Chinatown

5

Ο μεγαλοφυής Ρομάν Πολάνσκι υπογράφει ένα αριστουργηματικό φιλμ νουάρ και μια πολυεπίπεδη, σοκαριστικά διεισδυτική και απελπιστικά απαισιόδοξη πολιτική αλληγορία.

chinatown01

"Forget it Jake. It’s Cloud Town". Μια από τις πιο έξυπνες ατάκες του κορυφαίου animation τής Pixar "Τα Μυαλά που Κουβαλάς" έρχεται κατευθείαν από "το καλύτερο χολιγουντιανό σενάριο που γράφτηκε ποτέ", συμπυκνώνοντας αφοπλιστικά όλη τη φιλοσοφία του. "Forget it Jake. It’s Chinatown" και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Εδώ τα πάντα υπακούουν στο νόμο του χρήματος, ο οποίος ορίζει τις ζωές των ανθρώπων ολοκληρωτικά. Από την κοινωνική ιεράρχησή τους ως την παραμικρή, την πιο απόκρυφη επιθυμία τους.

Μέσα σ’ ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας και κοινωνικής απαισιοδοξίας (δολοφονίες πολιτικών, ήττα στο Βιετνάμ, σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ) το "Chinatown" (1974) επιστρέφει στις αρχετυπικές σταθερές του φιλμ νουάρ για να σχολιάσει όλα όσα εξελίσσονται έξω από την κινηματογραφική αίθουσα. Αναζητώντας τις αιτίες τους θα φτάσει πολύ βαθιά και μέσα από την ιστορία ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ ο οποίος στο Λος Άντζελες του 1937 προσλαμβάνεται για να ξεσκεπάσει μια υπόθεση μοιχείας, θα αναδείξει όλους τους πολύπλοκους μηχανισμούς που κινούν τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα. Η μεγαλοφυΐα του σεναρίου του Ρόμπερτ Τάουνι ("Το Τελευταίο Απόσπασμα", "Μυστική Οργάνωση Γιακούζα", "Shampoo"), το οποίο απέσπασε το μοναδικό Όσκαρ από τις 11 υποψηφιότητες της ταινίας, είναι πως λειτουργεί υποδειγματικά σε κάθε επίπεδο, συνδυάζοντάς μια δεξιοτεχνική ίντριγκα με μια σπαρακτική ανθρώπινη τραγωδία και μια διεισδυτική πολιτικοκοινωνική κριτική – όλα σεταρισμένα σύμφωνα με την κομψότερη χολιγουντιανή συνταγή. Κι ο δαιμόνιος Ρομάν Πολάνσκι, στην απόλυτη ωριμότητά του, θα μας παρασύρει με απαράμιλλη αφηγηματική γοητεία σε ένα λαβύρινθο διαφθοράς, εξαπάτησης και διαπλεκόμενων συμφερόντων, από τον οποίο κανείς δεν μπορεί δραπετεύσει αλώβητος. Ακόμα κι αυτός που τον έχει κατασκευάσει, εγκλωβισμένος σε ένα ματαιόδοξο παιχνίδι εξουσίας, τους νόμους του οποίου ο Πολάνσκι δένει κόμπο με ψυχαναλυτικές αναφορές (ο Κρος με πούρο, ο Γκίτις με κομμένη μύτη), ωμά οικονομικά συμφέροντα και καπιταλιστικές πρακτικές που μετατρέπονται σε υπαρξιακές ανησυχίες ("το μέλλον κύριε Γκίτις, το μέλλον").

ΗΠΑ. 1974. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Chinatown

5
  • Φιλμ Νουάρ
  • 1974
  • Διάρκεια: 130 '
  • Ρομάν Πολάνσκι

Στο Λος Άντζελες του 1937, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ προσλαμβάνεται για να ξεσκεπάσει μια υπόθεση μοιχείας, παγιδεύεται όμως σε έναν θανατηφόρο ιστό απάτης και διαφθοράς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.