Το Νέο Αγόρι

2,5

Δύο θρησκείες και δύο πολιτισμοί συγκρούονται σε μια λυρική, αριστοτεχνικά φωτογραφημένη, όχι όμως και αφηγηματικά ξεκάθαρη ιστορία ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού.

Το Νέο Αγόρι

Η κληρονομιά της αβορίγινης καταγωγής του Γουόργουικ Θόρντον πέφτει βαριά στις ταινίες του ("Samson and Delilah", "Γλυκιά Πατρίδα"), οι οποίες αφορούν τη σύγκρουση δύο πολιτισμών με φόντο το αχανές αυστραλιανό τοπίο. Η ίδια θεματική κυριαρχεί και στο "Νέο Αγόρι", το οποίο αντλεί έμπνευση από τα παιδικά χρόνια του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας, ο οποίος ανατράφηκε σε χριστιανικό οικοτροφείο. Μόνο που εδώ πηγαίνουμε πιο πίσω στο χρόνο και στις αρχές της δεκαετίας του ’40, όταν ένα βράδυ οι αρχές παραδίδουν σ’ ένα απομακρυσμένο μοναστήρι, το οποίο λειτουργεί και ως οικοτροφείο αρρένων, έναν εννιάχρονο Αβορίγινα δίχως όνομα. Το νέο αγόρι δεν μιλάει αγγλικά και δυσκολεύεται να συγχρωτιστεί με τα υπόλοιπα, αλλά η επικεφαλής της μονής, Αδελφή Αϊλίν, είναι υπομονετική μαζί του κι εκείνος συμπεριφέρεται υπάκουα. Μέχρι που θα καταφθάσει στο μοναστήρι το άγαλμα ενός Εσταυρωμένου, αφορμή για να αποκαλυφθούν οι ξεχωριστές δυνάμεις του μικρού Αβορίγινα και να δοκιμαστεί η πίστη της Αδελφής Αϊλίν.

Δύο θρησκείες, δύο τρόποι ζωής και δύο πολιτισμικές παραδόσεις προσπαθούν να συνδιαλεχθούν υπό το βλέμμα μιας ειδυλλιακής φύσης (εξαιρετική η χρήση του φωτός και του ντεκόρ), η οποία στέκεται "αδιάφορη", μπορεί όμως να γίνει καταστροφική. Η βία (ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) καταφθάνει ως ηχώ σε έναν κόσμο που προσπαθεί, αλλά δεν μπορεί να απομονωθεί από τα εγκόσμια, ανακυκλώνοντας προκαταλήψεις και (αποικιοκρατικές) συμπεριφορές που παρερμηνεύουν και διαχωρίζουν. Ο Γουόργουικ υπερασπίζεται την αλήθεια του ενστίκτου και τη δύναμη της φαντασίας, αλλά το υπερβολικό στιλιζάρισμά του (απανωτά ρελαντί) και η μάλλον αδέξια σεναριακά κορύφωση θολώνουν αφηγηματικά μια υπνωτιστικής ατμόσφαιρας και λυρικής διάθεσης ιστορία ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού.

Αυστραλία. 2023. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Το Νέο Αγόρι

The New Boy
2,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 116 '
  • Γουόργουικ Θόρντον

Στην Αυστραλία της δεκαετίας του ’40, ένας εννιάχρονος Αβορίγινας παραδίδεται σε ένα απομακρυσμένο μοναστήρι, το οποίο λειτουργεί και ως οικοτροφείο αρρένων. Το νέο αγόρι, όμως, φαίνεται να έχει ξεχωριστές δυνάμεις, κάτι που θα βάλει την πίστη της επικεφαλής της μονής, Αδελφής Αϊλίν, σε δοκιμασία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.