Μικρά Πρόστυχα Γράμματα

2

Κωμωδία στα χνάρια της σατιρικής βρετανικής παράδοσης. Με πικάντικη ιδέα, εξαιρετικές πρωταγωνίστριες, χωρίς όμως διάθεση να διαφοροποιηθεί από τα κλισέ και τις εύκολες λύσεις.

Μικρά Πρόστυχα Γράμματα

Ελάχιστα γνωστή πλέον, η "υπόθεση των λιβέλων του Λίτλχαμπτον" μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφικό σενάριο κωμωδίας του στούντιο Ίλινγκ. Είναι, όμως, πέρα για πέρα αληθινή και έλαβε χώρα σε μια παραθαλάσσια πόλη της νότιας Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Τώρα διασκευάζεται για τη μεγάλη οθόνη, παραμένοντας πιστή στα ονόματα των εμπλεκομένων και σε μεγάλο βαθμό και στα πραγματικά γεγονότα, από τον ηθοποιό και τηλεοπτικό σεναριογράφο Τζόνι Σουίτ.

Η κάμερα της Τέα Σέροκ ("Πριν Έρθεις Εσύ") μας μεταφέρει, λοιπόν, στην καθημερινή ρουτίνα του Λίτλχαμπτον έναν αιώνα πριν, η οποία διαταράσσεται όταν η συντηρητική γεροντοκόρη Ίντιθ αρχίζει να λαμβάνει ανώνυμα γράμματα γεμάτα επιθετικές βωμολοχίες. Υπεύθυνη θεωρείται η εξωστρεφής Ιρλανδή γειτόνισσά της Ρόουζ, η οποία συλλαμβάνεται και παραπέμπεται σε δίκη. Αλλά η αστυνόμος Μος υποψιάζεται ότι η αλήθεια μπορεί να είναι διαφορετική κι έτσι, παρά τις ρητές εντολές των ανωτέρων της, ξεκινάει τη δική της έρευνα.

Αστυνομικό μυστήριο από τη μία, όχι ιδιαίτερα βαθύ βέβαια, κωμωδία χαρακτήρων, από την άλλη, τα "Μικρά Πρόστυχα Γράμματα" ακολουθούν με κέφι μια πικάντικη βασική ιδέα και τα χνάρια της σατιρικής βρετανικής παράδοσης. Ταυτόχρονα σχολιάζουν σκωπτικά την ανδροκρατούμενη και ρατσιστική βρετανική κοινωνική πραγματικότητα, εστιάζοντας στην πολλαπλή περιθωριοποίηση των γυναικών, από το οικογενειακό ως το επαγγελματικό πεδίο. Όλα αυτά, όμως, χωρίς τη διάθεση των Σάροκ και Σουίτ να διαφοροποιηθούν από τα κλισέ και τις εύκολες λύσεις. Οι περιθωριακοί χαρακτήρες παραμένουν γραφικοί, οι έντονα δραματικές νότες (ειδικά στο δικαστήριο) ακούγονται φάλτσες, ενώ τα μηνύματα υπογραμμίζονται έντονα και άτσαλα. Παρ’ όλα αυτά, η feelgood διάθεση επιμένει, μιας και η αντιπαράθεση Ολίβια Κόλμαν - Τζέσι Μπάκλεϊ, με ενδιάμεση την απολαυστική Αντζάνα Βάσαν, είναι ένα ερμηνευτικό χάρμα ιδέσθαι.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Μικρά Πρόστυχα Γράμματα

Wicked Little Letters
2
  • Κομεντί
  • 2023
  • Διάρκεια: 100 '
  • Τέα Σάροκ

Όλα κυλούν ήσυχα στην παραθαλάσσια αγγλική πόλη του Λίτλχαμπτον, μέχρι που η συντηρητική γεροντοκόρη Ίντιθ αρχίζει να λαμβάνει ανώνυμα γράμματα γεμάτα επιθετικές βωμολοχίες. Υπεύθυνη θεωρείται η εξωστρεφής Ιρλανδή γειτόνισσά της Ρόουζ, αλλά η αστυνόμος Μος υποψιάζεται ότι η αλήθεια μπορεί να είναι διαφορετική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το πλήρες πρόγραμμα του 3ου Evia Film Project

Η οικολογική διοργάνωση αποκαλύπτει όλα τα δρώμενα του φετινού προγράμματός της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/06/2024

Η πρωταγωνίστρια Κλέλια Ανδριολάτου μιλά στο "α" για τον "Τελευταίο Ταξιτζή"

Θέσαμε τις ερωτήσεις μας στην ταχύτατα ανερχόμενη ηθοποιό που πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Στέργιου Πάσχου.

Ορίζοντας: Ένα Αμερικανικό Έπος - Κεφάλαιο 1

Παλιομοδίτικο, στιβαρά σκηνοθετημένο γουέστερν, το οποίο προσπαθεί να συνθέσει την τοιχογραφία της γέννησης ενός έθνους μέσα από ημιτελείς, ασύντακτες υποπλοκές, βγαλμένες θαρρείς από μίνι τηλεοπτική σειρά.

Ένα Ήσυχο Μέρος: Ημέρα Πρώτη

Εύρυθμο θρίλερ φαντασίας που, ως πρίκουελ, εκμεταλλεύεται τη σιωπηλή συνταγή των δυο πρώτων ταινιών, κορυφώνοντάς την όμως με αφέλεια και υπερβολικό συναισθηματισμό.

Ο Τελευταίος Ταξιτζής

Η ερωτική εμμονή καθοδηγεί ένα βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ψυχολογικό θρίλερ με αφηγηματικές αρετές, το οποίο αναμειγνύει με υπερβολική αυτοπεποίθηση τα μισά κινηματογραφικά είδη.

The Straight Story

Συγκινητικότατο road movie που αναδεικνύει την ομορφιά του αχανούς αμερικανικού τοπίου και των ανθρώπων του. Η πιο ανθρώπινη και… straight ταινία της φιλμογραφίας του Ντέιβιντ Λιντς.

Ο Πάντα-Πανγκ στην Αφρική

Ο "Βασιλιάς των Λιονταριών", το "Kung Fu Panda" και η "Μαδαγασκάρη" δίνουν ιδέες σε ένα "συναρμολογημένο" by the book κινούμενο σχέδιο για το προεφηβικό κοινό.