Ένα Ήσυχο Μέρος: Ημέρα Πρώτη

2

Εύρυθμο θρίλερ φαντασίας που, ως πρίκουελ, εκμεταλλεύεται τη σιωπηλή συνταγή των δυο πρώτων ταινιών, κορυφώνοντάς την όμως με αφέλεια και υπερβολικό συναισθηματισμό.

Ένα Ήσυχο Μέρος: Ημέρα Πρώτη

Από τις καλύτερες χολιγουντιανές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, με γερές δόσεις τρόμου, το "Ένα Ήσυχο Μέρος" (2018) του Τζον Κραζίνσκι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευρηματική σεναριακή ιδέα του, υπηρετώντας τη με διηγηματική συνέπεια και αποτελεσματική σκηνοθεσία. Στο ίδιο σχεδόν επίπεδο κρατήθηκε και το σίκουελ του 2020, με τον Κραζίνσκι να αποχωρεί πλέον πίσω από την κάμερα, κρατώντας για το πρίκουελ τους ρόλους του παραγωγού και του συνσεναριογράφου της βασικής ιστορίας. Την πλήρη ανάπτυξή της και τη σκηνοθετική καθοδήγηση ανέλαβε ο ανερχόμενος Μάικλ Σαρνόσκι του δραματικού θρίλερ "Pig" (2021) με τον Νίκολας Κέιτζ, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος κουβαλάει σχεδόν μόνος του όλη την ταινία, η οσκαρική Λουπίτα Νιόγκ’ο ("12 Χρόνια Σκλάβος").

Η Κενυάτισσα σταρ υποδύεται την καρκινοπαθή σε τελικό στάδιο Σαμ, η οποία αφήνει για λίγο την κλινική στην οποία νοσηλεύεται και πηγαίνει ως το κέντρο της Νέας Υόρκης για μια παράσταση κουκλοθεάτρου. Εκεί θα γίνει μάρτυρας μιας φονικής εισβολής από εξωγήινα τέρατα, τα οποία εξοντώνουν οποιονδήποτε βγάζει τον παραμικρό ήχο. Ακολουθεί μια περιπέτεια επιβίωσης, η οποία εκμεταλλεύεται τη σιωπηλή συνταγή των δύο πρώτων ταινιών, υποστηρίζοντάς τη με μια εντυπωσιακή εικονογραφία αστικής καταστροφής. Οι σκηνές αγωνίας κινούνται, σεναριακά και αφηγηματικά, μέσα στο οικείο, προβλέψιμο πλαίσιο, με την παρουσία μιας γάτας κι ενός Βρετανού επιζώντος να κάνουν το ταξίδι της Σαμ προς το Χάρλεμ (για να απολαύσει ένα κομμάτι πίτσα) πιο ενδιαφέρον και πιο ριψοκίνδυνο. Λίγο πριν ολοκληρωθεί, όμως, αυτό το εύρυθμο θρίλερ φαντασίας έχει εξαντλήσει τις ιδέες του και την αντοχή του, επενδύοντας σε μια κορύφωση γεμάτη αφέλεια και υπερβολικό συναισθηματισμό.

ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2024. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Ήσυχο Μέρος: Ημέρα Πρώτη

A Quiet Place: Day One
2
  • Περιπέτεια
  • 2024
  • Διάρκεια: 100 '
  • Μάικλ Σαρνόσκι

Βαριά άρρωστη, η Σαμ αφήνει για λίγο την κλινική στην οποία νοσηλεύεται και πηγαίνει ως το κέντρο της Νέας Υόρκης για μια παράσταση κουκλοθεάτρου. Εκεί θα γίνει μάρτυρας μιας φονικής εισβολής από εξωγήινα τέρατα, τα οποία εξοντώνουν οποιονδήποτε βγάζει τον παραμικρό ήχο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το πλήρες πρόγραμμα του 3ου Evia Film Project

Η οικολογική διοργάνωση αποκαλύπτει όλα τα δρώμενα του φετινού προγράμματός της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/06/2024

Η πρωταγωνίστρια Κλέλια Ανδριολάτου μιλά στο "α" για τον "Τελευταίο Ταξιτζή"

Θέσαμε τις ερωτήσεις μας στην ταχύτατα ανερχόμενη ηθοποιό που πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Στέργιου Πάσχου.

Ορίζοντας: Ένα Αμερικανικό Έπος - Κεφάλαιο 1

Παλιομοδίτικο, στιβαρά σκηνοθετημένο γουέστερν, το οποίο προσπαθεί να συνθέσει την τοιχογραφία της γέννησης ενός έθνους μέσα από ημιτελείς, ασύντακτες υποπλοκές, βγαλμένες θαρρείς από μίνι τηλεοπτική σειρά.

Ο Τελευταίος Ταξιτζής

Η ερωτική εμμονή καθοδηγεί ένα βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ψυχολογικό θρίλερ με αφηγηματικές αρετές, το οποίο αναμειγνύει με υπερβολική αυτοπεποίθηση τα μισά κινηματογραφικά είδη.

Μικρά Πρόστυχα Γράμματα

Κωμωδία στα χνάρια της σατιρικής βρετανικής παράδοσης. Με πικάντικη ιδέα, εξαιρετικές πρωταγωνίστριες, χωρίς όμως διάθεση να διαφοροποιηθεί από τα κλισέ και τις εύκολες λύσεις.

The Straight Story

Συγκινητικότατο road movie που αναδεικνύει την ομορφιά του αχανούς αμερικανικού τοπίου και των ανθρώπων του. Η πιο ανθρώπινη και… straight ταινία της φιλμογραφίας του Ντέιβιντ Λιντς.

Ο Πάντα-Πανγκ στην Αφρική

Ο "Βασιλιάς των Λιονταριών", το "Kung Fu Panda" και η "Μαδαγασκάρη" δίνουν ιδέες σε ένα "συναρμολογημένο" by the book κινούμενο σχέδιο για το προεφηβικό κοινό.