Το Κουρδιστό Πορτοκάλι

4

Με επιθετικό οπτικό μοντερνισμό και ατελείωτη ειρωνεία, ο Κιούμπρικ φωτογραφίζει ένα δυσοίωνο μέλλον, αμφισβητεί τις βασικές κοινωνιολογικές αρχές περί βίαιης συμπεριφοράς και σκηνοθετεί την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της γενιάς της.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι

Κριτική ματιά πάνω στην εξεγερτική διάθεση των 60s, το "Κουρδιστό πορτοκάλι" του Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει με μοντέρνο λογοτεχνικό τρόπο την εκρηκτική βία που γεννά και ταυτόχρονα προσπαθεί να καταπιέσει η ευημερούσα, μα βαθιά αλλοτριωμένη δυτική κοινωνία. Ο πάντα ανήσυχος Στάνλεϊ Κιούμπρικ θα το διασκευάσει σεναριακά και θα το σκηνοθετήσει σαν μια φαντασμαγορική σινε-όπερα με βαθιά κυνική οπτική και απαισιόδοξη προοπτική, αμφισβητώντας τις βασικές κοινωνιολογικές αρχές για τη γέννηση, την υπόθαλψη και την εξάπλωση της βίας. Ποιος είναι εδώ το θύμα και ποιος ο θύτης; Ποιες είναι οι πλέον αποτρόπαιες πράξεις; Αυτές του Άλεξ και της συμμορίας του ή εκείνες της θεσμοθετημένης εξουσίας (νόμος, επιστήμη);

Με οπτικό μοντερνισμό, επιθετική αφήγηση, ατελείωτη ειρωνεία, πρωτότυπη χρήση της μουσικής (από την "5η συμφωνία" του Μπετόβεν ως το "Singing in the rain") και μια ασυγκράτητη, "ηλεκτρισμένη" ερμηνεία από τον Μάλκολμ ΜακΝτάουελ, το "Κουρδιστό Πορτοκάλι", η πιο αμφιλεγόμενη ταινία της γενιάς της, φωτογραφίζει ένα δυσοίωνο μέλλον, όπου όλοι μας θα είμαστε καταδικασμένοι να παρακολουθούμε ένα ατελείωτα βίαιο θέμα χωρίς να μπορούμε να αποστρέψουμε τα μάτια.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 1971. Διάρκεια: 137΄

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι

A Clockwork Orange
4
  • Σινεφίλ
  • 1971
  • Διάρκεια: 136 '
  • Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Στο εγγύς μέλλον, ο Άλεξ επιδίδεται μαζί με τη συμμορία του σε εγκληματικές ενέργειες χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό. Φτάνοντας ως το φόνο, συλλαμβάνεται και υποβάλλεται σε μια ειδική θεραπεία πλύσης εγκεφάλου, ώστε να νιώθει αποστροφή για οποιαδήποτε έκφραση βίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο έρχεται στην Αθήνα

Η διοργάνωση σε συνεργασία με την Feelgood Entertainment παρουσιάζουν μια από τις πιο ποιοτικές ελληνικές ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2024

Σκάρλετ Γιόχανσον & Τσάνινγκ Τέιτουμ μιλούν για τη "σχέση" τους στο "Fly Me to the Moon"

Το πρωτοκλασάτο δίδυμο που πρωταγωνιστεί στην αναμενόμενη "διαστημική" κομεντί μοιράζεται την εμπειρία των γυρισμάτων στο αποκλειστικό κλιπ που εξασφάλισε το "α".

"We Rebuild, We Reclaim": Μαύρος κινηματογράφος στην καρδιά της πόλης

Μια βραδιά σινεμά που αναδεικνύει παραγνωρισμένες φωνές της μεγάλης οθόνης έρχεται από τις ομάδες των Afrosocially και We Are Community σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (4-10/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Μια έξυπνη καμπάνια της Ακαδημίας διαφημίζει τα ταξίδια του ελληνικού σινεμά

Η διεθνής καταξίωση των εγχώριων παραγωγών αναδεικνύεται σε μια πετυχημένη σειρά από τηλεοπτικά σποτ.

Updated | Η Αθήνα γιορτάζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με πέντε προβολές

Δήμος Αθηναίων και Ταινιοθήκη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά εκδηλώσεων που τιμούν την πρόσφατη ελληνική ιστορία.

Ο "Μικρόκοσμος" γίνεται 20 ετών και μας καλεί σε ένα κινηματογραφικό πάρτι

Με ποτό, φαγητό DJ sets και ταινίες – ορόσημα για τη διαδρομή του "Μικρόκοσμου" συν δύο ακυκλοφόρητες στην Ελλάδα.