Η Κινέζα

3

Στρατευμένος, αλλά αμετανόητα ανατρεπτικός, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ «φωτογραφίζει» με μπρεχτικό σαρκασμό την αθωότητα, την ιδεοληψία και τα πολιτικά αδιέξοδα μιας εποχής η οποία προετοιμάζεται για τον Μάη του ’68.

H kineza

Το 1967 είναι η χρονιά στην οποία το ρηξικέλευθο σινεμά του Ζαν-Λικ Γκοντάρ φτάνει σε ένα δημιουργικό αδιέξοδο. Με το σοκαριστικό "Weekend" ο πάπας της νουβέλ βαγκ θα ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο της φιλμογραφίας του, λίγους μήνες νωρίτερα, όμως, θα δείξει με την "Κινέζα" προς την καινούρια κατεύθυνση την οποία θα ακολουθούσε στην επερχόμενη, μαοϊκή περίοδό του.

Εδώ θα δοκιμάσει για ακόμα μια φορά να βρει τον τρόπο ενοποίησης (επαναστατικής) πολιτικής και (επαναστατικής) τέχνης, συνεπώς φόρμας και περιεχομένου, εμπνεόμενος ελεύθερα από τους "Δαιμονισμένους" του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: στο Παρίσι τέσσερις φοιτητές αναζητούν μέσα από τις διακηρύξεις του μαρξισμού-λενινισμού και τις ιδέες του Μάο Τσετούνγκ το νόημα της ζωής. Ανταλλάσσουν τσιτάτα, προπαγανδίζουν τις μαοϊκές ιδέες, επιτίθενται στην αστική κουλτούρα και το σοσιαλιστικό ρεβιζιονισμό. Την ίδια ώρα ο Γκοντάρ, στρατευμένος, αλλά αμετανόητα ανατρεπτικός, "φωτογραφίζει" με μπρεχτικό σαρκασμό την αθωότητα, την ιδεοληψία και τα πολιτικά αδιέξοδα μιας εποχής (αποκαλυπτική η συζήτηση με το φιλόσοφο Φρανσίς Ζανσόν στο τραίνο) η οποία προετοιμάζεται για τον Μάη του ’68.

Γαλλία. 1967. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κινέζα

La Chinoise
3
  • Σινεφίλ
  • 1967
  • Διάρκεια: 96 '
  • Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Στο Παρίσι του 1967 τέσσερις φοιτητές αναζητούν μέσα από τις διακηρύξεις του μαρξισμού-λενινισμού και τις ιδέες του Μάο Τσετούνγκ το νόημα της ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.