Άκουσέ με

2

Μετρημένο και ειλικρινές, αν και σεναριακά αμήχανο και επαναλαμβανόμενο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ματιά πάνω στη σύγχρονη αδυναμία επικοινωνίας.

Άκουσέ με

Στο "Το Δέντρο και η Κούνια" του 2013, μια Ελληνίδα και μια Σέρβα συναντιούνται στην επαρχιακή Βόρεια Ελλάδα, με τη γνωριμία τους να ξεκλειδώνει μια σειρά από επώδυνα οικογενειακά μυστικά. Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Μαρίας Ντούζα, η μετανάστευση, η οικογένεια και η διαφορετική γλώσσα επιστρέφουν ως κυρίαρχες έννοιες, μέσα από τη ιστορία της Βαλμίρας, μιας έφηβης την οποία οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν να αφήσει το σχολείο κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της. Εκείνος είναι παντρεμένος ξανά με μια Βουλγάρα, ενώ μαζί τους μένει και ο Άρης, γιος της από τον προηγούμενο γάμο της. Η Βαλμίρα δεν βλέπει την ώρα να γυρίσει πίσω, στοχεύοντας σε σπουδές χορού, αντιμέτωπη τόσο με την περιθωριοποίηση εκ μέρους των συμμαθητών της όσο και με την αδιαφορία του πατέρα της, ο οποίος έχει παγιδευτεί σε επαγγελματικό αδιέξοδο.


Η ελληνική επαρχία σκιαγραφείται, με λιγοστές υπερβολές, ως ένας κόσμος προκαταλήψεων, οι οποίες έχουν να κάνουν με το οικείο και το ξένο, τη διαφορά των γενεών, το φόβο του Άλλου. Η γλώσσα, το φύλο, η ηλικία, η καταγωγή, όλα στέκονται ως εμπόδιο στη συνεννόηση των ενηλίκων μεταξύ τους, αλλά και με τη νέα γενιά, η οποία παρουσιάζεται επίσης διχασμένη κι αποπροσανατολισμένη. Το "άκουσέ με" που απευθύνει η Βαλμίρα στους γύρω της αφορά λοιπόν μια ολόκληρη κοινωνία, εγκλωβισμένη σε στερεότυπα που υψώνουν τοίχους στην ανθρώπινη επαφή.


Όλα αυτά κυκλοφορούν ασθμαίνοντας μέσα σε μια μετρημένη και ειλικρινή, αν και σεναριακά αμήχανη και επαναλαμβανόμενη μελέτη χαρακτήρων με κοινωνική ματιά πάνω στη σύγχρονη αδυναμία επικοινωνίας. Ο ρεαλισμός της δεν είναι απόλυτα στέρεος και το δραματικό ζουμί της αποδεικνύεται λιγοστό, το ίδιο και οι αληθινά συγκινητικές στιγμές της (εύκολο το τρικ της τελικής λύσης των αντιθέσεων). Η γεμάτη κατανόηση προσέγγιση στους βασικούς χαρακτήρες είναι όμως εμφανής, κάτι που τη γεμίζει ζεστή ανθρωπιά και της χάρισε διεθνή φεστιβαλική πορεία.

Ελλάδα, Βουλγαρία. 2022. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Άκουσέ με

2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 108 '
  • Μαρία Ντούζα

Οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την έφηβη Βαλμίρα να αφήσει το σχολείο κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με την περιθωριοποίηση και την αδιαφορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.