Ο "Χρυσός του Ρήνου" είναι μια πρωτοανεβασμένη το 1869 όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, προορισμένη αρχικά ως προοίμιο (τώρα πλέον "ισότιμη" με τις άλλες τρεις όπερες) στον κύκλο του "Δαχτυλιδιού των Νιμπελούγκεν". Γραμμένο από τον ίδιο τον Βάγκνερ, το λιμπρέτο εμπνέεται από τη σκανδιναβική μυθολογία, ιστορίες της οποίας συνενώνονται γύρω από το χρυσάφι στην κοίτη του Ρήνου, το οποίο κλέβει από τις νεράιδες που το φυλάνε ο νάνος Άλμπεριχ. Η ιστορία και η εξέλιξή της, η οποία φτάνει ως τον Ζίγκφριντ και την Βρουχίλδη, αποτελεί πλέον έναν από τους γνωστότερους γερμανικούς μύθους, τον οποίο ο Φατίχ Ακίν παραλληλίζει ευθέως με έναν άλλο σύγχρονο, απόλυτα αληθινό, μα σχεδόν απίστευτο. Την ιστορία του διάσημου ράπερ Χατάρ, εγκεφάλου μιας από τις διασημότερες ληστείες των τελευταίων χρόνων στη Γερμανία.
Το 2010 ο ιρανικής καταγωγής Γκιγουάρ Χατζάμπι υποβάλλεται σε βασανιστήρια στις φυλακές της Συρίας για να αποκαλύψει που έχει κρύψει τη μεγάλη ποσότητα χρυσού που έκλεψε στη Γερμανία ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά εκείνος αρνείται πεισματικά. Στο κελί του ανακαλεί το παρελθόν του, ξεκινώντας από το διωγμό της κουρδικής οικογένειάς του από το επαναστατημένο Ιράν στο Ιράκ, τον αντάρτικο αγώνα της ενάντια στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και τελικά τη μετανάστευσή της στη Γερμανία. Εκεί όπου ο μικρός Γκιγουάρ θα εξελιχθεί από περιθωριοποιημένος μετανάστης σε μικρογκάνγκστερ και κατόπιν σε λαθρέμπορος ναρκωτικών. Μέχρι που μια μεγάλη δουλειά θα στραβώσει και εκείνος θα αναγκαστεί να στήσει τη ληστεία μιας μεταφοράς χρυσού για να βγει από τη δύσκολη θέση.
Τόσο η ιστορία της ληστείας όσο και ο χιπ χοπ ράπερ Χατάρ είναι πασίγνωστοι σ’ όλη τη Γερμανία, ακόμα και σ’ όσους δεν γνωρίζουν τη μεταξύ τους σχέση. Ο Φατίχ Ακίν, ο οποίος εμπνέεται συχνά από αληθινά περιστατικά ("Η Μαχαιριά", "Το Χρυσό Γάντι"), κρατάει τα ρεαλιστικά στοιχεία αυτής της βιογραφικής περιπέτειας, τυλίγοντάς την στη διασκεδαστική αχλή ενός σύγχρονου παραμυθιού. Καταφέρνει να ισορροπήσει τη σκληρότητα των γεγονότων με μια άλλοτε ποιητική (η γέννηση του Γκιγουάρ στη σπηλιά) και άλλοτε έντονα χιουμοριστική διάθεση, η οποία "αποδομεί" με αποτελεσματική πονηριά την γκανγκστερική πραγματικότητα (και την τριτοκοσμική γραφικότητα). Τα ευρηματικά τρικ του Γκάι Ρίτσι τείνουν χέρι βοηθείας, όπως και ο "Προφήτης" του Ζακ Οντιάρ ή ο "Σημαδεμένος" του Μπράιαν ντε Πάλμα, ακόμα και τα χιτσκοκικά "Πουλιά", προσθέτοντας μια παιχνιδιάρικα σινεφίλ διάθεση στην ηλεκτρισμένη αφηγηματική ενέργεια του Ακίν. Ο οποίος παραλλάσσει εδώ απολαυστικά, ορθογραφημένα και φιλικά προς το μέσο θεατή την αγαπημένη κινηματογραφική θεματική του – μια ιστορία επιβίωσης φτωχοδιαβόλων στη σύγχρονη γερμανική κοινωνία.
Γερμανία, Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 138΄. Διανομή: ROSEBUD.21
Περισσότερες πληροφορίες
Το Χρυσάφι του Ρήνου
Συρία, 2010. Ενώ ο Γκιγουάρ Χατζάμπι υποβάλλεται σε βασανιστήρια για να αποκαλύψει την τοποθεσία του κρυμμένου χρυσού που έκλεψε στη Γερμανία, θα ανακαλέσει την ιστορία του, ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία στο Ιράν.