Gas Station ή Τα Περιστέρια της Λαχώρης

2

Καταγγελία της πολύπλευρης εκμετάλλευσης του προσφυγικού προβλήματος, με αποκαλυπτικά ηχητικά ντοκουμέντα και συγκινητικές εξομολογήσεις.

Gas Station ή Τα Περιστέρια της Λαχώρης

Μελετητής της ρέουσας ανθρωπογεωγραφίας την οποία δημιουργούν οι ανά τον κόσμο εμπόλεμες συγκρούσεις και μεταναστευτικές ροές, ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Θωμάς Σίδερης ("Τα Ρόδια του Ναγκόρνο – Καραμπάχ", "Ο Γάμος στο Αφρίν", "Το Θολό Ποτάμι του Μπαασίμ") στρέφει αυτήν τη φορά την κάμερά του στην ελληνική πραγματικότητα και τη σχέση της με τα περιστέρια της Λαχώρης. Έτσι, σκληρό ντοκουμέντο και ποιητικές ιδέες δίνουν το χέρι στις διασταυρούμενες ιστορίες τριών Πακιστανών μεταναστών, του πατέρα του σκηνοθέτη, εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, και του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Καταγγέλλοντας την πολύπλευρη εκμετάλλευση του προσφυγικού προβλήματος με συγκινητικές εξομολογήσεις και αποκαλυπτικά ηχητικά ντοκουμέντα (τις τηλεφωνικές συνομιλίες πολλών επιβατών του μοιραίου αλιευτικού με τις οικογένειές τους λίγο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους από τη Λιβύη για την Ιταλία), η ταινία ανοίγει πολλά μέτωπα, μέχρι κι αυτό της Χρυσής Αυγής, χάνοντας συχνά την αποτελεσματική στόχευσή της. Όταν εστιάζει στην επώνυμη ανθρώπινη περιπέτεια η κινηματογραφική αλήθεια βγαίνει μπροστά, όταν όμως πολιτικολογεί ή ποντάρει στο συναίσθημα, καταφεύγει, αναγκαστικά, σε κοινότοπα συμπεράσματα.

Ελλάδα. 2024. Διάρκεια: 82΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Gas Station ή Τα Περιστέρια της Λαχώρης

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2024
  • Διάρκεια: 82 '
  • Θωμάς Σίδερης

Οι διασταυρούμενες ιστορίες τριών Πακιστανών μεταναστών, του πατέρα του σκηνοθέτη, εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, και του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Σκοτώστε τον Βενσάν

Το οικείο γίνεται ανοίκειο σε μια πρωτότυπη ταινία κοινωνικού τρόμου, η οποία αξιοποιεί την έξυπνη έμπνευσή της, πλουτίζοντάς τη με μαύρο χιούμορ, εκπλήξεις και διαρκείς αλλαγές κατεύθυνσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
04/07/2024

Κάθε Πέρυσι και Καλύτερα

Οι δημιουργοί των "Αθίκτων" σατιρίζουν τη σύγχρονη γαλλική κοινωνική πραγματικότητα με μια προβλέψιμα διασκεδαστική, αλλά ανώδυνη και συναισθηματικά συγκαταβατική κομεντί.

Σιωπηλός Μάρτυς

Θρίλερ υποδειγματικού σασπένς και σαρδόνιου χιούμορ, αποτελεί μια περίτεχνη ψυχαναλυτική μελέτη και την πλέον ολοκληρωμένη προβληματική του χιτσκοκικού έργου πάνω στη σχέση θεατή - θεάματος.

Ρασομόν

Η αλήθεια, το ψέμα και το αιώνιο απατηλό παιχνίδι τους στην κομψότερη, αξεπέραστη έως τώρα κινηματογραφική εκδοχή τους. Χρυσό Λιοντάρι και ξενόγλωσσο Όσκαρ για την εμβληματικότερη στιγμή του ιαπωνικού σινεμά.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι

Με επιθετικό οπτικό μοντερνισμό και ατελείωτη ειρωνεία, ο Κιούμπρικ φωτογραφίζει ένα δυσοίωνο μέλλον, αμφισβητεί τις βασικές κοινωνιολογικές αρχές περί βίαιης συμπεριφοράς και σκηνοθετεί την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της γενιάς της.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 3ο Evia Film Project

Το οικολογικό κινηματογραφικό φεστιβάλ που στήνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει και θα είμαστε και φέτος εκεί.

Το 9ο Parthenώn Film Festival διηγείται ιστορίες από τα '90s

"Το Κορίτσι μου" του Χάουαρντ Ζιφ και το "The Truman Show", το ιδιοφυές και προφητικό φιλμ του Πίτερ Γουέαρ, ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν στο νοσταλγικό κινηματογραφικό ταξίδι στα '90s.