Shayda

3,5

Βραβείο κοινού και ερμηνείας στο Σάντανς για το αληθοφανές πορτρέτο ενός γυναικείου χαρακτήρα, ο οποίος αναζητά ταυτότητα σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο σύνθετων αντιθέσεων.

Shayda

Σε ηλικία πέντε χρόνων, η ιρανικής καταγωγής Νόορα Νιασάρι βρέθηκε με τη μητέρα της σε έναν αυστραλέζικο κοιτώνα γυναικών, μιας και η τελευταία προσπαθούσε να ξεφύγει από τον καταπιεστικό σύζυγό της και να πάρει διαζύγιο. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, η Αυστραλή πλέον Νιασάρι είναι μια καταξιωμένη σκηνοθέτρια ταινιών μικρού μήκους κι ενός ντοκιμαντέρ, η οποία εμπνέεται από την προσωπική ιστορία της για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της.  


Πίσω στο 1995, λοιπόν, η κακοποιημένη από τον άντρα της Σάιντα βρίσκει μαζί με την εξάχρονη κόρη της Μόνα προσωρινή στέγη σε μια μικρή κοινότητα-καταφύγιο γυναικών του Μπρισμπέιν. Προσπαθεί να κρύψει τα ίχνη της από το σύζυγό της Χοσεΐν, αλλά οι κοινές γνωριμίες τους στην κλειστή κοινότητα των Ιρανών της πόλης δεν θα αργήσουν να τον φέρουν μπροστά της. Αν και τρομοκρατημένη, η Σάιντα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι την εκδίκαση της αίτησης διαζυγίου και κάνει κουράγιο κάθε Σάββατο που πρέπει να παραδίδει και λίγες ώρες μετά να παραλαμβάνει τη Μόνα από τον πατέρα της. Ταυτόχρονα, αρχίζει να βγαίνει με τον Ιρανοαυστραλό Φαράντ, κάτι που θα προκαλέσει την οργή του Χοσεΐν.


Το κινηματογραφικό υλικό, το οποίο έχει στα χέρια της η Νιασάρι, δεν είναι πρωτότυπο. Κι όμως, εκείνη καταφέρνει να το πλουτίσει πατώντας πάνω αφενός σε ένα πλούσιο αφηγηματικών, ψυχολογικών και κοινωνιολογικών λεπτομερειών σενάριο, αφετέρου στη συναρπαστική, επιδέξια συγκρατημένη ερμηνεία της Ζαρ Αμίρ Εμπραΐμι ("Ιερή Αράχνη"), για την οποία απέσπασε το βραβείο του Φεστιβάλ Σάντανς (η ταινία κέρδισε κι εκείνο του κοινού). Σινεμά του μέτρου που, χωρίς καταγγελτική ατζέντα, σκιαγραφεί αδρά το αληθοφανές πορτρέτο ενός γυναικείου χαρακτήρα, ο οποίος αναζητά ταυτότητα σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο σύνθετων αντιθέσεων. Οι καθορισμένες από την καταγωγή τους συμπεριφορές των χαρακτήρων τον περιγράφουν άμεσα, αλλά και έμμεσα, οι δραματικές εντάσεις κορυφώνονται με μια αγωνιώδη αίσθηση και η συγκίνηση είναι διαρκώς παρούσα, κουρδισμένη πάντα στον σωστό κινηματογραφικό τόνο.

Αυστραλία. 2023. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: THE FILM GROUP

Περισσότερες πληροφορίες

Shayda

3,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 117 '
  • Νόορα Νιασάρι

Μια νεαρή Ιρανή μητέρα, που ζει στο Μπρισμπέιν, κακοποιημένη από το σύζυγό της, βρίσκει μαζί με την εξάχρονη κόρη της προσωρινή στέγη σε έναν γυναικείο κοιτώνα. Προσπαθώντας να πάρει διαζύγιο και μόνιμη άδεια παραμονής, αναζητά ευκαιρία για μια καινούργια ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.