Επιλεγμένες Στιγμές από την Ιστορία(ες) του Σινεμά

4

Η σύντομη, κινηματογραφική εκδοχή ενός μοναδικού οπτικού δοκιμίου-τηλεοπτικής σειράς, το οποίο αναρωτιέται με ρηξικέλευθο τρόπο πάνω στη δύναμη, τη χρησιμότητα και τα αδιέξοδα της κινηματογραφικής εικόνας.

Stigmes apo thn istoria

Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ αποφάσισε να αφηγηθεί την ιστορία του σινεμά. Τη δική του ιστορία του, μέσα από μια τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων συνολικής διάρκειας τεσσεράμισι ωρών, η οποία το 2001 μονταρίστηκε σε σύντομη κινηματογραφική βερσιόν. Το υλικό της αποτελείται από αποσπάσματα ταινιών, φωτογραφίες, παγωμένα καρέ, εικόνες έργων ζωγραφικής, τον Γκοντάρ μπροστά στην κάμερα και στο στούντιο του μοντάζ, παραθέσεις κειμένων, αποφθεγμάτων και τίτλων, όλα συνοδευόμενα από κομμάτια κλασικής και μοντέρνας μουσικής, σάουντρακ, φωνητικά, αφηγήσεις, διαλόγους και αρχεία ήχου.

Χωρίς να ακολουθεί κάποια χρονολογική σειρά ή παραδοσιακές θεματικές προσεγγίσεις, το σινε-δοκίμιό του διερωτάται οντολογικά πάνω στη δύναμη, τη γοητεία, τη χρησιμότητα και τα αδιέξοδα της κινηματογραφικής εικόνας, έτσι όπως αυτή αποτύπωσε την ανθρώπινη περιπέτεια του 20ού αιώνα.

Γαλλία. 2001. Διάρκεια: 83΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Επιλεγμένες Στιγμές Από την Ιστορία(ες) του Σινεμά

Moments Choisis des Histoire(s) du Cinéma
4
  • Σινεφίλ
  • 2001
  • Διάρκεια: 84 '
  • Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ αφηγείται τη (δική του) ιστορία της 7ης τέχνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εγώ, ο Απαισιότατος 4

Οι χαριτωμενιές των χαρακτήρων, με τα Μίνιονς να κλέβουν εύκολα την παράσταση, δίνουν περιστασιακό ενδιαφέρον σε μια αδύναμη πλοκή, η οποία δεν έχει ιδέες ανανέωσης του franchise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/08/2024

Βρέχει Άντρες

Η Λορ Καλαμί είναι απολαυστική σε έναν πικάντικο ρόλο, τον οποίο η Καρολίν Βινιάλ ("Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ") τυποποιεί με ανάλαφρη αφέλεια.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Θαύμα στο Μιλάνο

Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεορεαλισμός, βραβευμένος με Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Υπάλληλοι

Έξυπνοι διάλογοι, αστείοι χαρακτήρες, cool ύφος και μια ασπρόμαυρη low budget κωμωδία, μια από τις ταινίες που γέννησαν τον νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Η "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου στη λίστα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους ταινιών οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία της.

"A complete unknown": Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

Κυκλοφόρησε το teaser trailer της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.