Sobibor

2

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

Sobibor

Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, το Σόμπιμπορ μέτρησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τους περισσότερους νεκρούς στους θαλάμους αερίων μετά το Άουσβιτς, την Τρεμπλίνκα και το Μπέλζεκ. Σ’ αυτό σημειώθηκε μάλιστα και η μοναδική ομαδική απόπειρα απόδρασης απ’ όλα τα στρατόπεδα, την οποία καταγράφουν οι τηλεταινίες "Ολοκαύτωμα" (1978) και "Απόδραση Από το Σόμπιμπορ" (1987), η επιτυχία των οποίων έκανε ευρύτερα γνωστό αυτό το ελάχιστα γνωστό ως τότε ηρωικό γεγονός.

Ο Ρώσος ηθοποιός Κονσταντίν Καμπένσκι, γνωστός μας κι από αγγλόφωνες περιπέτειες ("Wanted", "Επιχείρηση: Μαύρη Θάλασσα"), περνάει για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα για να σκηνοθετήσει αυτή τη συναρπαστική ιστορία. Πρωταγωνιστής της ο σοβιετικός αξιωματικός Αλεξάντρ Πετσέρσκι, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1943 μεταφέρεται στο Σόμπιμπορ. Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες κι ενώ ο Κόκκινος Στρατός προχωρά δυτικά, καταφέρνει να συσπειρώσει γύρω του μια ομάδα θαρραλέων κρατουμένων και να οργανώσει ένα σχέδιο εξέγερσης.

Η περιγραφή της καθημερινότητας στο στρατόπεδο αποτυπώνεται με ρεαλισμό και ο Καμπένσκι, ο οποίος κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, σκηνοθετεί εύρυθμα και δυναμικά. Οι μυθοπλαστικές ελευθερίες του σεναρίου, όμως (κι είναι πολλές), ταλαιπωρούνται από μια παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή που παρασύρει όλη την ταινία στη ναΐφ γραφικότητα. Σαδιστές, μα πάρα πολύ σαδιστές ναζί, ηρωικοί Ρώσοι (και δευτερευόντως Πολονοεβραίοι), συγκινητικές σκηνές σε αργή κίνηση και επανειλημμένος εκβιασμός συναισθημάτων σε μια ιστορία που δεν θα χρειαζόταν να σηκώσει κανείς στο ελάχιστο τους τόνους της για να πετύχει ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα.

Ρωσία, Γερμανία. 2018. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Sobibor

2
  • Πολεμική
  • 2018
  • Διάρκεια: 118 '
  • Κονσταντίν Καμπένσκι

Τον Οκτώβριο του 1943 ο σοβιετικός αξιωματικός Αλεξάντρ Πετσέρσκι μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σόμπιμπορ. Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες κι ενώ ο Κόκκινος Στρατός προχωρά δυτικά, καταφέρνει να οργανώσει ένα σχέδιο εξέγερσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.