Η Παγίδα του Διαβόλου

4

Μπεργκμανικό δράμα πάνω στη σχέση επιστήμης, θρησκείας και εξουσίας, σκηνοθετημένο σαν υπαρξιακό θρίλερ. Πρώτο μέρος της τριλογίας εποχής του Βλάσιλ, ακολουθούμενο από την «Μαρκέτα Λαζάροβα» και την «Κοιλάδα των Μελισσών».

H_pagida_tou_diavolou1

Μετά το ντεμπούτο του με το ποιητικά αλληγορικό "Λευκό Περιστέρι" (1960), ο Τσέχος Φράντισεκ Βλάσιλ προχωράει στη σκηνοθεσία ενός ιστορικού δράματος, αρχή μιας άτυπης τριλογίας εποχής που συμπληρώνουν τα "Μαρκέτα Λαζάροβα" και "Η Κοιλάδα των Μελισσών". Επιθυμώντας να σχολιάσει λοξά την πολιτική κατάσταση της τσεχοσλοβάκικης δεκαετίας του ’60, η "Παγίδα του Διαβόλου" επιστρέφει στη Βοημία του 17ου αιώνα, όπου ένας ιερωμένος καταφθάνει σε μια κωμόπολη που υποφέρει από λειψυδρία για να ερευνήσει τις φήμες γύρω από τη σχέση ενός μυλωνά με το διάβολο.

Απέναντι στο δογματισμό του παπά και τον αυταρχισμό του Αντιβασιλέα, ο οποίος διοικεί την κωμόπολη, ο τελευταίος εκπροσωπεί τον ορθολογισμό, ερμηνεύοντας σοφά τα προειδοποιητικά σημάδια της φύσης. Αφηγούμενος την αναπόφευκτη αντιπαράθεση των τριών αντρών και την ερωτική ιστορία του γιου του μυλωνά με μια νεαρή κοπέλα, ο Βλάσιλ στήνει ένα γοτθικό μπεργκμανικό δράμα πάνω στη σχέση επιστήμης, θρησκείας και εξουσίας, σκηνοθετημένο σαν υπαρξιακό θρίλερ όπου η βία, η προκατάληψη και η μισαλλοδοξία (εδώ και η δύναμη του ερωτικού ενστίκτου) καθορίζουν διαχρονικά την ανθρώπινη μοίρα.

Α/Μ. Τσεχοσλοβακία. 1962. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Παγίδα του Διαβόλου

Dáblova Past / The Devil's Trap
4
  • Δραματική
  • 1962
  • Διάρκεια: 85 '
  • Φράντισεκ Βλάσιλ

Στη Βοημία του 17ου αιώνα ένας ιερωμένος καταφθάνει σε μια κωμόπολη για να ερευνήσει τις φήμες γύρω από τη σχέση ενός μυλωνά με το διάβολο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ομαδική Θεραπεία

Ξέπνοο και θεατρικά στημένο δράμα δωματίου γύρω από τη μάχη των φύλων, που κορυφώνεται με τρόπο απροσδόκητο μεν, τραβηγμένο από τα μαλλιά δε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η Σιωπηλή Καμαριέρα

Αβίαστα υποβλητική και απροσδόκητα φορτισμένη ερωτικά απεικόνιση μιας ταξικής πάλης σε τέσσερις τοίχους.

Η Φύλακας των Δράκων

Ημιτελής σε όλα τα επίπεδα περιπέτεια, η οποία δεν εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε τον πραγματικά ενδιαφέροντα και ξεχωριστό κόσμο της.

Η Θάλασσα Μέσα μου

Βραβείο ξενόγλωσσου Όσκαρ για μια ελαττωματική στη ρίζα της προσέγγιση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, η οποία ποντάρει στον συναισθηματικό εκβιασμό.

Δεσμώτης του Ιλίγγου

Η συγκινητικότερη ερωτική ιστορία κι ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στην επιθυμία και την απατηλή "εικόνα" της.

Ο Αρχηγός των Κατασκόπων

Προχειρότατο όσο και τετριμμένο σε όλα του κατασκοπικό θρίλερ, το οποίο λησμονείται τη στιγμή που πέφτουν οι τίτλοι τέλους.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Oxbelly Retreat 2024

Ανακοινώθηκαν σεναριογράφοι και συγγραφείς που συμμετείχαν στο φετινό Oxbelly.