Νταααααλί!

2,5

Μπουνιουελική σάτιρα της σχέσης καλλιτεχνικής δημιουργίας και καλλιτέχνη. Άνιση και επιπόλαια, είναι παρ’ όλα αυτά γεμάτη ευρήματα και κατά στιγμές ξεκαρδιστική.

Νταααααλί!

Πληθωρικός δημιουργός με ιδιότυπο χιούμορ και μεταμοντέρνα οπτική, ο Κεντέν Ντιπιέ έχει αποκτήσει cult status και πολλούς, ετερόκλητους θαυμαστές – από τον Τζον Γουότερς μέχρι τα "Cahiers du Cinema"! Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχει υπογράψει πέντε ταινίες, με το περσινό "Απίστευτο κι Όμως Αληθινό" να είναι η πρώτη του η οποία κατόρθωσε να φτάσει ως τις ελληνικές αίθουσες, ενώ η τελευταία του, "Le Deuxième Acte", αποτέλεσε την εναρκτήρια προβολή του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών. Ενδιάμεσα υπέγραψε και την πρώτη κινηματογραφική βιογραφία του, εντελώς διαφοροποιημένη από οποιαδήποτε τυπική συνταγή του είδους. Σ’ αυτήν, μια νεαρή και άπειρη Γαλλίδα δημοσιογράφος προσπαθεί να πάρει συνέντευξη από τον Σαλβαδόρ Νταλί. Η πρώτη της προσπάθεια αποτυγχάνει την τελευταία στιγμή, ωστόσο εκείνη επιμένει, και κάθε φορά ο εκκεντρικός ζωγράφος βρίσκει μια διαφορετική αφορμή για να την αναβάλει.


Ο 50χρονος Παριζιάνος δημιουργός, ο οποίος κάνει μια παράλληλη, εξίσου επιτυχημένη μουσική καριέρα ως Mr. Oizo, εκπλήσσει κάθε φορά με τις εμπνεύσεις του. Η βασική του ιδέα είναι και πάλι ευρηματική, ενσωματώνοντας απανωτά σουρεαλιστικά τρικ στην απόπειρα σκιαγράφησης του πορτρέτου ενός γνήσια σουρεαλιστή καλλιτέχνη. Η αφήγηση κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της, τον Νταλί υποδύονται πέντε διαφορετικοί ηθοποιοί που εναλλάσσονται ακόμα και στην ίδια σκηνή, το όνειρο γίνεται ένα με την πραγματικότητα και ήρωες του Ντέιβιντ Λιντς (ο καουμπόι του "Mulholland Drive") σουλατσάρουν σε μια διασκεδαστικά μπουνιουελική όσο και επιπόλαιη σάτιρα της σχέσης ζωής και τέχνης, αλήθειας και καλλιτεχνικής "διασκευής" της. Το μεταμοντέρνο χιούμορ του Ντιπιέ, ο οποίος σαρκάζει διαρκώς τη θεαματοποίηση της πραγματικότητας, είναι κατά στιγμές ξεκαρδιστικό, αλλά το σινε-ανέκδοτό του αποδεικνύεται τελικά, παρά τη σύντομη διάρκειά του, τραβηγμένο και επαναλαμβανόμενο.

Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 77΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Ντααααλί!

Daaaaaalí!
2,5
  • Κωμωδία
  • 2023
  • Διάρκεια: 77 '
  • Κουεντέν Ντιπιέ

Μια νεαρή Γαλλίδα δημοσιογράφος προσπαθεί να πάρει συνέντευξη από τον διάσημο όσο και εκκεντρικό ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί, ο οποίος κάθε φορά βρίσκει μια διαφορετική αφορμή για να την αναβάλει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.