Saison Morte

1,5

Αστυνομικό θρίλερ με λιγοστές ιδέες και περισσότερες (σεναριακές) παθογένειες, το οποίο πέφτει ηρωικά μαχόμενο με όλα τα –ξεπερασμένα και μοντέρνα– κλισέ του είδους.

saison-morte

Η Μήλος σε νεκρή τουριστική περίοδο. Πρωτότυπο ντεκόρ για μια ιστορία μυστηρίου και την πρώτη ταινία του Θανάση Τότσικα σε σενάριο Παναγιώτη Ιωσηφέλη ("Κανένας", "Η Αγάπη Έρχεται στο Τέλος"), το οποίο ξεκινάει με ένα αιματοβαμμένο in media res: Ένας τραυματισμένος άντρας πέφτει στις ρόδες ενός αυτοκινήτου, ζητώντας από τον οδηγό του να καλέσει την αστυνομία. Καταφθάνοντας στο απομονωμένο ξενοδοχείο "Paradise", βρίσκουν δολοφονημένους την ιδιοκτήτριά του κι έναν τοπογράφο, συνάδελφο του τραυματισμένου. Την έρευνα αναλαμβάνει ένας έμπειρος αξιωματικός, ο οποίος έρχεται στη Μήλο από την Αθήνα, προσπαθώντας μαζί με τον τοπικό αστυνόμο να βγάλουν άκρη σε μια υπόθεση πολύ πιο περίπλοκη απ’ όσο αρχικά παρουσιάζεται.


Το σύγχρονο ελληνικό σινεμά δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τις ταινίες είδους, κάτι το οποίο το "Saison Morte" θα επιβεβαιώσει, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια. Το σενάριό του κρατάει επικεντρωμένη σε λίγους χαρακτήρες την αφηγηματική προσοχή, επιλογή που του προσδίδει σε επίπεδο παραγωγής μια… έντιμη φτώχεια. Το αστυνομικό μυστήριο μοιάζει βγαλμένο από τα 70s (νησί, αρχαιοκαπηλία, ερωτισμός), αλλά διαθέτει μια στοιχειώδη στιβαρότητα, την οποία υποστηρίζει μια ορθογραφημένη, ευπρεπώς απρόσωπη σκηνοθεσία. Εκεί που το όλο κοκτέιλ αρχίζει να… νερώνει είναι στο δέσιμο των κινηματογραφικών υλικών του, αποκαλύπτοντας στην εξέλιξη της πλοκής προβλήματα δομικής συγκρότησης, περιγραφής χαρακτήρων, διηγηματικής σαφήνειας και πειστικών εκπλήξεων. Έτσι, τα χρονικά μπρος-πίσω, με το παρελθόν να αποκαλύπτεται σταδιακά μέσα από διαφορετικές κάθε φορά οπτικές, αφήνουν κενά κατανόησης, ιντριγκαδόρικες υποσχέσεις μένουν ξεκρέμαστες (η τρελή του χωριού και τα αινίγματά της), η χημεία των δύο αστυνομικών δεν λειτουργεί (ο ένας παραείναι φωνακλάς κι άλλος υπερβολικά χαμηλότονος), ενώ το εκκρεμές φινάλε προσθέτει ένα επιπλέον ερωτηματικό σε ένα ήδη ιλιγγιώδες γαϊτανάκι πλαστών υποδείξεων και ανατροπών. Το αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με πιλότο τηλεοπτικής σειράς, αλλά, τουλάχιστον, Τότσικας και Ιωσηφέλης δεν φοβούνται να αναμετρηθούν μέχρι τελικής πτώσης με όλα τα κλισέ, ξεπερασμένα και μοντέρνα, του αστυνομικού θρίλερ.

Ελλάδα. 2021. Διάρκεια: 97΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Saison Morte

1,5
  • Αστυνομική
  • 2021
  • Διάρκεια: 97 '
  • Θανάσης Τότσικας

Χειμώνας στη Μήλο. Οι αστυνομικοί βρίσκουν σ’ ένα απομονωμένο ξενοδοχείο δύο νεκρούς κι έναν τραυματισμένο. Από το νοσοκομείο, ο τελευταίος αρχίζει να τους αφηγείται μια περίπλοκη, μυστηριώδη ιστορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.