Λώξη

3

Ένα πολύτιμο, γήινο και αβίαστα ανθρώπινο κινηματογραφικό πορτρέτο, το οποίο διατυπώνει ηχηρά την αναγκαιότητα για καθολική συμπερίληψη και ισότητα.

Λώξη

Η Λωξάνδρα Λούκας έγραψε ιστορία στα 29 της, καθώς έγινε η πρώτη επαγγελματίας ηθοποιός με σύνδρομο Down στην Ελλάδα, υπογράφοντας συμβόλαιο με το Εθνικό Θέατρο. Η Λωξάνδρα κατείχε ήδη μια διόλου αμελητέα θεατρική πείρα, συμμετέχοντας στην πολύ σημαντική ομάδα Εν Δυνάμει, ωστόσο αυτή θα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εκείνη. Αφενός διότι για να παίξει έπρεπε να μετακομίσει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Αφετέρου, επειδή αυτήν την εμπειρία ζωής επρόκειτο να τη βιώσει κυρίως μόνη.

Την ενθουσιώδη όσο και αγχωτική προσπάθεια της Λωξάνδρας καταγράφουν εξαρχής οι σκηνοθέτες Δημήτρης Ζάχος και Θανάσης Καφετζής με μια γήινη και αβίαστα ειλικρινή προσέγγιση, αναδεικνύοντας διακριτικά τις ποιότητες της ηθοποιού όσο και τις αναπόφευκτες δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη. Δίχως καλλωπισμούς και διάθεση "εξωτισμού", όσα βιώνει η ηρωίδα μετασχηματίζονται από τη μία σε καταστάσεις οικείες, όπως η αγωνία της επιτυχίας, κι από την άλλη σε αφορμή για ψύχραιμη κοινωνική κριτική. Έτσι προστατεύεται η ανθρωπιά ενός πολύτιμου ντοκιμαντέρ, το οποίο διατυπώνει ηχηρά την αναγκαιότητα για καθολική συμπερίληψη και ισότητα.

Ελλάδα. 2024. Διάρκεια: 87΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Λώξη

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2024
  • Διάρκεια: 87 '
  • Δημήτρης Ζάχος

Η Λωξάνδρα Λούκας γίνεται η πρώτη Ελληνίδα επαγγελματίας ηθοποιός με σύνδρομο Down, όταν προσλαμβάνεται από το Εθνικό Θέατρο για να συμμετάσχει στην παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα». Σύντομα, οι προκλήσεις του απαιτητικού εγχειρήματος κάνουν την εμφάνισή τους, δοκιμάζοντας τα όριά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.