεκρός, ενδεχομένως ένας βιασμός, αλλά το τι ακριβώς συνέβη θα το μάθουμε(;) μέσα από τέσσερις αντικρουόμενες αφηγήσεις. Το "Ρασομόν" αποτελεί την αριστουργηματικότερη κινηματογραφική σπουδή πάνω στην αλήθεια και το ψέμα, ένα πιραντελικό κομψοτέχνημα το οποίο αιφνιδιάζει ακόμα και τον σύγχρονο θεατή. Ο ληστής, το… φάντασμα του σαμουράι, η σύζυγός του και ένας χωρικός, αυτόπτης μάρτυρας θα δώσουν καθένας τη δική του εκδοχή πάνω στα θολά γεγονότα, η αλήθεια, όμως, θα μείνει μέχρι τέλους σκοτεινή, κρυμμένη πίσω από την αινιγματική ανθρώπινη φύση και τις αντικρουόμενες επιθυμίες της.

Ο Ακίρα Κουροσάβα μας παρασύρει σ’ αυτό το απολαυστικό παιχνίδι, το οποίο δεν είναι παρά ένας εφιαλτικός λαβύρινθος που αναπαριστά με ζωηρή ειρωνεία τη ματαιότητα η οποία συνοδεύει την αναζήτηση της απόλυτης γνώσης. Το κάνει μάλιστα με καθαρά κινηματογραφικό τρόπο, με μια ανεπανάληπτη σκηνοθετική δεξιοτεχνία η οποία ενορχηστρώνει τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση: τη γεωμετρική αυστηρότητα των πλάνων, τις κινήσεις της κάμερας, τις φωτοσκιάσεις, τη διασκευασμένη ενορχήστρωση του "Μπολερό", το διαφορετικό αφηγηματικό στιλ κάθε ιστορίας. Με μια ταινία που εμφανίστηκε από το πουθενά στο Φεστιβάλ Βενετίας του 1951 (κερδίζοντας το Χρυσό Λιοντάρι και αργότερα το ξενόγλωσσο Όσκαρ), το θέατρο Νο, το Καμπούκι και η ιαπωνική λογοτεχνική παράδοση συνάντησαν για πρώτη φορά επί οθόνης τη μοντέρνα δυτική σκέψη και ένα άγνωστο σύμπαν, το σινεμά της Άπω Ανατολής, αποκαλύφθηκε στα μάτια της έκθαμβης παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας.

Α/Μ. Ιαπωνία. 1950. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Ρασομόν

Rashomon
5
  • Σινεφίλ
  • 1950
  • Διάρκεια: 88 '
  • Ακίρα Κουροσάβα

Στην Ιαπωνία του 15ου αιώνα ένας ληστής αναμετριέται με ένα σαμουράι και τη σύζυγό του: ένας άνθρωπος νεκρός, ενδεχομένως ένας βιασμός, αλλά το τι ακριβώς συνέβη θα το μάθουμε(;) μέσα από τέσσερις αντικρουόμενες αφηγήσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο έρχεται στην Αθήνα

Η διοργάνωση σε συνεργασία με την Feelgood Entertainment παρουσιάζουν μια από τις πιο ποιοτικές ελληνικές ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2024

Σκάρλετ Γιόχανσον & Τσάνινγκ Τέιτουμ μιλούν για τη "σχέση" τους στο "Fly Me to the Moon"

Το πρωτοκλασάτο δίδυμο που πρωταγωνιστεί στην αναμενόμενη "διαστημική" κομεντί μοιράζεται την εμπειρία των γυρισμάτων στο αποκλειστικό κλιπ που εξασφάλισε το "α".

"We Rebuild, We Reclaim": Μαύρος κινηματογράφος στην καρδιά της πόλης

Μια βραδιά σινεμά που αναδεικνύει παραγνωρισμένες φωνές της μεγάλης οθόνης έρχεται από τις ομάδες των Afrosocially και We Are Community σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (4-10/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Μια έξυπνη καμπάνια της Ακαδημίας διαφημίζει τα ταξίδια του ελληνικού σινεμά

Η διεθνής καταξίωση των εγχώριων παραγωγών αναδεικνύεται σε μια πετυχημένη σειρά από τηλεοπτικά σποτ.

Updated | Η Αθήνα γιορτάζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με πέντε προβολές

Δήμος Αθηναίων και Ταινιοθήκη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά εκδηλώσεων που τιμούν την πρόσφατη ελληνική ιστορία.

Ο "Μικρόκοσμος" γίνεται 20 ετών και μας καλεί σε ένα κινηματογραφικό πάρτι

Με ποτό, φαγητό DJ sets και ταινίες – ορόσημα για τη διαδρομή του "Μικρόκοσμου" συν δύο ακυκλοφόρητες στην Ελλάδα.