Φρίμοντ

3,5

Οδοιπορικό αναζήτησης ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα σ’ έναν κόσμο πολυπολιτισμικής μοναξιάς. Με αναζωογονητικό χιούμορ, κατασταλαγμένη σοφία και τη γήινη, απολαυστική απλότητα του πρώιμου Τζάρμους.

Φρίμοντ

Ένα κινέζικο ρητό ισχυρίζεται πως "η αρετή στέκεται στη μέση". Το πιστεύει ακράδαντα ο Κινέζος ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου μπισκότων τύχης του Σαν Φρανσίσκο στο οποίο δουλεύει η Ντόνια, μια μετανάστρια από το Αφγανιστάν η οποία διαμένει στο κοντινό Φρίμοντ. Η ρουτίνα της περιορίζεται σε λιγοστές κουβέντες με μια συνομήλικη συνάδελφο και μερικούς συμπατριώτες της που μένουν στην ίδια πολυκατοικία, ενώ σε τακτά διαστήματα επισκέπτεται έναν ψυχίατρο, ζητώντας να της γράψει υπνωτικά χάπια, μιας και δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Μέχρι που μια ηλικιωμένη συνάδελφός της πεθαίνει ξαφνικά εν ώρα εργασίας κι αναλαμβάνει να γράφει εκείνη πλέον τα μηνύματα που συσκευάζονται μέσα στα μπισκότα.


Η τέταρτη ταινία του ιρανικής καταγωγής Μπαμπάκ Τζαλαλί ("Frontier Blues", "Radio Dreams", "Land") αναζητά τη μέση οδό σε έναν κόσμο των άκρων. Βίαιο (το Αφγανιστάν που άφησε πίσω της η Ντόνια) και πλασματικά παρηγορητικό (οι τούρκικες τηλεοπτικές σαπουνόπερες), ανοιχτό σε κάθε πολυπολιτισμική επαφή και ταυτόχρονα μοναχικό και αποξενωμένο. Η Ντόνια τον παρατηρεί κρατώντας τις αποστάσεις της. Δεν επεμβαίνει στις ζωές των συμπατριωτών της, δεν ακολουθεί την τακτική ερωτικής προσέγγισης της Αμερικανίδας συναδέλφου της, δεν αποκαλύπτει στον ψυχίατρο, αλλά ούτε και στον εαυτό της, τους πραγματικούς, βαθύτερους λόγους της αϋπνίας της. Με ένα χάπι θέλει να κρατήσει αναμνήσεις και προσδοκίες μακριά. Το μέλλον (της), όμως, δεν μπορεί να περιμένει και η τύχη(;) φροντίζει να το φέρει μπροστά της. Τώρα, πρέπει να το γράψει η ίδια.


Ακολουθώντας τα διδάγματα του Ασπροδόντη, του τετράποδου πρωταγωνιστή του διάσημου μυθιστορήματος του Τζακ Λόντον, η Ντόνια θα ξεκινήσει ένα καθυστερημένο οδοιπορικό αναζήτησης ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα σ’ έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένης μοναξιάς. Ο Τζαλαλί την ακολουθεί από τη σωστή κινηματογραφική απόσταση, την πλαισιώνει με ένα ασπρόμαυρο, τετράγωνο κάδρο και τη συνοδεύει με αναζωογονητικό χιούμορ, κατασταλαγμένη σοφία και τη γήινη, απολαυστική απλότητα του πρώιμου Τζάρμους. Παράλληλα, φροντίζει το μήνυμά της στον "έξω κόσμο" να φτάσει στα λάθος χέρια, έτσι όπως συμβαίνει πάντα όταν πρέπει να γίνει τελικά κάτι σωστό.

Α/Μ. ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Φρίμοντ

Fremont
3,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 91 '
  • Μπαμπάκ Τζαλαλί

Μετανάστρια από το Αφγανιστάν, η Ντόνια εργάζεται σε ένα εργοστάσιο κινέζικων μπισκότων τύχης. Καθώς προσπαθεί να βάλει τη ζωή της σε τάξη, δοκιμάζει τολμηρά να στείλει ένα ξεχωριστό μήνυμα στον «έξω κόσμο».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.