Πέρα Από τον Τοίχο

3

Στοιχεία ψυχολογικού και αστυνομικού θρίλερ ζωηρεύουν ένα ιρανικό δράμα, το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο του κοινωνικού ρεαλισμού.

Pera apo ton toixo

Ηθοποιός και κατόπιν θεατρικός, τηλεοπτικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, ο Ιρανός Βαχίντ Τζαλιλβάντ έγινε γνωστός έξω από τα σύνορα της χώρας του πρώτα με το "Μια Τετάρτη του Μαΐου" (2015) και κατόπιν με το βραβευμένο σε Βενετία και Θεσσαλονίκη (Χρυσός Αλέξανδρος) "Υπόθεση Συνείδησης" (2017). Μέλος της σχολής Ασγκάρ Φαραντί, προσπαθεί σταδιακά να απαγκιστρωθεί από το σφιχτό πλαίσιο του κοινωνικού ρεαλισμού της ιρανικής σινε-παράδοσης, παραμένοντας όμως σταθερά προσηλωμένος στη διερεύνηση της σύνθετης, αντιφατικής πραγματικότητας την οποία η πατρίδα του κρύβει πίσω από το καταπιεστικό προσωπείο της.


Το πρώτο στοιχείο στο "Πέρα Από τον Τοίχο" το οποίο αποτυπώνει αυτή την αίσθηση εγκλεισμού και απομόνωσης είναι πως το διαμέρισμα του Αλί μοιάζει με κελί φυλακής. Ο τελευταίος είναι ένας σχεδόν τυφλός άντρας που αποφασίζει να αυτοκτονήσει, αλλά τον σώζει η επίσκεψη του διαχειριστή της πολυκατοικίας, ο οποίος θέλει να του ανακοινώσει ότι μια καταζητούμενη από τις αρχές έχει καταφύγει στο κτίριο. Ο Αλί δεν θα αργήσει να διαπιστώσει πως η νεαρή γυναίκα, μητέρα ενός τετράχρονου αγοριού, έχει κρυφτεί στο διαμέρισμά του και παρ’ όλο που η πολυκατοικία του είναι περικυκλωμένη από αστυνομικούς, εκείνος αποφασίζει να την προστατεύσει με κάθε κόστος.


Από τη μία έχουμε ένα αγωνιώδες δράμα, το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε ψυχολογικό (και αστυνομικό) θρίλερ και από την άλλη μια πολιτική παραβολή πάνω σε μια μυωπική στα όρια της τύφλωσης κοινωνία, η οποία πιάνεται από την τελευταία της ευκαιρία για εξέγερση. Ο Τζαλιλβάντ τα συνδυάζει με μεθοδικότητα, προσφέροντάς μας σταδιακά πληροφορίες για την ιστορία της καταζητούμενης Λεϊλά, η οποία σε συνδυασμό με τους "επισκέπτες" του Αλί (ο γιατρός, ο ασφαλίτης, ο διαχειριστής) συμπληρώνουν το παζλ της ιρανικής κοινωνικής πραγματικότητας. Η προσπάθεια του Αλί να δραπετεύσει απ’ αυτήν δίνει στο σκηνοθέτη την ευκαιρία για ένα αρχικά διακριτικό και τελικά καφκικό παιχνίδι ρεαλισμού και φαντασίας, το οποίο αν και δεν αποφεύγει τους μελοδραματισμούς, αποδεικνύεται αφηγηματικά τολμηρό και αλληγορικά καίριο.  

Ιράν. 2022. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Πέρα Από τον Τοίχο

Shab, Dakheli, Divar / Beyond the Wall
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 126 '
  • Βαχίντ Τζαλιλβάντ

Ο σχεδόν τυφλός Αλί είναι έτοιμος να αυτοκτονήσει, όταν διαπιστώνει πως μια γυναίκα η οποία καταζητείται έχει καταφύγει στο διαμέρισμά του. Παρ’ όλο που η πολυκατοικία του είναι περικυκλωμένη από αστυνομικούς, αποφασίζει να την προστατεύσει με κάθε κόστος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.