Επιστάτης Σάνσο

5

Αργυρό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για ένα πανέμορφο λυρικό αριστούργημα, το οποίο περιγράφει με ρεαλιστική σκληρότητα και εικαστική μεγαλοπρέπεια τη μεγάλη ανθρώπινη περιπέτεια.

Επιστάτης Σάνσο

Από τις κορυφαίες στιγμές της φιλμογραφίας του Κένζι Μιζογκούτσι ("Ουγκέτσου Μονογκατάρι", "Οι Σταυρωμένοι Εραστές"), ο "Επιστάτης Σάνσο" είναι μια Jidaigeki (ταινία εποχής) βασισμένη σε ένα διήγημα του 1915 του Μόρι Ογκάι, το οποίο διασκεύασε με τη σειρά του μια λαϊκή ιστορία του 14ου αιώνα. Αυτή εκτυλίσσεται στη μεσαιωνική Ιαπωνία, όπου η σύζυγος και τα δυο παιδιά ενός εξόριστου κυβερνήτη απάγονται από ληστές. Η μητέρα πουλιέται ως πόρνη και τα παιδιά γίνονται σκλάβοι στο φέουδο του σκληρού επιστάτη Σάνσο, μεγαλώνοντας κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Αργυρό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για ένα πανέμορφο, λυρικό αριστούργημα που αποτυπώνει με ρεαλιστική σκληρότητα και εικαστική μεγαλοπρέπεια τη μεγάλη ανθρώπινη περιπέτεια. Η εσωτερική πάλη μεταξύ πνευματικών αξιών και ενστικτωδών παρορμήσεων αντιπαραβάλλεται με τις βίαιες επιλογές επιβίωσης (σε έναν παράλογα άδικο κόσμο), καθώς ο Μιζογκούτσι περιγράφει με την αφαιρετική λιτότητα του θεάτρου Νο και μια μεγαλόπρεπη σκηνοθετική σύνθεση την τραγική σύγκρουση ηθικής ακεραιότητας και στυγνής εξουσίας. Ένα αρυτίδωτο υπόδειγμα μετατροπής των μελοδραματικών σινε-συμβάσεων σε βαθύ υπαρξιακό σπαραγμό.

Α/Μ. Ιαπωνία. 1954. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Επιστάτης Σάνσο

Sansho Dayou / Sansho the Bailiff
5
  • Δραματική
  • 1954
  • Διάρκεια: 124 '
  • Κένζι Μιζογκούτσι

Στη μεσαιωνική Ιαπωνία, η σύζυγος και τα δυο παιδιά ενός εξόριστου κυβερνήτη απάγονται από ληστές. Η μητέρα πουλιέται ως πόρνη και τα παιδιά γίνονται σκλάβοι στο φέουδο του σκληρού επιστάτη Σάνσο, όπου μεγαλώνουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το πλήρες πρόγραμμα του 3ου Evia Film Project

Η οικολογική διοργάνωση αποκαλύπτει όλα τα δρώμενα του φετινού προγράμματός της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/06/2024

Η πρωταγωνίστρια Κλέλια Ανδριολάτου μιλά στο "α" για τον "Τελευταίο Ταξιτζή"

Θέσαμε τις ερωτήσεις μας στην ταχύτατα ανερχόμενη ηθοποιό που πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Στέργιου Πάσχου.

Ορίζοντας: Ένα Αμερικανικό Έπος - Κεφάλαιο 1

Παλιομοδίτικο, στιβαρά σκηνοθετημένο γουέστερν, το οποίο προσπαθεί να συνθέσει την τοιχογραφία της γέννησης ενός έθνους μέσα από ημιτελείς, ασύντακτες υποπλοκές, βγαλμένες θαρρείς από μίνι τηλεοπτική σειρά.

Ένα Ήσυχο Μέρος: Ημέρα Πρώτη

Εύρυθμο θρίλερ φαντασίας που, ως πρίκουελ, εκμεταλλεύεται τη σιωπηλή συνταγή των δυο πρώτων ταινιών, κορυφώνοντάς την όμως με αφέλεια και υπερβολικό συναισθηματισμό.

Ο Τελευταίος Ταξιτζής

Η ερωτική εμμονή καθοδηγεί ένα βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ψυχολογικό θρίλερ με αφηγηματικές αρετές, το οποίο αναμειγνύει με υπερβολική αυτοπεποίθηση τα μισά κινηματογραφικά είδη.

Μικρά Πρόστυχα Γράμματα

Κωμωδία στα χνάρια της σατιρικής βρετανικής παράδοσης. Με πικάντικη ιδέα, εξαιρετικές πρωταγωνίστριες, χωρίς όμως διάθεση να διαφοροποιηθεί από τα κλισέ και τις εύκολες λύσεις.

The Straight Story

Συγκινητικότατο road movie που αναδεικνύει την ομορφιά του αχανούς αμερικανικού τοπίου και των ανθρώπων του. Η πιο ανθρώπινη και… straight ταινία της φιλμογραφίας του Ντέιβιντ Λιντς.