Νέα Ήπειρος

1,5

Το απελπισμένο κυνήγι του βρόμικου ρεαλισμού παρασύρει μια ιστορία παθιασμένου, αλλά αδιέξοδου έρωτα στην ποζάτη υπερβολή και την γκροτέσκα γραφικότητα.

Νέα Ήπειρος

Ο Χάρης Φραγκούλης ("Άφτερλωβ", "Οι Αισθηματίες") διαθέτει μια ερμηνευτική εξωστρέφεια που παρασύρει, βοηθώντας τον να νιώθει άνετα με πληθωρικούς, οικονομιδικής κοπής ρόλους "τσαλακωμένων" χαρακτήρων. Σαν αυτόν του Φάνη, ο οποίος έχει εγκαταλείψει το κομπαρσάδικο της Μίνας, η οποία είναι παράλληλα μάνατζερ εκδιδόμενων κοριτσιών, και τη βγάζει διακινώντας κλοπιαία. Είναι ένας τσαμπουκαλεμένος μικροαπατεώνας που κυνηγάει να πιάσει την καλή, ενώ συζεί στο κέντρο της Αθήνας με τη Μαρία, ηθοποιό που κάνει περιστασιακά κομπαρσιλίκια. Μέσω της Μίνας, η τελευταία θα πιάσει δουλειά σ’ ένα escape room, ο ιδιοκτήτης του οποίου αρχίζει να τη φλερτάρει. Παράλληλα, η Μίνα πιέζει όλο και εντονότερα τον Φάνη να συνεργαστούν ξανά, ώστε να τη βοηθήσει έτσι να ξεπεράσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματά της. Όλα αυτά, όμως, τον εγκλωβίζουν σε έναν φαύλο κύκλο συγκρούσεων, προσδοκιών και απογοητεύσεων με θύμα τη Μαρία και τη σχέση τους.


Οι ήρωες της "Νέας Ηπείρου" θέλουν να πέσουν στα βαθιά, αλλά είναι καταδικασμένοι να κολυμπάνε μόνιμα σε ρηχά και θολά νερά. Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Παντελής Παγουλάτος ("Όνειρα Γλυκά" με τον Γιάννη Φέρτη και την Μπέτυ Λιβανού) τους περιγράφει σαν θηρία στο κλουβί και προσπαθεί να ανακαλύψει τον βαθιά κρυμμένο μέσα τους ρομαντισμό, τον οποίο μια ανθρωποφάγα κοινωνία έχει μετατρέψει σε αυτοκαταστροφική οργή. Η κινηματογραφική μέθοδός του στηρίζεται σε μια αγχωμένα νευρική σκηνοθεσία, μια χειμαρρώδη ερμηνεία από έναν αεικίνητο Χάρη Φραγκούλη και ένα μονοδιάστατο σενάριο, το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει πέρα από νατουραλίστικα κλισέ, προφανή πολιτικοκοινωνικά σχόλια και σχηματικούς περιφερειακούς χαρακτήρες.

Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες η ταινία σταματάει για να πάρει ανάσα και τότε ένα απορημένο βλέμμα, μια περιττή χειρονομία, οι νότες του Κ. Βήτα και ένα τρυφερό κλόουζ απ πιάνουν απ’ τα μαλλιά κομμάτια κινηματογραφικής και συναισθηματικής αλήθειας. Την υπόλοιπη ώρα, το απελπισμένο κυνήγι του βρόμικου ρεαλισμού παρασύρει μια ιστορία παθιασμένου, αλλά αδιέξοδου έρωτα στην ποζάτη υπερβολή και την γκροτέσκα γραφικότητα.

Ελλάδα. 2023. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: BAD CROWD

Περισσότερες πληροφορίες

Νέα Ήπειρος

1,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 108 '
  • Παντελής Παγουλάτος

Ο Φάνης, ο οποίος διακινεί κλοπιμαία, συζεί στο κέντρο της Αθήνας με τη Μαρία, ηθοποιό που κάνει περιστασιακά κομπαρσιλίκια. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να πιάσουν την καλή, αλλά οι περιστάσεις είναι πάντα εναντίον τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.